Τεχνολογια - Επιστημη

Νέα Νetbooks, ίδια σούπα

Είχα αποφασίσει πως βδομάδα παρά βδομάδα θα γράφω κάτι καλό. Και προσπάθησα ειλικρινά. Αλλά φαίνεται πως τελικά κάθε βδομάδα αλλάζω από Statler σε Waldrof και ξανά από την αρχή.

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 289
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3413-8735.jpg

Είχα αποφασίσει πως βδομάδα παρά βδομάδα θα γράφω κάτι καλό. Και προσπάθησα ειλικρινά. Αλλά φαίνεται πως τελικά κάθε βδομάδα αλλάζω από Statler σε Waldrof και ξανά από την αρχή. Ενώ δηλαδή φόρεσα την στολή κέρμιτ και ήμουν έτοιμος να γράψω κάτι καλό, πήρα ξανά τη θέση μου στο θεωρείο με τους συμπαθείς γέρους σε αυτό το ιδιότυπο ελληνικό μάπετ σόου.

Εδώ και 2 μήνες έχει κυκλοφορήσει η νέα πλατφόρμα για Νetbooks από την Intel με το κωδικό όνομα Pine Trail. Ο πιο εύκολος τρόπος να τα βρείτε και να τα ξεχωρίσετε από τα παλιά ξαδερφάκια τους, είναι να ψάξετε για τον Αtom N450. Μη φανταστείτε καμιά τεράστια καινοτομία. Με την Intel να έχει μονοπώλιο στην αγορά των Netbook, η πλατφόρμα Pine Trail έκανε τα αυτονόητα. Ενσωμάτωσε το βασικό τσιπάκι της μητρικής (το λεγόμενο NorthBridge) στο γνωστό επεξεργαστή Atom. Μια τεράστια ανισορροπία των Netbooks που κυκλοφορούν 2 χρόνια τώρα ήταν πως ο επεξεργαστής τους κατανάλωνε λιγότερη ενέργεια από το αρχαίο και ενεργοβόρο Northbridge του 945GCE, με αποτέλεσμα πολύ μικρότερη αυτονομία. Για να κάνω τη γνωστή άκυρη αναλογία με τα αυτοκίνητα που τόσο γουστάρουν στον κόσμο των υπολογιστών, είναι σαν το a/c να κατανάλωνε περισσότερη ενέργεια από τη μηχανή.

Με τον Pine Trail, το Northbridge ενσωματώθηκε χωροταξικά στο τσιπάκι και φτιάχθηκε με νέες τεχνολογίες κατασκευής, άρα μικρότερη κατανάλωση. Καίτοι όμως ενσωματώθηκε χωροταξικά δεν ενσωματώθηκε και εσωτερικά, με αποτέλεσμα η νέα πλατφόρμα Pine Trail να μην είναι πιο γρήγορη από την παλιότερη. Είναι όμως σίγουρα λιγότερο ενεργοβόρα. Εάν θέλετε καλύτερες επιδόσεις, μην τις ψάχνετε στον Pine Trail. Η Intel, όταν αποκτά το μονοπώλιο, υιοθετεί την πολιτική του επιτόπου τροχαδακίου προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, χωρίς να κουράζεται.

Το ζουμί

Το ζουμί της υπόθεσης, όμως, είναι πως τα νέα Netbooks με τον N450 σου προσφέρουν περισσότερες ώρες λειτουργίας με την ίδια μπαταρία. Κάτι που δεν θα σε κάνει να αγοράσεις καινούργιο netbook εάν έχεις ήδη ένα, καθώς είναι ελάχιστα πιο γρήγορο. Όμως εάν κάποιος σκέφτεται να αγοράσει netbook σήμερα, καλό θα ήταν να πάρει τον N450. Με μπαταρία 6 κελιών (cells) η αυτονομία του ξεπερνά άνετα τις 10 ώρες, υπεραρκετή ακόμα και για υπερατλαντικά ταξίδια.

 

Και η σούπα που δεν θα φάμε

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως σας έπεισα ότι αξίζει να αγοράσετε ένα Netbook με τον N450. Σαν καλοί καταναλωτές ψάχνετε στο Skroutz και ανακαλύπτετε πως στην Ελλάδα υπάρχουν τα εξής μοντέλα. Ένα της HP με μπαταρία 3 κελιών που πωλείται σε 2 καταστήματα, 360 ευρώ και στα δύο. Ένα της Packard Bell που πωλείται σε 6 καταστήματα από 325 ευρώ, πάλι όμως με μικρή μπαταρία. Ένα της Samsung με μεγάλη μπαταρία, επιτέλους, που πωλείται όμως από 380 ευρώ σε 2-3 καταστήματα κι ένα της Dell με επίσης μεγάλη μπαταρία που πωλείται σε ένα κατάστημα 350 ευρώ. Με λίγα λόγια είμαστε μεταξύ της Dell και της Samsung, διότι ποιο είναι το νόημα να αγοράσεις ένα τέτοιο Netbook με μικρή μπαταρία, από τη στιγμή που η αυτονομία είναι το βασικό προσόν του. Μικρή επιλογή και ακόμα λιγότερα τα καταστήματα που την προσφέρουν. Κάτι που δείχνει ότι στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία ακόμα αγοράζει την παλιότερη γενιά netbook.

Και επειδή έχω κάνει σκοπό της ζωής μου να σας δείχνω πόσο κορόιδα είμαστε, στη φτωχή Γερμανία το ίδιο Samsung κοστίζει 330 ευρώ βαριά και το HP με μπαταρία 6 κελιών 300 ευρώ, πάλι βαριά.

waste@techiechan.com

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ