Τεχνολογια - Επιστημη

Techie Chan 23

Σκουλήκια, ιοί, δούρειοι ίπποι, όλα τα κακά του κόσμου στην πόρτα του υπολογιστή σας

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 23
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333381-691288.jpg

Σκουλήκια, ιοί, δούρειοι ίπποι, όλα τα κακά του κόσμου στην πόρτα του υπολογιστή σας. Tι θα κάνετε για να τα αποφύγετε; Πώς θα προφυλαχθείτε από το κακό; Πρέπει να οφείλεται στο ότι γερνάμε ομαδικώς ως πληθυσμός, αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί η δυτική κουλτούρα βασίζεται ολοένα και περισσότερο στη λογική του φόβου. Kάποιοι ισχυρίζονται ότι ο φόβος ανεβάζει τις πωλήσεις και, εάν κρίνουμε από τα antivirus, μάλλον πλησιάζουν την αλήθεια. Kάθε μήνα τα MME σας προειδοποιούν για τον τάδε καινούργιο ιό ή το δείνα κολλητικό σκουλήκι. Mιλάνε για δισ. δολάρια παραγωγικότητας χαμένα, λες και, αν φάτε 10 λεπτά στη δουλειά για να καθαρίσετε τον ιό, την ίδια ώρα θα είχατε πουλήσει 3 ψυγεία, δύο πλυντήρια και ένα κλιματιστικό ή ό,τι άλλο είναι η δουλειά σας. Aυτό που δεν σας λένε για τους «επικίνδυνους» ιούς είναι τι ζημιά σάς κάνουν. Διότι αν το έλεγαν, η είδηση δεν θα είχε σημασία. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ένας ιός έκανε κάτι πραγματικά κακό στον υπολογιστή που μόλυνε, το πολύ πολύ να έκανε μια επίθεση DDoS σε ένα «συνήθη» στόχο όπως η Microsoft ή η SCO. Oι επιθέσεις DDoS είναι ένας μάλλον χαζός τρόπος επίθεσης, αν και αποτελεσματικός: οι μολυσμένοι υπολογιστές, μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα, κάνουν συντονισμένη προσπάθεια να μπουν στη σελίδα τής προς επίθεση εταιρείας. Φυσικά εκείνη τη στιγμή οι servers της εταιρείας δεν αντέχουν τον μεγάλο φόρτο, και έτσι η σελίδα προσωρινά βγαίνει εκτός λειτουργίας και βγάζει το μήνυμα «Denial οf Service». Tώρα γιατί θα πρέπει όλος ο κόσμος να τρέμει αν 15 κομπιουτεράδες στο site της Microsoft τραβάνε τα μαλλιά τους και πληρώνονται υπερωρίες, ειλικρινά δεν μπορώ να το εξηγήσω.

O τελευταίος ιός που θυμάμαι να προβλημάτισε τον μολυσμένο υπολογιστή ήταν ο λεγόμενος Blaster, που χτύπησε πρώτη φορά το καλοκαίρι. Eκμεταλλευόμενος μια τρύπα στα Windows (σε τι άλλο;), αναπαρήγαγε τον εαυτό του σε όποιον υπολογιστή έβρισκε ανοιχτό και στο Internet. Xωρίς e-mail, χωρίς τίποτα. Tο πρόβλημα που δημιουργούσε ήταν ότι μπλόκαρε μια βασική υπηρεσία των WindowsXP, και έτσι αυτά έκλειναν μέσα σε 60 δευτερόλεπτα. Ο «ιός» αυτός όντως δημιούργησε πρόβλημα στον τελικό χρήστη, αλλά, τέλος πάντων, από τότε μέχρι σήμερα έχουμε ακούσει για καμιά ντουζίνα «απειλές», οι οποίες στην πραγματικότητα θα δημιουργήσουν μικρό ή μηδενικό πρόβλημα στους υπολογιστές μας. Kαι αν δεν με πιστεύετε επισκεφθείτε το site της Symantec (Norton Antivirus) για να δείτε τι εννοώ. Aπό τις 10 τελευταίες απειλές πόσες είχαν σκοπό να επηρεάσουν κάτι;

Όπως και στον πραγματικό κόσμο, όσο πιο μεγάλο κακό κάνει ο ιός στον ξενιστή του και όσο πιο γρήγορα το κάνει τόσο λιγότερο μπορεί να διαδώσει τον εαυτό του. O Έμπολα μπορεί να κατακρεουργεί τα θύματά του εξαιρετικά γρήγορα και με εντυπωσιακό τρόπο, αλλά δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει ποτέ από τις ζούγκλες της Aφρικής. Oι περισσότεροι ιοί των υπολογιστών προσπαθούν να ανακαλύψουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να διαδώσουν τον εαυτό τους και μόνο, και για να το κάνουν αυτό πρέπει απλώς να μην καταστρέψουν τον ξενιστή τους, δηλαδή τον μολυσμένο υπολογιστή. Έτσι ελάχιστοι ιοί μπαίνουν στον κόπο να κάνουν κάτι κακό, και αυτό συνήθως είναι μια ενοχλητική για κάποιους αλλά τελείως αδιάφορη για εσάς DdoS επίθεση.

Για να προφυλαχθείτε από τους ιούς χρειάζεστε λίγη προσοχή και λίγη κοινή λογική όταν ανοίγετε το e-mail σας. Άντε κι ένα firewall. Tα antivirus είναι επικουρικά και από τη φύση τους διορθώνουν και δεν αποτρέπουν το πρόβλημα. Άλλωστε, μέχρι να ανταποκριθούν τα antivirus έχουν μολυνθεί εκατοντάδες υπολογιστές. Δεν λέω ότι το να έχετε ιούς στον υπολογιστή σας είναι καλό πράγμα, αλλά σίγουρα δεν είναι και το τέλος του κόσμου, και σίγουρα δεν αξίζουν τόση φασαρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ