Τεχνολογια - Επιστημη

Χάρβαρντ και ΜΙΤ πολύ κοντά στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1

Απαλλάσσει τους ασθενείς από το καθημερινό άγχος των ενέσεων ινσουλίνης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318347-626879.jpg

Πολύ κοντά στην ανακάλυψη μιας νέας θεραπείας του διαβήτη τύπου 1 βρίσκονται επιστήμονες των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι κατάφεραν να «σβήσουν» τα συμπτώματα της νόσου εργαστηριακά σε πειραματόζωα για έξι μήνες με τη βοήθεια κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στον οργανισμό.

Το 2014 επιστήμονες του Χάρβαρντ ανακάλυψαν πώς να παράγουν μεγάλες ποσότητες κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη. Σήμερα μια ομάδα του ΜΙΤ εμφύτευσε τα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα σε ποντίκια. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα άρχισαν να παράγουν αμέσως ινσουλίνη ανάλογα με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και ήταν σε θέση να διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα για 174 ημέρα – όσο κράτησε η μελέτη. Οι επιστήμονες δηλώνουν έτοιμοι να δοκιμάσουν την νέα θεραπεία σε άτομα με την πάθηση και να απαλλάξουν τους ασθενείς από το καθημερινός άγχος των ενέσεων της ινσουλίνης.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα της μελέτης. Εργαζόμαστε σκληρά για να αναπτύξουμε αυτή τη νέα τεχνολογία στην κλινική», δήλωσε ο δρ. Ντάνιελ Άντερσον, καθηγητής εφαρμοσμένης Βιολογίας στο ΜΙΤ και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στα περιοδικά Nature Medicine και Nature Biotechnology και οι έρευνες διενεργήθηκαν με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Έρευνας Νεανικού Διαβήτη (JDRF). Σε μια από τις μελέτες, οι ειδικοί ήταν σε θέση να δημιουργήσει ένα νέο τροποποιημένο υλικό αλγινικού για τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη – έτσι ώστε να μην τα απορρίψει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

«Αυτές οι θεραπείες στοχεύουν στην αποτελεσματική και μακροχρόνια ανεξαρτησία του ασθενούς από την ινσουλίνη και κατά συνέπεια της απαλλαγής του καθημερινού άγχους της διαχείρισης της νόσου για μήνες, ίσως για χρόνια ή και για ένα χρόνο, χωρίς χρειάζεται να καταστείλουμε το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ίδρυμα μας είναι ενθουσιασμένο με τα ευρήματα αυτά και ελπίζουμε να δούμε νέα πρόοδο σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και, τελικά, μια νέα θεραπεία του διαβήτη τύπου 1», τόνισε η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας Νεανικού Διαβήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής της πρωτοποριακής έρευνας του Χάρβαρντ το 2014 ήταν ο δρ. Νταγκ Μέλτον, ο οποίος προσπαθεί να βρει μια θεραπεία για το γιο του Σαμ που είχε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 από μωρό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ