Τεχνολογια - Επιστημη

Χόκινγκ: Καταστρεφόμαστε από τα δικά μας «αυτογκόλ»

Πυρηνικός πόλεμος, κλιματική αλλαγή, γενετικά τροποποιημένοι ιοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
317581-625839.jpg
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Η ανθρωπότητα απειλείται με καταστροφή από κινδύνους που έχουν ως δημιουργό τον ίδιο τον άνθρωπο, δηλώνει ο Βρετανός σπουδαίος και βραβευμένος αστροφυσικός, Στίβεν Χόκινγκ. Απομονώνει ως τα πιο επικίνδυνα σενάρια για την καταστροφή της ανθρωπότητας: τον πυρηνικό πόλεμο, την κλιματική αλλαγή και τους γενετικά τροποποιημένους ιούς.

Ο Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος έγινε 74 ετών στις 8 Ιανουαρίου, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στις ετήσιες διαλέξεις του Reith του BBC που φέτος εξερευνούν τις μαύρες τρύπες. Οι προβλέψεις του θεωρητικού φυσικού για το μέλλον είναι δυσοίωνες καθώς πιστεύει ότι η περαιτέρω πρόοδος στην επιστήμη και την τεχνολογία θα δημιουργήσει «νέους τρόπους για να εκτραχυνθεί η κατάσταση».

Ως ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αναζήτησης για εξωγήινη ζωή, ο Στίβεν Χόκινγκ πιστεύει ότι η ανθρωπότητα θα καταφέρει να επιβιώσει αν μπορέσει να εγκαταστήσει αποικίες σε άλλους πλανήτες. Σύμφωνα με τον καθηγητή τα οικοσυστήματα της Γης κινδυνεύουν από μία ευρεία γκάμα διαφορετικών παραγόντων – από την ανθρώπινη αδιαφορία μέχρι την πρόσκρουση αστεροειδούς – και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο «να μπορούμε να φύγουμε από εδώ αν χρειαστεί». «Αν και η πιθανότητα καταστροφής της Γης στο άμεσο μέλλον είναι μικρή, τα προβλήματα συσσωρεύονται και είναι σχεδόν βέβαιο το τέλος μέσα στην επομένη χιλιετία ή σε δέκα χιλιάδες χρόνια από σήμερα», σημειώνει.

Ο Χόκινγκ, ο οποίος πάσχει από τη νόσο του κινητικού νευρώνα, εκτιμά ότι ο εποικισμός και η δημιουργία αυτοσυντηρούμενων κοινωνιών στο Διάστημα δεν θα γίνει μέσα στα επόμενα 100 χρόνια και τονίζει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όλο αυτό το διάστημα.

«Η ανθρώπινη επιθετικότητα είναι η πιο επικίνδυνη απειλή για όλους μας», έχει πει σε παλιότερη συνέντευξή του στον Independent, εξηγώντας ότι «η βία εξυπηρετούσε τις ανθρώπινες κοινωνίες όσον καιρό ήταν απαραίτητη για την εξεύρεση τροφής ή συντρόφου. Όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η επιθετικότητα λίγων αρκεί για να εξαφανίσει την ανθρωπότητα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ