Τεχνολογια - Επιστημη

ToposText

Μία εφαρμογή από το φιλέλληνα Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ για τους απανταχού φιλέλληνες

129516-292878.jpg
Βελίκα Καραβάλτσιου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
132398-301122.jpg

Ο Αμερικανός διπλωμάτης που παραιτήθηκε καταγγέλλοντας τον Μπους, ο φιλέλληνας Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ, επιστρέφει με το ToposText, μία ιντερνετική εφαρμογή φτιαγμένη για να βοηθήσει τους ανά τον κόσμο φιλέλληνες να μάθουν την ιστορία των αρχαίων τόπων.

«Ο φιλελληνισμός αμβλύνει τις χειρότερες συνέπειες της κρίσης» 

Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ

Στέλεχος της Διπλωματικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών επί είκοσι χρόνια, ο Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ, πέρασε 7 χρόνια στη Βασιλίσσης Σοφίας, κι έγινε γνωστός ως ο Αμερικανός διπλωμάτης που παραιτήθηκε καταγγέλλοντας τον Μπους. Ήταν Φεβρουάριος του 2003. Ο Μπους ετοιμαζόταν να μπει στο Ιράκ, και τότε μία φωνή ακούστηκε από την Αθήνα.

«Παραιτούμαι γιατί απέτυχα να συμφιλιώσω τη συνείδησή μου με την ικανότητα να εκπροσωπώ τη σημερινή διοίκηση των ΗΠΑ» έλεγε η επιστολή Κίσλινγκ. «Η ανθρώπινη φύση είναι αυτή που είναι... κι εγώ βραβεύτηκα και προήχθην επειδή κατανοούσα την ανθρώπινη φύση. Έως αυτή την κυβέρνηση μπορούσα να πιστεύω ότι στηρίζοντας τις πολιτικές του προέδρου μου, στήριζα και τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού και του κόσμου. Δεν το πιστεύω πια…». Η επιστολή παραίτησής δημοσιεύτηκε πρώτα στους «New York Times».

image

Τα Media ασχολήθηκαν ξανά μαζί του το 2014, όταν ο Κίσλινγκ έγραψε ένα βιβλίο για την τρομοκρατία στην Ελλάδα. «Έγραψα την ιστορία της 17Ν σαν να ήταν αρχαία Ιστορία» είχε πει τότε. Άλλωστε, ως διπλωμάτης, ο Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ ζούσε για πολλά χρόνια με το φόβο της 17Ν. «Κάθε πρωί έψαχνα στον καθρέφτη μια μοτοσικλέτα με δυο άνδρες που φορούσαν κράνη. Αν τους έβλεπα, ήξερα πως θα ήμουν νεκρός» είχε πει σε συνέντευξή του. Το βιβλίο, τότε, είχε κυκλοφορήσει μόνο στα αγγλικά και το ελληνικό κοινό δεν το αγκάλιασε. Τώρα, μεταφράζεται και στα ελληνικά. «Πρέπει να προσέξω την κάθε λέξη» λέει ο Κίσλινγκ. Κατά τα άλλα, όμως, ο πρώην διπλωμάτης έχει τελειώσει με την τρομοκρατία. Άλλωστε, του αρέσει να αφιερώνεται εξολοκλήρου σε ό,τι κάνει και τώρα σειρά έχει η αρχαιότητα.

Ο Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ επιστρέφει με το ToposText. Πρόκειται για μια εφαρμογή που δημιουργήθηκε από ένα φιλέλληνα για τους απανταχού φιλέλληνες. Η εφαρμογή βοηθάει τους χρήστες να ανακαλύψουν την αρχαία Ελλάδα ταξιδεύοντας στην Ελλάδα του σήμερα. Συνδέει τόπους, εποχές και συγγραφείς. «Έφτιαξα αυτή την εφαρμογή για ανθρώπους σαν και μένα... για φιλέλληνες ταξιδιώτες αλλά και για τους λίγους Έλληνες που έχουν ακόμα κάποιον ενθουσιασμό για τον αρχαίο πολιτισμό τους» λέει ο Κίσλινγκ. Η έμπνευση ήρθε κατα τη διάρκεια των ταξιδιών του ιστορικού και αρχαιολόγου –αυτό έχει σπουδάσει ο Κίσλινγκ– ανά την Ελλάδα. Ο Κίσλινγκ συνειδητοποίησε ότι εδώ κάθε λόφος έχει τη δική του ιστορία και θα ήταν χρήσιμο εάν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του είχε διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή τα κείμενα των αρχαίων ιστορικών, για να του παρέχουν ιστορικές και πολιτιστικές πληροφορίες. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό, αφού δεν μπορούσε να κουβαλά μαζί του τόσα βιβλία... ο Κίσλινγκ δημιούργησε το ToposText. «Με αυτή την εφαρμογή κάθε ταξιδιώτης μπορεί να κουβαλά μαζί του μία ολόκληρη βιβλιοθήκη και να έχει πρόσβαση στα σημεία του κειμένου που αφορούν τον τόπο όπου βρίσκεται» λέει ο πρώην διπλωμάτης. Μετά από 3 χρόνια σκληρής δουλειάς, και τη βοήθεια του ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, το ToposText είναι πλέον έτοιμο. Την εφαρμογή ανέπτυξε η ελληνική εταιρεία Pavla S.A. και περιέχει περισσότερες από 5.000 τοποθεσίες και 240 αρχαία κείμενα, μεταφρασμένα στα αγγλικά, διανύοντας μία περίοδο από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ. Ο ίδιος έχει επισκεφτεί το 80% των τόπων αυτών.

Ως γνήσιος φιλέλληνας, ζει στην Πλάκα. Κυκλοφορεί με τα πόδια ή με το ποδήλατο και φορά πάντα μία τσάντα περασμένη διαγώνια. Έτσι ήρθε και στο ραντεβού μας στο ίδρυμα Λασκαρίδη. Ο Κίσλινγκ παρομοιάζει τον εαυτό του με ένα δεινόσαυρο. «Ήρθα πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1979 ως φοιτητής στην Αμερικανική αρχαιολογική σχολή. Περπατούσα στους δρόμους ψάχνοντας για κεραμικά, για όστρακα και για αρχαία νομίσματα. Είμαι δεινόσαυρος. Ένας δεινόσαυρος που προσπαθεί να βρει κι άλλους δεινόσαυρους, κι άλλους φιλέλληνες δηλαδή... Προσπαθώ να ανακαλύψω τη νέα γενιά φιλελλήνων».

image

Προς το παρόν το ToposText διατίθεται δωρεάν στο iTunes της Apple για το iPad και πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα για iPhone αλλά και συσκευές Android. Επόμενος στόχος του Κίσλινγκ είναι να γίνει η εφαρμογή όσο πιο γρήγορη γίνεται, αφού οι φιλέλληνες νέας γενιάς απαιτούν μεγάλες ιντερνετικές ταχύτητα.

«Στην αρχαία ιστορία έχουμε όλες εκείνες τις απαντήσεις που μας χρειάζονται για να μην κάνουμε λάθη, αλλά δυστυχώς λίγοι άνθρωποι μαθαίνουν από την ιστορία» λέει ο Κίσλινγκ, απαντώντας στο ερώτημα, αν τελικά μάθαμε κάτι από την ιστορία μας. Η έκβαση του προσφυγικού μάλλον δικαιώνει την επιλογή του να παραιτηθεί τότε… «Παραιτήθηκα επειδή ήμουν σίγουρος ότι θα δημιουργούσαμε μια τέτοια κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Δεν φαντάστηκα βέβαια ποτέ ότι θα ήταν τόσο φοβερή όσο είναι στην πραγματικότητα. Είναι επικίνδυνο όλο αυτό. Μα δυστυχώς, δεν βλέπω η Ευρώπη... δεν βλέπω η Αμερική... να καταλαβαίνουν πως χρειάζεται μια λύση συνεργασίας από όλες τις πλευρές».

Όσο για το αν υπάρχουν ακόμα φιλέλληνες... «Υπάρχουν ακόμα πολλοί, ναι. Αλλά είμαστε σκορπισμένοι... Οι φιλέλληνες παίζουν ακόμα σημαντικό ρόλο. Νομίζω πως ο φιλελληνισμός αμβλύνει τις χειρότερες συνέπειες της κρίσης. Βέβαια οι Έλληνες σώζονται πάντα από τους ίδιους τους Έλληνες, αλλά, όπως και να ’χει, υπάρχει μια βοήθεια από το περιθώριο...»

 image

image

image 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ