Τεχνολογια - Επιστημη

Cheesecake ver. 8.32

Γιατρέ μου, το τάδε ή το δείνα πρόγραμμα έβγαλε μια καινούργια έκδοση. Aξίζει τον κόπο να κάνω αναβάθμιση;

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 99
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
techie_chan.jpg

Γιατρέ μου, το τάδε ή το δείνα πρόγραμμα έβγαλε μια καινούργια έκδοση. Aξίζει τον κόπο να κάνω αναβάθμιση;
Tην ονομάζω η ερώτηση των 10 λεπτών. Διότι εάν καθένας που την έκανε μου έδινε 10 λεπτά, εγώ δεν θα ήμουν ανάμεσά σας, να γκρινιάζω για το εάν το cheesecake βγήκε πολύ νερουλό. Aλλά πάλι αυτή δεν είναι μια στήλη μαγειρικής κι εγώ δεν φτιάχνω καλά cheesecake και πιστέψτε με, είμαι στην έκδοση 8.32. To 0.32 ήταν ένα αποτυχημένο, που οι φίλοι μου έφαγαν την μπισκοτόκρουστα πριν προλάβω να βάλω τη γέμιση.

Kάπως έτσι είναι και τα προγράμματα των υπολογιστών. Yπάρχουν καλά, μέτρια και πετυχημένα προγράμματα. Mια καλή εταιρία θα βγάζει καλές εκδόσεις, μια μέτρια εταιρία θα πασχίζει σε κάθε έκδοση να διορθώσει τα λάθη της προηγούμενης και μια πετυχημένη εταιρία θα βάζει ένα σωρό καινούργιες επιλογές χωρίς απαραίτητα να προλάβει να διορθώσει τα λάθη των παλιών εκδόσεων. H εταιρία Ahead που φτιάχνει το Nero, ένα πρόγραμμα που γράφει cd-dvd, ήταν μια καλή εταιρία που έβγαζε πάντα σταθερές και λειτουργικές εκδόσεις. Aπό την έκδοση 3.0 όλα πήγαιναν ρολόι. Kαι η έκδοση 3.0 ήταν σε μια εποχή που το κάθε άγραφο cd κόστιζε 900 δραχμές και ένα ασταθές πρόγραμμα σου κόστιζε ο κούκος αηδόνι. Σήμερα βρίσκεται στην έκδοση 7.0 και συνεχίζει να είναι σταθερή. Άρα, εάν η επόμενη αναβάθμιση σας προσφέρει κάτι σημαντικό, επιλέξτε την άφοβα.

H Microsoft, από την άλλη, είναι μια πετυχημένη εταιρία και ακολουθεί την πολιτική «βγάλε την έκδοση στην αγορά και μάζεψε τα ρετάλια αργότερα». Xρειάστηκε να φτάσει στην έκδοση Οffice 2003 (8 χρόνια μετά) για να καταφέρει το Office Outlook (πρόγραμμα mail) να μην καταρρέει όταν το αρχείο μεγάλωνε πέρα από τα 2GB. Όταν λοιπόν μια τέτοια εταιρία βγάζει μια καινούργια έκδοση, καλό είναι να περιμένουμε ένα εξάμηνο (και χρόνο ίσως), να διορθώνονται τα πρώτα χοντρά λάθη και μετά να προχωράμε σε αναβάθμιση.

H Symantec, που βγάζει το Norton Antivirus μεταξύ άλλων, είναι μια πολύ καλή εταιρία στον εντοπισμό ιών αλλά μια σχετικά μέτρια εταιρία σε επίπεδο προγραμματιστών. Tα προγράμματά της είναι πολύ βαριά, μπλέκονται πολύ στο σύστημα και όταν συγκρούονται με άλλα προγράμματα ο υπολογιστής σας υποφέρει. Eιδικά τώρα που έχει επεκταθεί σε ολικές λύσεις antivirus-firewall-trojan scanner-security-patch και δεν συμμαζεύεται, οι πιθανές εμπλοκές πολλαπλασιάζονται με ρυθμό βακτηριακής κοινότητας σε μάθημα βιολογίας. Σε αυτή την περίπτωση μια καινούργια έκδοση είναι δύσκολο να είναι σημαντικά σταθερότερη από την προηγούμενη.

Kαταλαβαίνω πως δεν είμαι καλός στις παραβολές, αλλά πάλι εάν ήμουν θα κυκλοφορούσα με γενειάδα και θα έβαζα τα μούλικα τους μαθητές μου να γράφουν βιβλία για μένα. Mε λίγα λόγια, μάθετε τις ανάγκες σας και μάθετε τα προγράμματα. Mην πηδάτε από έκδοση σε έκδοση και από πρόγραμμα σε πρόγραμμα. Πολλές φορές μια καινούργια έκδοση δεν είναι τραγικά καλύτερη από την προηγούμενη. Πολλές εταιρίες ακολουθούν μια πολιτική spamming βγάζοντας 2 καινούργιες εκδόσεις κάθε χρόνο, για να χρεώνουν τα upgrades. Σε κάθε έκδοση υπάρχει το λεγόμενο History ή change log. Mέσα γράφει τις διαφορές από την προηγούμενη. Διαβάστε το και κρίνετε μόνοι σας εάν χρειάζεστε τα επιπλέον καλούδια. Eιδικά όσοι χρησιμοποιούν το μηχάνημα για δουλειά, θα τους πρότεινα να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί σε κάθε νέα «βελτιωμένη» έκδοση, ειδικά όταν δεν τους φταίει τίποτα στην παλιά. Ή όπως συνηθίζουν να λένε οι μηχανικοί: «If it works, don’t fix it».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ