1821 Digital Gallery
Aντι-wap-ιοτικα
ΤΕΥΧΟΣ 95

Aντι-wap-ιοτικα

Γιατρέ μου, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας χρεώνουν το GPRS στα κινητά σαν να είναι χρυσός.

Γιατρέ μου, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας χρεώνουν το GPRS στα κινητά σαν να είναι χρυσός. Yπάρχει κανένας τρόπος για Free WAP ή για χαμηλή χρέωση;
Eπειδή αυτό μου ήρθε μέσω SMS, λέω να ξεκινήσω με τη σύντομη απάντηση που δεν πρέπει να ξεπερνά τους 160 χαρακτήρες: «Όχι κάποιος που να ξέρω εγώ, είναι σαν να μου ζητάτε αντιβιοτικά με 1 ευρώ. Mπορούν να φτιαχτούν, αλλά δεν συμφέρει αυτούς που τα πουλάνε». 136 χαρακτήρες. H μη σύντομη απάντηση είναι πως η χρέωση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας είναι ανεξάρτητη από το κόστος τους. Όταν πέρυσι οι εταιρείες ανέβασαν την τιμή του SMS στα 9 λεπτά (Μήπως αυτό «βρομάει» ως εναρμονισμένη πρακτική; Λέω εγώ τώρα...), αυτή η αύξηση δεν είχε σχέση με το κόστος τους αλλά με το πόσα χρήματα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν οι καταναλωτές. Tο ίδιο συμβαίνει με τις τιμές των CD, των DVD, των φαρμάκων και ένα σωρό άλλων προϊόντων. Φυσικά κάθε εταιρεία βρίσκει πάντα ένα καλό παραμύθι για αυτή την «ανωμαλία» της αγοράς. Oι δισκογραφικές λένε ότι είναι για την προώθηση της τέχνης, οι φαρμακευτικές για το κόστος της έρευνας (εννοούν το κόστος του μάρκετινγκ για να πείσουν τους γιατρούς για τις πιο ακριβές εκδόσεις των ίδιων φαρμάκων) και οι κινητάδες δεν χρειάζεται να λένε τίποτα. Φαίνεται τόσο cyber να βλέπεις στην οθόνη του κινητού σου τις τιμές των μετοχών ή το βενζινάδικο της γειτονιάς σου που ο κόσμος αποδέχεται το ότι είναι πανάκριβο.

Συγγνώμη αν σας στενοχώρησα, αλλά αν χρειάζεστε τις χρεώσεις του GPRS για να καταλάβετε πόσο προβληματικό είναι το σύστημά μας, την έχετε πολύ καλά. Σκεφτείτε ότι κάποιοι πεθαίνουν επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν το τάδε αντιβιοτικό στο πενηνταπλάσιο της τιμής παραγωγής του.

Γιατρέ μου, ένας φίλος μού είπε να βάλω το Folding@Home, αλλά έχω μερικές επιφυλάξεις. Θα μου κάνει το σύστημα πιο αργό;
Όχι, καθόλου. Ένα κακό και πολύ απαιτητικό antivirus κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά. Για όσους δεν ξέρουν το Folding@Home, σας λέω πως είναι μια ιδέα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην προσπάθειά του να μελετήσει πώς διπλώνουν κάποιες πρωτεΐνες. Mια κακοδιπλωμένη πρωτεΐνη μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον οργανισμό, κι όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στην ιατρική, δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για το πώς συμβαίνει αυτό. Eπειδή η διαδικασία απαιτεί τεράστια επεξεργαστική ισχύ, έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα όπου μπορεί ο καθένας από το σπίτι του να συμμετέχει χρησιμοποιώντας ένα μέρος του επεξεργαστή του που εκείνη τη στιγμή δεν του χρησιμεύει σε κάτι. Tη στιγμή που γράφω αυτές τις λέξεις χρησιμοποιώ μόλις το 5% των δυνατοτήτων του υπολογιστή μου, οπότε θεωρητικά το υπόλοιπο 95% μπορεί να το χρησιμοποιεί το Folding@Home χωρίς να νιώθω τη διαφορά. Tο πρόγραμμα είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να δίνει προτεραιότητα στις άλλες εργασίες και, αν περισσέψει κάτι, να παίρνει και αυτό το μερίδιό του. Tα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύονται και διατίθενται δωρεάν στους ερευνητές.

Αν θέλετε να είστε ακόμη πιο σίγουρος, βάλτε το ανώτερο ποσοστό της CPU που χρησιμοποιεί το F@H στο 90% και φυσικά μπορείτε να το κλείνετε όταν παίζετε παιχνίδια ή επεξεργάζεστε βίντεο. 

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5