Πώς το Game of Thrones «κατέστρεψε» την κροάτικη πόλη του Ντουμπρόβνικ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
/
9 Μαρτίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Εκτός κι αν το όνομά σας είναι Disney και η δημιουργία φανταστικών τοπίων χρησιμοποιώντας CGI είναι το παιχνίδι σας, οποιαδήποτε μεγάλη τηλεοπτική ή κινηματογραφική παραγωγή πρέπει να αναζητήσει μερικές πολύ εντυπωσιακές τοποθεσίες για τα γυρίσματά της. Ενώ η σειρά Lord of the Rings του Peter Jackson ταξίδεψε στη Νέα Ζηλανδία για να αναδημιουργήσει τη γοητεία της Μέσης Γης και το Dune του Denis Villeneuve χρησιμοποίησε τις μεγάλες πεδιάδες της ερήμου Wadi Rum στην Ιορδανία για να μιμηθεί τον Arrakis, η σειρά του HBO Game of Thrones επισκέφτηκε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες για να ζωντανέψει το έπος του George R. R. Martin.

O κόσμος του Westeros δεν είναι τόσο απλά σχεδιασμένος, καθώς αποτελείται από ορεινές περιοχές, παγωμένες πεδιάδες και τεράστιες, περίτεχνες πόλεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η παραγωγή να αναζητήσει μια σειρά από διαφορετικές τοποθεσίες, πηγαίνοντας στο Εθνικό Πάρκο Vatnajökull στην Ισλανδία για να απαθανατίσει τα παγωμένα τοπία πέρα από τον μεγάλο τοίχος, στην Bardenas Reales της Ισπανία, για τις θαλάσσιες σκηνές και στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας για το εκπληκτικό King’s Landing. Το Ντουμπρόβνικ το οποίο βρίσκεται στα νότια της Κροατίας στις ακτές της Δαλματίας, είναι γνωστό ως το στολίδι της Αδριατικής, με εκπληκτική θέα στη θάλασσα και με μια γοτθική και μπαρόκ αρχιτεκτονική με τα χαρακτηριστικά τεράστια τείχη του να είναι ο βασικός παράγοντας που επιλέχθηκε από την παραγωγής του Game of Thrones.

Ενώ οι δημιουργοί της σειράς μπορεί να ξεζούμισαν την τοποθεσία για αρκετές σεζόν, είναι ο πληθυσμός της πόλης που έχει μείνει με το πρόβλημα του υπερβολικού τουρισμού, με ορδές θαυμαστών να ταξιδεύουν στη μικρή πόλη της Κροατίας από όλο τον κόσμο. Πλημυρίζοντας τους δρόμους και την είσοδο στην Παλιά Πόλη, τη γειτονιά όπου γυρίστηκε μεγάλο μέρος της σειράς του HBO, οι ντόπιοι έχουν καταγγείλει την άφιξη εκατοντάδων κρουαζιερόπλοιων που ξεφορτώνουν χιλιάδες τουρίστες στις ακτές τους, όταν η διαφημιστική εκστρατεία κορυφώθηκε το 2017.

Dubrovnik Sea

Wikimedia Commons / fjaka

Η συμφόρηση έγινε σημαντικό ζήτημα, ιδιαίτερα στο περίφημο πλακόστρωτο της οδού Stradun και το 2017 καταγράφηκε ότι ο πληθυσμός της Παλιάς Πόλης είχε μειωθεί από 5.000 το 1991 σε μόλις 1.157 άτομα. Αυτή η πτώση έχει αποδοθεί στην έκρηξη του τουρισμού, με την αύξηση των παραθεριστών να διώχνουν τους ντόπιους χάρη σε Airbnb δωμάτια, ανεβάζοντας τα νοίκια και καταστρέφοντας κάθε αίσθηση τοπικής κοινότητας.

Η υπερφόρτωση των υποδομών έβλαψε το τοπικό περιβάλλον και απείλησε την ακεραιότητα της τοπικής κουλτούρας, αναγκάζοντας την Unesco να προειδοποιήσει την πόλη ότι αν δεν γινόταν κάτι για το πρόβλημά τους, το status της ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς κινδύνευε να χαθεί. Μέχρι το 2018, η πόλη έλαβε υπόψη της την προειδοποίηση και πήρε σημαντικά μέτρα για να μειώσει τον αριθμό των τουριστών, ιδιαίτερα στην πολυσύχναστη περιοχή της Παλιάς Πόλης, μειώνοντας την άφιξη κρουαζιερόπλοιων για να κατανείμει καλύτερα τον αριθμό των επισκεπτών.

Ο υπερβολικός τουρισμός ως αποτέλεσμα μιας τηλεοπτικής ή κινηματογραφικής παραγωγής δεν είναι κάτι καινούργιο, με την ταινία του Danny Boyle του 2000, The Beach να προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην παραλία Maya της Ταϊλάνδης και την επιτυχία του Lord of the Rings να μαγνητίζει χιλιάδες λάτρεις της φαντασίας στα νησιά της Νέας Ζηλανδίας.

http://www.youtube.com/watch?v=EmQUk3G3S34

Tags :

Μοιράσου το ...

Δείτε ακόμα ...

Nothing found!

It looks like nothing was found here!

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved