agalmata-6.jpg
© Θανάσης Καρατζάς
Life in Athens

Η νέα βραδινή βόλτα είναι τα φωτισμένα αγάλματα του Ζαππείου

Τα 23 αγάλματα του Ζαππείου φωτίστηκαν αριστοτεχνικά από την Ελευθερία Ντεκώ μετά από δεκαετίες

107302-212813.jpg
Θανάσης Καρατζάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μετά τον νέο φωτισμό της Ακρόπολης που κατάφερε να αναδείξει ακόμη καλύτερα το αιώνιο μνημείο και να το κάνει να λάμπει σαν βραδινό κόσμημα, η Ελευθερία Ντεκώ ανέλαβε τον φωτισμό των αγαλμάτων του Ζαππείου, δίνοντας στους επισκέπτες του ένα αναπάντεχο θέαμα μετά τη δύση του ήλιου.
 
Οι φανατικοί του κέντρου γνωρίζουν ότι τα υπέροχα αγάλματα από ευεργέτες, λόγιους, ποιητές και ευπατρίδες της Ελλάδος, καθώς και γλυπτές μορφές, όπως ο «Θεριστής», ο «Μικρός Ψαράς» του Φιλιππότη, ο «Έρωτας» και ο «Άγγελος» του Βρούτου, βρίσκονται διάσπαρτα σε σημεία του περιβάλλοντα χώρου του Μεγάρου με τον τρόπο που τοποθετούσαν τους θεούς, τους ήρωες και τις εξέχουσες προσωπικότητες οι αρχαίοι Αθηναίοι.
 
Τα αγάλματα υπάρχουν για χρόνια στο Ζάππειο, όμως ο ιδιαίτερος φωτισμός, αλλάζει κατά πολύ τη θέασή τους και τα κάνει να πρωταγωνιστούν μέσα στη βραδινή ατμόσφαιρα. Είναι σαν να απέκτησαν και μια ακόμη υπόσταση, μια διπλή ζωή. Διασχίζοντας τον χώρο του Ζαππείου μπορείς να καταλάβεις από μακριά πού βρίσκονται αφού πλέον θυμίζουν πυγολαμπίδες στο πηχτό σκοτάδι. Θέλεις να τα δεις, ένα προς ένα, τα ψάχνεις για να παρατηρήσεις τις λεπτομέρειές τους. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, όπως και η πρωτοβουλία της ιδέας. Το να υλοποιηθεί και να αναδειχτεί κάτι τόσο όμορφο με τα ήδη υπάρχοντα μέσα, είναι κάτι που στο εξωτερικό γνωρίζουν καλά. Η βραδινή βόλτα στον χώρο του Ζαππείου είναι το new thing της Αθήνας και των επισκεπτών της.
 
«Ως επισκέπτης και παρατηρητής του χώρου του Ζαππείου, αλλά πάνω απ’ όλα ως πολίτης της Αθήνας, θεώρησα απαραίτητο η ζωντάνια που διακατέχει το ίδιο το κτίριο αλλά και το όμορφο και ιστορικό περιβάλλον του κατά τη διάρκεια της ημέρας, να είναι το ίδιο αισθητή και τις νυχτερινές ώρες», αναφέρει η Ελευθερία Ντεκώ. Θα βρει πάρα πολλούς να συμφωνούν μαζί της γιατί οι πόλεις ζουν εξίσου έντονα και τα βράδια.
 
ΥΓ. Ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ στην Ελευθερία. Ντεκώ (φωτίστρια) που εργάσθηκε αφιλοκερδώς, και στη Χριστίνα Βαγενά (πρόεδρο του Δ.Σ. της Επιτροπής Ολυμπίων Κληροδοτημάτων) για την απόφαση της ανάδειξης των γλυπτών του Ζαππείου. 

 

Περισσότερες φωτογραφίες στο προσωπικό μου instagram εδώ

agalmata-1.jpg
© Θανάσης Καρατζάς
agalmata-2.jpg
Ο φωτισμός εδώ είναι ανολοκλήρωτος και η διαφορά ειναι αισθητή συγκριτικά. © Θανάσης Καρατζάς
agalmata-4.jpg
© Θανάσης Καρατζάς
agalmata-5.jpg
© Θανάσης Καρατζάς
agalmata-6.jpg
© Θανάσης Καρατζάς
agalmata-7.jpg
Η όψη του Ζαππείου μεγάρου δεν έχει φωτιστεί ακόμη, (αφορά τη επόμενη φάση και θα υλοποιηθεί μέσα στο 2021) © Θανάσης Καρατζάς
agalmata-8.jpg
agalmata-9.jpg
© Θανάσης Καρατζάς
agalmata-10.jpg
© Θανάσης Καρατζάς
agalmata-11.jpg
© Θανάσης Καρατζάς
agalmata-12.jpg
© Θανάσης Καρατζάς
agalmata-13.jpg
agalmata-14.jpg
© Θανάσης Καρατζάς
agalmata-15.jpg
© Θανάσης Καρατζάς
agalmata-16.jpg
© Θανάσης Καρατζάς
agalmata-17.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

Δειτε περισσοτερα