Visual Browsing
Κοπεγχάγη, πόλη για παιδιά

Κοπεγχάγη, πόλη για παιδιά

Μία πόλη που σχεδιάζεται για το μέλλον είναι μία πόλη που σχεδιάζεται για τα παιδιά

Μία ξεχωριστή διάλεξη με θέμα την αρχιτεκτονική σε σχέση με τα παιδιά έρχεται να δώσει ο Έλληνας αρχιτέκτονας, Κώστας Πουλόπουλος, Senior Architect και Project Leader του γραφείου BIG ARCHITECS. Παίρνοντας ως βασικό παράδειγμα την πόλη της Κοπεγχάγης η διάλεξη θα αναλύσει όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν μία πόλη να σχεδιάζεται για το μέλλον. Ο Κώστας Πουλόπουλος θα μιλήσει στο πλαίσιο του DESIGNLAB SHOW που θα γίνει στην Τεχνόπολη από τις 15 έως τις 17 Μαϊου με την υποστήριξη και επιμέλεια του Archisearch.gr. 

Οι πιο ευαίσθητοι, σημαντικοί αλλά και απαιτητικοί χρήστες μίας πόλης, που αντιπροσωπεύουν το μέλλον της, είναι τα παιδιά. Εμείς οι άνθρωποι σχεδιάζουμε κατ’ αρχας για να προστατευτούμε από δυσάρεστες καταστάσεις και κατ’εξοχήν για να εκπληρώσουμε στόχους, δηλαδή επιθυμητές καταστάσεις.

image

Τα παιδιά, οι φορείς του μέλλοντος, είναι τα μέλη μίας κοινωνίας που θα κληθούν να πραγματώσουν αυτές τις επιθυμητές καταστάσεις και να βοηθήσουν με τη σειρά τους να εκπληρωθεί το όραμα αυτής της κοινωνίας. Ωστόσο, μέχρι να έρθει η σειρά τους, πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε το χώρο ώστε να τους παρέχει ασφάλεια και το αίσθημα του ανήκειν, από το οποίο πηγάζει η κοινωνική υπευθυνότητα;

Σχετικα
Αυτός είναι ο καινούργιος ουρανοξύστης στο κέντρο του Μανχάταν
Αυτός είναι ο καινούργιος ουρανοξύστης στο κέντρο του Μανχάταν

Η Κοπεγχάγη είναι μία πόλη που έχει σκεφτεί και σχεδιάσει εδώ και αρκετές δεκαετίες πάνω σε αυτό τον άξονα: μία πόλη που σχεδιάζεται για το μέλλον, είναι μία πόλη που σχεδιάζεται για τα παιδιά.

image

Παρασκευή 15 Μαϊου 2015 στις 18:30

Σχετικα
Ο νέος ουρανοξύστης στο Γεκατέρινμπουργκ της Ρωσίας
Ο νέος ουρανοξύστης στο Γεκατέρινμπουργκ της Ρωσίας

Αίθουσα Δ10, Δεξαμενές Καθαρισμού

image

Ποιός είναι ο Κώστας Πουλόπουλος;

Ο Κώστας Πουλόπουλος γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει σχεδιαστής αυτοκινήτων, μαραγκός ή να χτίζει σπίτια. Όταν ήταν έφηβος, έπαιζε πολύ μπάσκετ. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου έκανε τη διπλωματική του εργασία με τον Τάσση Παπαϊωάννου και τον Τάσο Μπίρη. Για 2 χρόνια περίπου εργάστηκε σε αρχιτεκτονικά γραφεία της Αθήνας, ώσπου κέρδισε την πλήρη υποτροφία Μonbukkagakushο του Ιαπωνικού Υπουργείου Παιδείας 2007-2009 για να σπουδάσει στο Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής του Chiba Manabu στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο. Στο Τόκυο επίσης εργάστηκε παράλληλα στο αρχιτεκτονικό γραφείο Kengo Kuma Architects & Associates συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς. Κυρίως όμως, στα δυό αυτά χρόνια στην Άπω Ανατολή είχε την ευκαιρία να γνωρίσει κουλτούρες δυσπροσπέλαστες και να δει αρχιτεκτονική, τέχνη και κατασκευές ασυνήθιστες για το δυτικό μάτι, αλλά με τη δική τους άψογη φιλοσοφία. Αυτη η ανεκτίμητη εμπειρία του δίδαξε ότι πρέπει να κοιτάζουμε τα πράγματα ουδέτερα, για να μας διδάξουν αυτά με τη σειρά τους. Από το 2009 ως το 2014 εργάστηκε στην Κοπεγχάγη στο αρχιτεκτονικό γραφείο Henning Larsen Architects ως Lead Design Architect of International Competitions έχοντας κατακτήσει πρώτα βραβεία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, για παράδειγμα Central Bank of Libya (1ο βραβείο), Simens Global HQ, Munich (1ο βραβείο, υπό κατασκευή) Nordea Bank HQ (1ο βραβείο, υπό κατασκευή), Frankfurt School of Finance and Management (1ο βραβείο, υπό κατασκευή), Novo Nordisk HQ (1οβραβείο,ολοκληρωμένο). Στα έργα του πάντα προσπαθεί να ισορροπήσει κι εν τέλει να επιλύσει τις αντίρροπες δυνάμεις που διέπουν το κάθε αρχιτεκτονικό έργο μέσα απο την επινόηση της κατάλληλης κάθε φορά αρχιτεκτονικής κεντρικής ιδέας. Από το Φλεβάρη του 2015 εργάζεται στους BIG/ Bjarke Ingels Group, ως Senior Architect/ Project Leader, όπου και συνεχίζει να εργάζεται σε διαγωνισμούς. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε σημαντικές εκθέσεις ανά τον κόσμο: το προσωπικό πρότζεκτ του «Dunes/Caves» εκτέθηκε στο κυπριακό περίπτερο της 11ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας υπό το γενικό τίτλο: «Out there: architecture beyond building». Το 2011, το έργο του «Culture Scapes» εκτέθηκε στην έκθεση Made in Greece, στο Harvard Graduate School of Design και στο Museum Natural History of Boston. Παράλληλα, ο Κώστας συχνά παρουσιάζει διαλέξεις ως κεντρικός ομιλητής σε διάφορα σημαντικά φόρα: «Τρίτοι Χώροι» στο συνέδριο ΕΣΩ (Φεβρουάριος 2012) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάσση , «Unconditional Creativity (does it exist?)» στην Frankfurt School of Finance and Management, «Κοπεγχάγη: Πόλη για Παιδιά» στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ σε συνδιοργάνωση με το Ελληνικό Τμήμα της (UIA), το ΑΠΘ και τον ΣΑΘ, ενώ έχει συνδιοργανώσει και διδάξει σε εργαστήρια στο Danish Architecture Center. Ο Κώστας συχνά καλείται ως guest critic στα μαθήματα σύνθεσης των εργαστηρίων της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών της Κοπεγχάγης και ως κριτής σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5