1821 Digital Gallery
Η ασύμμετρη γοητεία των στραβών κτιρίων

Η ασύμμετρη γοητεία των στραβών κτιρίων

Λάθη της αρχιτεκτονικής ή επί τούτου τουριστικά αξιοθέατα;
Υπάρχουν στον κόσμο μερικά κτίρια που έχουν κτιστεί επίτηδες στραβά, λειτουργώντας ως τουριστικές παγίδες.

Κατά κανόνα, τα κτίρια που παίρνουν όλα τα εύσημα είναι αυτά που στέκονται ευθυτενή, τελείως ίσια και αρνούνται να λυγίσουν έστω και για ένα εκατοστό. Ο πύργος της Πίζας είναι απλά η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα: εντυπωσιαζόμαστε περισσότερο με τα αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής που είναι αψεγάδιαστα. Όμως, δεν είναι περισσότερο αξιοθαύμαστα τα κτίρια εκείνα που παρά το γεγονός ότι δίνουν την εντύπωση πως θα καταρρεύσουν από λεπτό σε λεπτό, συνεχίζουν να στέκονται στο ύψος τους;

Υπάρχουν μερικά κτίρια που έχουν κτιστεί επίτηδες στραβά, λειτουργώντας ως τουριστικές παγίδες. Πιο εντυπωσιακά όμως είναι εκείνα που «γέρνουν» κατά λάθος. Εδώ φταίει η μετατόπιση εδάφους, εκεί ένα κατασκευαστικό λάθος, πιο πέρα ο χρόνος έκανε τη δική του παρέμβαση. Μια σειρά ατυχή γεγονότων που στο τέλος κατάφερε να δημιουργήσει στραβά αριστουργήματα.

Το στραβό σπίτι του Windsor, Αγγλία

Σχετικα
Καλλιθέα: Βόλτα στη γειτονιά της Αθήνας που κρατάει χαρακτήρα
Καλλιθέα: Βόλτα στη γειτονιά της Αθήνας που κρατάει χαρακτήρα

Χτισμένο στα τέλη του 1500 αυτή η αλλόκοτη αγγλική κατοικία άρχισε να γέρνει μετά την ανακαίνισή της τον 18ο αιώνα. Στη σύγχρονη εποχή στέγασε κάποτε μια τσαγερί, που όμως έχει πια κλείσει, καθιστώντας αβέβαιο το μέλλον του κτιρίου.


Σχετικα
Χριστουγεννιάτικο open day στην Πύρνα
Χριστουγεννιάτικο open day στην Πύρνα

Το σπίτι που γέρνει, Staffordshire, Αγγλία

Ξεκίνησε τη ζωή του σαν αγροτόσπιτο το 1700, αλλά καθώς η εξόρυξη μετάλλων στην περιοχή πήρε μεγάλες διαστάσεις, το έδαφος κάτω από το οικοδόμημα έγινε ασταθές και η μία πλευρά του κτιρίου άρχισε να «βυθίζεται». Το κτίριο υποστυλώθηκε και σήμερα λειτουργεί σαν pub.  


Το πιο στραβό σπίτι στο Lavenham, Αγγλία

Η μεσαιωνική πόλη του Lavenham μετρά αρκετά στραβά κτίρια, καθώς στην κατασκευή τους χρησιμοποιήθηκε κυρίως ξύλο που κάποια στιγμή άρχισε να λυγίζει. Διασημότερο από όλα τα στραβά σπίτια του Lavenham είναι το παρακάτω, που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί ένα κατάστημα τσαγιού.


Στραβό κατά λάθος, Canterbury, Αγγλία

Άλλη μία ξύλινη κατασκευή του 17ου αιώνα. Το κτίριο αυτό πήρε αυτή την παράξενη γωνία, όταν κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης οι εργάτες έβγαλαν την καμινάδα. Όμως όπως αποδείχτηκε αργότερα η καμινάδα αυτή εκτελούσε και χρέη…κολώνας. Όταν πια έγινε φανερό ότι το κτίριο γέρνει επικίνδυνα, η κατασκευή υποστηρίχθηκε με ένα ατσάλινο πλαίσιο. Μπορεί να μοιάζει ότι θα πέσει οσονούπω, στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κατάρρευσης. 


Η εκκλησία Suurhusen, Hint, Γερμανία

Αυτή η εκκλησία χτίστηκε πάνω σε ένα έλος, τοποθεσία που σπάνια είναι καλή ιδέα. Όπως ήταν φυσικό, τα ξύλινα θεμέλια της εκκλησίας σάπισαν και ένα μέρος του κτιρίου άρχισε να παίρνει τον κάτω δρόμο. Για πολλά χρόνια παρέμενε κλειστό στο κοινό, ώσπου τελικά κατάφεραν να το σταθεροποιήσουν. Τώρα είναι και πάλι επισκέψιμο για όποιον είναι αρκετά γενναίος ώστε να μπει στο εσωτερικό του.


Little Moreton Hall, Cheshire, Αγγλία

Το κτίριο χτίστηκε τον 16ο αιώνα, αλλά τα προβλήματα άρχισαν με τις προσθήκες που έγιναν κατά τον επόμενο αιώνα. Αν στην αδιαφορία των κατασκευαστών για συμμετρία προσθέσουμε και την παραμόρφωση που υπέστη το ξύλο με το πέρασμα των αιώνων, έχουμε αυτό το όμορφο, θεόστραβο δημιούργημα.


Τα στραβά σπίτια του Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ είναι μια πόλη γεμάτη κανάλια και εξ’ ολοκλήρου χτισμένη κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, γεγονός που έχει επηρεάσει τα θεμέλια αρκετών σπιτιών.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5