Health & Fitness

Ο Γιώργος Παππάς για τη 2η αναμνηστική δόση στους άνω των 30

Άμεση ανάλυση: Ο γνωστός από το Ημερολόγιο Κορωνοϊού γιατρός - ερευνητής μιλά στην ATHENS VOICE

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
289002160_296878242582756_2791052750297595503_n.jpg

Πότε να προγραμματίσουμε τη δεύτερη αναμνηστική δόση μας κατά του κορωνοϊού; Ο γιατρός - ερευνητής Γιώργος Παππάς εξηγεί στην ATHENS VOICE

Η είδηση μπορεί να μην έπεσε ακριβώς σαν βόμβα, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν την περιμέναμε: «Στην εισήγηση να εμβολιασθούν όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών που το επιθυμούν προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών».

Γιώργος Παπάς

Για μία πρώτη, άμεση ανάλυση, σπεύσαμε στον γιατρό Γιώργο Παππά, γνωστό πλέον σε όλους ερευνητή για τα επιδημιολογικά των λοιμώξεων, και καθημερινό σύντροφο όλων μας τα χρόνια της πανδημίας με το Ημερολόγιο Κορωνοϊού του — αλλά και συγγραφέα ενός απρόσμενου μπεστ-σέλερ του καλοκαιριού: του βιβλίου «Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Μια αφήγηση για όσα συνέβησαν τα τελευταία δύο χρόνια και μια πυξίδα για το μέλλον της ανθρωπότητας» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Τον ρωτήσαμε τα εξής:

Α.Κ.: Είμαι άνω των 30 ετών. (Γενικεύω επίτηδες. Εγώ είμαι… 58!) Να την κάνω τη 2η αναμνηστική δόση;

Γ.Π.: Ένα καλό ερώτημα που μόλις συζητούσαμε με φίλους συναδέλφους, και άκρη δεν βγάλαμε. Εξαρτάται από πολλά: πρότερη νόσο, τυχόν υποκείμενα νοσήματα, βαθμό έκθεσης, περιβάλλον που πρέπει να προστατευθεί. Το κενό είναι ότι δεν υπάρχουν, ακόμη, στοιχεία για την επίδραση της 4ης δόσης στα Όμικρον 4 και 5. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απουσία επίδρασης, σημαίνει ότι η πανδημία συνεχίζει να τρέχει γρηγορότερα από εμάς. Θέμα ασφάλειας δεν υπάρχει, το εύρος όμως της επάρκειας είναι το άγνωστο.

Α.Κ.: Καλώς. Θα την κάνω. Πότε να την κάνω όμως; Άμεσα; Ή να περιμένω το φθινόπωρο, γιατί τώρα το καλοκαίρι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κολλήσω; Παίζει ρόλο πότε έκανα την 1η αναμνηστική; Και κάτι ακόμη: αυτή η ουσιαστικά 4η δόση μέσα στον Ιούλιο σημαίνει μήπως πως η δόση του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου για την οποία γινόταν λόγος δεν θα γίνει τελικώς; Θα πάει άραγε για πιο μετά; Ή μήπως να περιμένουμε μία νέα, βελτιωμένη εκδοχή του εμβολίου, που ίσως έρθει από το 2023 πλέον;

Γ.Π.: Ο Σεπτέμβριος δεν είναι απαραίτητα κοντά, ούτε έχει χαραχθεί ακόμη επίσημη στρατηγική. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα κινηθεί ο ιός μέσα στους επόμενους μήνες. Εκτιμώ ότι το φθινόπωρο υπάρχει πιθανότητα να κυκλοφορήσει ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο. Δεν σημαίνει αυτό ότι όποιος κάνει τώρα δεν θα είναι δικαιούχος τότε, ούτε ότι θα πρέπει σώνει και καλά να κάνει τότε 5η δόση. Θα εξαρτηθούν πολλά από τα αποτελέσματα μελετών σχετικά με την επάρκεια της 4ης δόσης απέναντι στα Όμικρον 4 και 5, στοιχεία που —όπως είπα και πριν— αναμένουμε. Οπότε τι προσφέρει τώρα μια 4η δόση; Μια επιπρόσθετη ενίσχυση της ήδη υψηλής προστασίας από σοβαρή νόσο και μια, άγνωστης διάρκειας και ισχύος, προστασία από το να κολλήσεις και να κινδυνέψεις, π.χ., με Long Covid. Από την άλλη, όχι, δεν παίζει ρόλο πότε έγινε η πρώτη αναμνηστική, για τους περισσότερους άλλωστε είναι ήδη περισσότερο από 6 μήνες.

Α.Κ.: Πιστεύετε πως επισπεύσθηκε η 4η αυτή δόση γιατί έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων; Και, είναι πράγματι μεγάλη, μεγαλύτερη του αναμενομένου; Να τις φοράμε τις μάσκες μας εντέλει σε ΟΛΟΥΣ τους εσωτερικούς χώρους, παρά τη γενικότερη ευφορία;

Γ.Π.: Η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη με την αύξηση των Όμικρον 4 και 5 που ήδη από δεκαπενθημέρου, με βάση τη σημερινή αναφορά, ήταν >40% των κυκλοφορούντων στελεχών (άρα τώρα ήδη πλειοψηφούν, και θα συνεχίσουν μέχρι πλήρους κυριαρχίας τους). Και αυτά τα στελέχη διαφεύγουν από όποια ανοσία μας περισσότερο από τα προηγούμενα. Δυστυχώς ήταν αναμενόμενη η αύξηση, και λέω δυστυχώς γιατί δεν προετοιμαστήκαμε για αυτή, ούτε καν ενημερώσαμε. Όταν ένα προηγούμενο κύμα δεν έχει περιοριστεί δραματικά ως προς το ύψος του, τότε κάθε νέα αναζωπύρωση δεν θα είναι οξυκόρυφη, δεν θα είναι «κύμα», αλλά θα μοιάζει με ταλάντωση. Αλλά αυτό είναι δείγμα αποτυχίας καταστολής του προηγούμενου κύματος. Η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους είναι απαραίτητο μέτρο ατομικής προστασίας και στοιχειώδης συμπεριφορά κοινωνικού πολιτισμού.

289063316_563914988452570_1752436221554517544_n.jpg

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ