Health & Fitness

Αλλεργίες και ιγμορίτιδα και τους θερινούς μήνες

Τι τις προκαλεί και πώς θα τις αντιμετωπίσουμε

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 830
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκίτσο στο οποίο ένα παιδί φτερνίζεται εξαιτίας των αλλεργιών.

Αλλεργία το καλοκαίρι: Η Ανατολή Παταρίδου, MD Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, αναλύει πως θα την αντιμετωπίσουμε.

Κι ενώ πιστεύαμε ότι το καλοκαίρι τα αλλεργικά συμπτώματα μειώνονται, η πραγματικότητα μας διαψεύδει, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η συχνότητα των αλλεργικών παθήσεων και τα συμπτώματα δεν κάνουν διαχωρισμό στις εποχές, αλλά ούτε παίζει ρόλο αν κάποιος ζει στην ύπαιθρο ή στην πόλη.

Εκτός από τους κληρονομικούς παράγοντες, στην εμφάνιση των αλλεργιών καθοριστικό ρόλο φαίνεται να παίζουν ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικές συνθήκες. Έχει διαπιστωθεί ότι όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μεγαλύτερη οι αλλεργίες εμφανίζουν μια ραγδαία αύξηση. Μάλιστα, συχνά εμφανίζουν συμπτώματα άνθρωποι που δεν είχαν μέχρι πρότινος αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις.

Η μακροχρόνια έκθεση στην περιβαλλοντική - ατμοσφαιρική μόλυνση (καυσαέρια αυτοκίνητων, καυστήρων, τζακιών βιομηχανιών) συμβάλλει σημαντικά στην εμφάνιση αλλεργικών παθήσεων. Αλλά εκτός της ρύπανσης του εξωτερικού χώρου που αναφέραμε, δεν πρέπει να υποτιμάμε και την ενδοοικιακή.

Η αυξημένη έκθεση σε αλλεργικές ουσίες εσωτερικού χώρου, όπως ο καπνός των τσιγάρων, τα αρωματικά από σαπούνια, τα απορρυπαντικά, τα ακάρεα και η οικιακή σκόνη, επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του αναπνευστικού μας συστήματος, εξηγεί η κα Ανατολή Παταρίδου, MD Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.

Φωτογραφία της Ανατολής Παταρίδου.
Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ

Επίσης, συνεχίζει η κ. Παταρίδου, οι συνθήκες και ο τρόπος ζωής όπως έχουν διαμορφωθεί, κυρίως στον δυτικό κόσμο, ευνοούν την  πυροδότηση αλλεργικών συμπτωμάτων και εξάρσεων. Είναι κοινό μυστικό ότι τα σημερινά σπίτια και οι χώροι εργασίας, κυρίως στις πόλεις, δεν αερίζονται, φωτίζονται, στεγνώνουν με φυσικό τρόπο. Η χρήση των κλιματιστικών χειμώνα - καλοκαίρι, τα ντυμένα όλο τον χρόνο με μοκέτες γραφεία, ευνοούν την ανάπτυξη των ακάρεων και της σκόνης του σπιτιού. Ακόμα, ζούμε πολύ περισσότερες ώρες σε κλειστούς χώρους σε σχέση με παλιότερα. Η δε τηλεργασία  και ο εγκλεισμός στα σπίτια, που μας επέβαλε η πανδημία τα δυο τελευταία χρόνια, όπως και κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών με πληθώρα συντηρητικών και χρωστικών ουσιών επιβαρύνουν την κατάσταση.

Αλλεργική ρινίτιδα - ιγμορίτιδα

Και ενώ οι θερμοκρασίες επιτέλους ανεβαίνουν, καλοκαίρι πια, τα φτερνίσματα και η καταρροή από τους ερεθισμούς που προκαλούν οι αλλεργίες συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν. Η ιγμορίτιδα ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους ανθρώπους, τόσο παιδιά όσο και ενηλίκους, τα τελευταία χρόνια. Ένας βασικός παράγοντας για τα αυξημένα περιστατικά ιγμορίτιδας είναι η αύξηση της αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία είναι η πιο συνηθισμένη αλλεργική πάθηση στην Ελλάδα και επηρεάζει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Και είναι οι αλλαγές του τρόπου ζωής και διατροφής μαζί με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας που ενοχοποιούνται για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισής της.

Η δυσκολία της ρινικής αναπνοής που συνεπάγεται των αλλεργικών συμπτωμάτων, μπορεί να συνοδεύεται από εκνευρισμό, αδυναμία συγκέντρωσης, πονοκεφάλους, έντονο ροχαλητό και άπνοια, που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, καθώς προκαλούν κούραση και μειωμένη ευεξία. Οπότε, η επίσκεψη και εξέταση από ωτορινολαρυγγολόγο είναι επιβεβλημένη, καθώς είναι ο μόνος αρμόδιος να εντοπίσει το πρόβλημα και να υποδείξει την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική αρχικά και να περιλαμβάνει τη χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης σε συνδυασμό με πλύσεις και ρινικά σπρέι. Ενδέχεται όμως να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση, η οποία, όταν ενδείκνυται, πρέπει να γίνεται έγκαιρα για να αποφεύγονται οι επιπλοκές.

Πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε

Τι προτείνει η ειδικός ώστε να προλαμβάνετε αλλεργικά συμπτώματα που προκαλεί η έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες:

• Όταν φυσάει ή έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια, καλό είναι να  αποφεύγετε τις βόλτες στην εξοχή.

• Να καθαρίζετε καλά το σπίτι, ώστε να αποτρέπετε τη συσσώρευση σκόνης και ακάρεων, που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

• Απαραίτητα τα γυαλιά ηλίου εκτός σπιτιού, ώστε να προστατεύετε τα μάτια σας.

•Όταν κινείστε ή ταξιδεύετε με μηχανή, να φοράτε κράνος, το οποίο κλείνει μπροστά ώστε να μην υπάρχει δίοδος για τα αλλεργιογόνα προς τη μύτη και το στόμα.

• Αποφύγετε ή περιορίστε τα φυτά εσωτερικού χώρου.

• Εφοδιαστείτε με ένα υγρόμετρο, για να μπορείτε να υπολογίζετε την υγρασία στο σπίτι.

• Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρες ή τις ειδικές παγίδες υγρασίας.

• Περιορίστε το πρόχειρο, έτοιμο φαγητό και τα ανθυγιεινά σνακ και υιοθετήστε ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής, πλούσιο σε φυτικές ίνες. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ