Health & Fitness

Αχ. Γραβάνης: Η τέταρτη δόση προστατεύει 4 φορές περισσότερο από την τρίτη

«Μειώνει κατά 80% την πιθανότητα απώλειας ζωής»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ   «
Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ «

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης αναφέρθηκε στη σημασία της τέταρτης δόσης κατά του κορωνοϊού.

«Η τέταρτη δόση προστατεύει 4 φορές περισσότερο από την τρίτη δόση για τη νόσηση, για τη δυνατότητα του ιού να μας οδηγήσει στο νοσοκομείο και μειώνει  κατά 80% την πιθανότητα απώλειας ζωής όταν τη συγκρίνουμε με την τρίτη δόση», τόνισε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, αναφέρθηκε στα στοιχεία κλινικής μελέτης ισραηλινών επιστημόνων για τα αποτελέσματα της 4ης δόσης που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο στο Ισραήλ σε 182.000 Ισραηλινούς άνω των 60 ετών – εκ των οποίων αρκετοί με σοβαρά προβλήματα υγείας – και οι οποίοι πήραν την 4η δόση το λιγότερο 4 μήνες από την 3η δόση.

«Προδημοσίευση έχει γίνει και από άλλες δυο χώρες, τη Βρετανία και το Κατάρ, όπου η εικόνα για την ανοσοποίηση και την προστασία από την τέταρτη δόση, είναι σχεδόν ίδια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιον, «υπήρξε μια συζήτηση η οποία δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά από μειοψηφία συναδέλφων, που υποστηρίζουν ότι η συνήθης χορήγηση ενός εμβολίου σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μπορεί στην ουσία να κουράσει, να απενεργοποιήσει την ανοσία». «Αλλά αν υπήρχαν δεδομένα, τα περί μικρότερης ανοσίας στην τέταρτη δόση σε σχέση με την τρίτη δόση, θα τα βλέπαμε ήδη στην τεκμηριωμένη, δημοσιευμένη και αξιολογημένη μελέτη των Ισραηλινών, πράγμα που δεν έχει συμβεί», ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς γιατί οι υγιείς να κάνουν τόσα πολλά εμβόλια, ο κ. Γραβάνης αντέτεινε ότι «ο υγιής δεν ξέρει ποια είναι η βιο-συστασία του οργανισμού του, δεν ξέρει αν έχει επιβάρυνση γενετική ή επιγενετική δηλαδή από τον τρόπο της ζωής του, που μπορεί να τον βάλει σε κίνδυνο αν εκτεθεί στον ιό». «Το εμβόλιο δεν σταματάει τη λοίμωξη, αλλά μειώνει πολύ την ποσότητα του ιού, ώστε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή τη μικρή ποσότητα και να περιορίσει την πιθανότητα βλάβης», εξήγησε.

Ο ίδιος συνέστησε να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα όταν ταξιδεύουμε, είτε με αεροπλάνο, είτε με τα Μέσα Μεταφοράς.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ