Health & Fitness

Τι είναι η χολή και ποια η διαφορά με την χοληδόχο κύστη;

Ο Δρ. Αλέξανδρος Κυρίτσης γράφει για τα συμπτώματα της πέτρας στη χολή και πώς γίνεται η σωστή διάγνωση.

32014-72458.jpg
A.V. Guest
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι είναι η χολή και ποια η διαφορά με την χοληδόχο κύστη;

Ποια είναι τα συμπτώματα της πέτρας στη χολή και πώς να την αντιμετωπίσετε.

Η χοληδόχος κύστη είναι όργανο του ανθρώπινου σώματος σε σχήμα αχλαδιού, που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ (συκώτι) και αποτελεί μέρος του πεπτικού συστήματος. Ο ρόλος της είναι η αποθήκευση και η συμπύκνωση της χολής.

Η χολή είναι το υγρό που παράγεται στο ήπαρ και συγκεντρώνεται στη χοληδόχο κύστη. Η χολή, μετά το φαγητό διοχετεύεται στο λεπτό έντερο και συμβάλλει στην πέψη και στη διάσπαση των τροφών.

Πώς δημιουργούνται οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη;

Η χολολιθίαση ή πέτρες στη χολή, όπως λέγεται συχνά, είναι μία πάθηση που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες. Προκαλείται από πέτρες που δημιουργούνται στη χοληδόχο κύστη, οι οποίες αποτελούνται κυρίως από χοληστερίνη και οφείλεται κυρίως στον σύγχρονο δυτικό τρόπο ζωής.

Ποια είναι τα αίτια της χολολιθίασης;

Η δημιουργία λίθων στη χοληδόχο κύστη, πιστεύεται ότι οφείλεται στη μη φυσιολογική πυκνότητα των συστατικών της χολής και κατά κύριο λόγο στην αυξημένη συγκέντρωση χοληστερόλης.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της χολολιθίασης είναι πολλαπλοί:

  • Ηλικία: αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα εμφάνισης μετά τα 40 έτη

  • Φύλο: οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης χολολιθίασης σε σχέση με τους άντρες

  • Χρήση αντισυλληπτικών χαπιών

  • Εγκυμοσύνη

  • Μεγάλη απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα

  • Οικογενειακό ιστορικό (γενετική προδιάθεση)

  • Διατροφή πλούσια σε λίπη

  • Καθιστική ζωή

  • Παχυσαρκία

  • Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2

  • Παθήσεις του εντέρου (π.χ. νόσος του Crohn ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου)

Πέτρα στη χολή: Συμπτώματα

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από χολολιθίαση, καθώς δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Ωστόσο σε περίπτωση επιπλοκής ενδέχεται να παρουσιαστούν:

  • Έντονο κοιλιακό άλγος στο πάνω δεξιό τμήμα της κοιλιάς (κολικός): εμφανίζεται όταν μία πέτρα σφηνώσει στον πόρο της χοληδόχου κύστης

  • Αίσθημα δυσφορίας

  • Ναυτία και εμετός

  • Εφίδρωση

  • Δυσκοιλιότητα

Η χολολιθίαση ενδέχεται να προκαλέσει επιπλοκές (παγκρεατίτιδα, ίκτερος) που συνοδεύονται από πρόσθετα συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός και ταχυκαρδία. Ο ίκτερος οφείλεται σε απόφραξη του χοληδόχου πόρου, ενώ η παγκρεατίτιδα προκαλεί φλεγμονή του παγκρέατος.

Πώς γίνεται η διάγνωση για τη χολολιθίαση;

Λόγω του ότι η χολολιθίαση τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζει συμπτώματα, η διάγνωση γίνεται τυχαία κατά τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων και ειδικότερα υπερηχογραφήματος άνω κοιλίας.

Αν εμφανιστούν συμπτώματα, η διάγνωση πρέπει να γίνει άμεσα από εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση και θα λάβει το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό.

Η τελική διάγνωση πραγματοποιείται πάντα σε συνδυασμό με τις απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία).

Χολολιθίαση: Αντιμετώπιση και θεραπεία

Η θεραπεία της χολολιθίασης είναι αποκλειστικά χειρουργική. Η επέμβαση περιλαμβάνει πάντα την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Σήμερα, η αποκατάσταση γίνεται λαπαροσκοπικά (λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή), χωρίς να απαιτούνται μεγάλες τομές όπως με τις παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους.

Η λαπαροσκοπική επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και περιλαμβάνει τρείς πολύ μικρές οπές, 3-4 χιλιοστών, μέσω των οποίων εισάγονται τα χειρουργικά εργαλεία και η κάμερα. Η διάρκεια της επέμβασης είναι λιγότερη από μία ώρα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης;

Άμεση επιστροφή του ασθενούς στο σπίτι

Μικρότερες χειρουργικές τομές που μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών

Ταχεία ανάρρωση και άμεση επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες

Ελάχιστη έως ανύπαρκτη αιμορραγία

Σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου

Βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο χειρουργό με εμπειρία στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.  

*Ο Δρ. Αλέξανδρος Κυρίτσης έχει μετεκπαιδευτεί στον τομέα της ελάχιστης επεμβατικής χειρουργικής στο παγκοσμίου φήμης ¨Memorial Sloan Kettering Cancer Center¨ της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ. Παράλληλα, διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στις επεμβάσεις λαπαροσκοπικής Χειρουργικής έχοντας εργασθεί στα κορυφαία Νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου ¨King’s College Hospital London¨, ¨Manchester Royal Infirmary¨ και ¨Chesterfield Royal Hospital¨.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ