Health & Fitness

HIV / AIDS: Ρωσία και Ουκρανία «οδηγούν» την επιδημία στην Ευρώπη

Δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα η επιδημιολογική έκθεση του ECDC για το 2020

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άντρας με λευκό κοτλέ πουκάμισο και την κόκκινη κορδέλα κατά του HIV/AIDS
© Anna Shvets / Pexels

HIV / AIDS: Τι δείχνει η ετήσια επιδημιολογική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC) για τον επιπολασμό της λοίμωξης.

Συντριπτικά όσο και αποκαλυπτικά για το μέγεθος μίας άλλης, γνωστής μας επιδημίας, της επιδημίας της λοίμωξης HIV/AIDS, είναι τα απολογιστικά στοιχεία για την εξάπλωση της εν λόγω επιδημίας, κατά τη διάρκεια του 2020 στην ευρωπαϊκή ήπειρο..

Πρόκειται για στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν την ουσιαστική αποτυχία όλων των ευρωπαϊκών, διεθνών και εθνικών προγραμμάτων δημοσίας υγείας και πρόληψης, σχετικά με την εν λόγω λοίμωξη, ενώ αποτελούν επίσης δραματική ήττα για τις σχετικές πολιτικές και τις δράσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έχει θέσει ως κεντρικό στόχο την εξάλειψη της επιδημίας έως το 2030.

Και μαζί με τα ως άνω δεδομένα, να μην ξεχνάμε ότι το κοινωνικό στίγμα και η κοινωνική απομόνωση των ατόμων τα οποία ζουν με τον HIV/AIDS παραμένουν στην ημερησία διάταξη των ευρωπαϊκών κοινωνιών μας, οι οποίες πιστεύουν (;) ότι είναι φιλελεύθερες όσο και ανεκτικές.

Έτσι, η μόλυνση από τον ιό HIV/AIDS συνεχίζει να επηρεάζει την υγεία και την ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών, πάνω από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί και έχουν αναφερθεί με λοίμωξη HIV/AIDS στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένων άνω των 560.000 ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

Σύμφωνα με την ετήσια επιδημιολογική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC) για τον επιπολασμό της λοίμωξης HIV/AIDS διεθνώς, η οποία δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα από την έδρα του Κέντρου στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, κατά τη διάρκεια του 2020, 104.765 άτομα διαγνώστηκαν με τη λοίμωξη HIV/AIDS.

Η συντριπτική πλειονότητα (81%) των ατόμων, τα οποία διαγνώστηκαν το 2020 διαβιούν στην Ανατολή, το 15% διαγνώστηκαν στη Δύση και το 4% στο Κέντρο. Οι διαγνωσθείσες το 2020 σχετικές λοιμώξεις στη Ρωσική Ομοσπονδία αφορούν 57% όλων των περιπτώσεων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενώ το ποσοστό των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν από την Ουκρανία έφτασε το 15% επί του συνόλου των νέων διαγνώσεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ