1821 Digital Gallery
Η Κα Βασιλική Χ. Πιτυρίγκα, Ιατρός Βιοπαθολόγος - Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ Επιστημονική Υπεύθυνη - Επιστημονική Σύμβουλος Κεντρικών Διαγνωστικών Εργαστηρίων του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ απαντάει για την περίπτωση συνδυασμού γρίπης με κορωνοϊό.
ΤΕΥΧΟΣ 808

Συλλοίμωξη Γρίπης / COVID-19: Έτοιμοι για την αντιμετώπισή της;

Πόσο απειλητικός μπορεί να γίνει ο συνδυασμός;
Η γρίπη μπορεί να ενισχύσει τη μολυσματικότητα του κορωνοϊού. Η Βασιλική Χ. Πιτυρίγκα, Ιατρός Βιοπαθολόγος Επιστημονική Σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ εξηγεί

Έντονες είναι οι ανησυχίες των επιστημόνων σχετικά με την αυξημένη πιθανότητα ταυτόχρονης μόλυνσης από τον ιό της γρίπης και τον SARS-CoV-2 στη διάρκεια της φετινής χειμερινής περιόδου. Η ίδια ανησυχία επικρατούσε και τον περσινό χειμώνα, ωστόσο η εφαρμογή αυστηρών προληπτικών μέτρων, όπως η τήρηση αποστάσεων και η υποχρεωτική και καθολική χρήση μάσκας, οδήγησε σε πολύ χαμηλά επίπεδα νόσησης από τη γρίπη και στα δύο ημισφαίρια. Ως εκ τούτου, τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέχθηκαν σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ της COVID-19 και της γρίπης ήταν ελάχιστα. Έτσι, το ερώτημα παραμένει: Ποιες θα είναι οι συνέπειες της συνύπαρξης κορωνοϊού και γρίπης στον πληθυσμό; Η Κα Βασιλική Χ. Πιτυρίγκα, Ιατρός Βιοπαθολόγος - Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ Επιστημονική Υπεύθυνη - Επιστημονική Σύμβουλος Κεντρικών Διαγνωστικών Εργαστηρίων του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, μας απαντάει σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τις κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί. 

 

Κα Βασιλική Χ. Πιτυρίγκα μιλάει στην Athens Voice για τον κίνδυνους συλλοίμωξης Covid - 19 με την απλή γρίπη
Η Ιατρός Βιοπαθολόγος και Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ, Κα Βασιλική Χ. Πιτυρίγκα

Γρίπη Vs COVID-19

Η γρίπη μπορεί να συνοδευτεί από σοβαρές επιπλοκές, ειδικότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Από την άλλη πλευρά, η COVID-19 έχει εξελιχθεί σε μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενή λοίμωξη που έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως, δοκιμάζοντας την αντοχή των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο.

Τόσο ο ιός της γρίπης A/B όσο και ο SARS-CoV-2 μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο: μέσω στενής επαφής, αναπνευστικών σταγονιδίων και μολυσμένων επιφανειών. Και οι δύο ιοί προκαλούν ένα ευρύ φάσμα ασυμπτωματικών ή ήπιων έως σοβαρών λοιμώξεων, με παρόμοια συμπτώματα.

Σχετικα
Κορωνοϊός: Πρώτο κρούσμα της «flurona» στην Αργεντινή
Κορωνοϊός: Πρώτο κρούσμα της «flurona» στην Αργεντινή

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από κλινικές μελέτες, αν και περιορισμένα, υποστηρίζουν ότι η συλλοίμωξη του SARS-CoV-2 με τον ιό της γρίπης μπορεί να δυσχεράνει τη διάγνωση και τη θεραπεία, και παράλληλα να επηρεάσει την πρόγνωση της COVID-19.Εξάλλου, η συλλοίμωξη αναφέρεται σε μελέτες ως ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο ή για ανάγκη μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής. Κάποιες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ασθενείς με COVID-19 που είχαν συν-μολυνθεί με γρίπη είχαν υψηλότερα επίπεδα ιικού φορτίου και παρέμειναν μεταδοτικοί για τον SARS-CoV-2 για περισσότερες ημέρες, σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν προσβληθεί μόνο από τον κορωνοϊό.

Γρίπη & COVID-19: Νεότερα δεδομένα για βλάβες από τη συλλοίμωξη

Σύμφωνα, δε, με στοιχεία από πρόσφατα δημοσιευμένες πειραματικές μελέτες η συλλοίμωξη μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες και υψηλότερα επίπεδα ιικού φορτίου. Μάλιστα, αυτή η ενίσχυση της μολυσματικότητας του SARS-CoV-2 δεν παρατηρήθηκε σε συλλοιμώξεις με άλλους αναπνευστικούς ιούς, κάτι που καταδεικνύει ότι ο ιός της γρίπης έχει μια μοναδική ικανότητα να επιδεινώνει τη λοίμωξη SARS-CoV-2σεσχέσημετουςάλλους αναπνευστικούς ιούς. Η ιδιότητα αυτή αποδίδεται κυρίως στο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του να αυξάνει την έκφραση των κυτταρικών υποδοχέων ACE2, με τους οποίους ως γνωστόν συνδέεται ο SARS-CoV-2 για να εισέλθει στον οργανισμό.

Σχετικα
Moderna: Το 2023 το συνδυαστικό εμβόλιο covid-19 και γρίπης
Moderna: Το 2023 το συνδυαστικό εμβόλιο covid-19 και γρίπης

Με βάση τα δεδομένα αυτά, η συνύπαρξη της πανδημίας COVID-19 και της εποχικής γρίπης αποτελεί ένα επικίνδυνο σενάριο για τον γενικό πληθυσμό. Η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού κατά της γρίπης είναι μεγάλης σημασίας στην περίοδο που διανύουμε, ιδιαίτερα στους ευάλωτους πληθυσμούς, ενώ η διάκριση μεταξύ των δύο λοιμώξεων είναι εξίσου απαραίτητη, τόσο για επιδημιολογικούς σκοπούς και λήψη μέτρων, όσο και για την αντιμετώπιση και παρακολούθηση της κλινικής πορείας των ασθενών. Εάν δεν διενεργηθεί εγκαίρως εργαστηριακός έλεγχος, άτομα με COVID-19 κατά την περίοδο έξαρσης της γρίπης μπορεί να αποδώσουν κατά λάθος τα συμπτώματά τους στη γρίπη και να μη λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να αποτρέψουν την εξάπλωση του SARS-CoV-2. Επιπλέον, οι θεραπευτικές προσεγγίσεις των δύο λοιμώξεων δεν είναι ίδιες. Η μόνη ασφαλής οδός για τη διάκρισή τους είναι ο συστηματικός εργαστηριακός έλεγχος και συγκεκριμένα ο μοριακός έλεγχος. Οι μοριακές τεχνικές γίνονται πλέον απαραίτητες για την ασφαλή διάγνωση των αναπνευστικών ιών, ενώ είναι διαθέσιμα πλέον και μοριακά τεστ που ελέγχουν ταυτόχρονα την παρουσία των ιών γρίπης Α/Β και Sars-Cov-2 ώστε να προσφέρουν ταχύτατα τη δυνατότητα του ασφαλούς και αξιόπιστου διαχωρισμού των δύο αυτών λοιμώξεων, με τη λήψη ενός μόνο δείγματος.

 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5