Health & Fitness

Ευρυαγγείες: Πώς θα απαλλαγείτε από τις «κόκκινες γραμμές»

Πού οφείλονται και πόσο επικίνδυνες είναι; Πώς μπορούμε να τις εξαφανίσουμε;

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 808
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nikitas_stratigeas_eyriaggeies.jpg

Ο δερματολόγος Νικήτας Π. Στρατηγέας μιλάει στην Athens Voice για τις ευρυαγγείες και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Το σώμα σου έχει γεμίσει ένα πλέγμα από αντιαισθητικές κόκκινες γραμμούλες που σε ταλαιπωρούν. Πρόκειται για σπασμένα αγγεία, η επιστημονική ονομασία τους είναι ευρυαγγείες, αλλά εσύ τα ξέρεις ως φλεβίτη. Εμφανίζονται κυρίως στα πόδια, αλλά μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος όπως στο πρόσωπο. Πού οφείλονται και πόσο επικίνδυνες είναι; Τι μπορείς να κάνεις για να εξαφανιστούν; Μιλήσαμε με τον για να μάθουμε λεπτομέρειες.

Τι είναι οι ευρυαγγείες;
Πρόκειται για διατεταμένα αγγεία τα οποία αποτελούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα παρά λειτουργικό.

Πού εντοπίζονται συνήθως; 
Η συνηθέστερη εντόπιση είναι στο πρόσωπο, στον λαιμό και στο ντεκολτέ, αλλά εντοπίζονται και στους μηρούς, πίσω από τα γόνατα, στις κνήμες, στους αστραγάλους και στη ραχιαία επιφάνεια του άκρου ποδός.

Πού οφείλονται;
Η εμφάνιση των ευρυαγγειών στο πρόσωπο είναι πολύ συχνή σε άτομα που έχουν τάση να αναπτύξουν ροδόχρου ακμή και επιβαρύνονται από την έκθεση στον ήλιο, την κατανάλωση αλκοόλ, και την έκθεση σε έντονη θεμοκρασία. Λευκά δέρματα με ανοιχτόχρωμα μάτια εμφανίζουν πιο συχνά αυτού του τύπου τις ευρυαγγείες. Οι ευρυαγγείες μερικές φορές οφείλονται σε φάρμακα όπως τα κορτικοστεροειδή αλλά και σε άλλες δερματικές παθήσεις όπως π.χ. ο λύκος. Οι ευρυαγγείες στα πόδια συνήθως σχετίζονται με προηγούμενο οικογενειακό ιστορικό. Τέλος οι ευρυαγγείες των κάτω άκρων είναι δυνατόν να εμφανιστούν-επιδεινωθούν με την παρατεταμένη ορθοστασία και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις γυναίκες.

Ο δερματολόγος Νικήτας Π. Στρατηγέας

Με ποια μέθοδο θεραπείας αντιμετωπίζονται;
Οι ευρυαγγείες αντιμετωπίζονται με τη χρήση του Pulse Dye Laser ή/και του Nd-YAG Laser ανάλογα με το χρώμα, την εντόπιση και το εύρος τους. Η θεραπεία με τη χρήση των Laser προτιμάται καθώς είναι ασφαλής,  κατάλληλη για κάθε τύπο δέρματος, με αποτελέσματα μακράς διάρκειας.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;
Ο αριθμός των συνεδριών που θα χρειαστούν εξαρτάται από το μέγεθος και τη μορφή των αγγείων, την περιοχή στην οποία βρίσκονται, ορμονικές διαταραχές και λήψη φαρμάκων. Μπορεί να είναι από δύο έως συνήθως τέσσερις με πέντε. Το διάστημα μεταξύ των θεραπειών είναι από τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες. Μετά από μια συνεδρία είναι πιθανόν να παρατηρηθεί ήπιο οίδημα στην περιοχή ή και εκχυμώσεις που υποχωρούν γρήγορα με τοπική αγωγή που θα σας συστήσει ο θεράπων ιατρός.

Χρειάζεται αποθεραπεία;
Η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι άμεση.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για την αντιμετώπισή τους;
Η έναρξη της θεραπείας είναι καλύτερη το φθινόπωρο ή τον χειμώνα.

Πώς μπορεί να γίνει πρόληψη;
Χρήση αντηλιακού ακόμα και τον χειμώνα για το πρόσωπο, τον λαιμό και το ντεκολτέ. Αποφυγή χρήσης τοπικά αρωματικών παραγόντων (αρώματα, κρέμες) σε συνδυασμό με έκθεση στον ήλιο, αποφυγή πολύωρης ορθοστασίας, συχνή άσκηση.

Ο δερματολόγος Νικήτας Π. Στρατηγέας
Ο δερματολόγος Νικήτας Π. Στρατηγέας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ