Health & Fitness

Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των εμβοών

Τα συμπληρώματα διατροφής ως εναλλακτική λύση στη φαρμακοθεραπεία

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των εμβοών

Τρεις στους 20 Ευρωπαίους παρουσιάζουν εμβοές, ακούγοντας θορύβους που δεν προέρχονται από το περιβάλλον

Το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με εμβοές είναι υψηλό, ενώ πρόκειται για ένα σύμπτωμα που επιβαρύνει τη συναισθηματική υγεία και την κοινωνική ευημερία τους. Στην Ευρώπη 3 στους 20 ανθρώπους ζουν ακούγοντας έναν θόρυβο που δεν προκαλείται από καμία πηγή του περιβάλλοντος.

Από τα ευρήματα μιας από τις πιο πρόσφατες μελέτες, που πραγματοποιήθηκε σε 11.427 άτομα άνω των 18 ετών σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, βρέθηκε ότι οεπιπολασμός οποιασδήποτε εμβοής ήταν 14,7% (14,0% στους άνδρες και 15,2% στις γυναίκες), κυμαινόμενος από 8,7% στην Ιρλανδία έως 28,3% στη Βουλγαρία. Σοβαρές εμβοές εντοπίστηκαν στο 1,2% των συμμετεχόντων (1,0% στους άνδρες και 1,4% στις γυναίκες), που κυμαίνονταν από 0,6% στην Ιρλανδία έως 4,2% στη Ρουμανία.

Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Regional Health-Europe, αποκάλυψε ότι στην Ελλάδα το 16,1% έχει περιστασιακά εμβοές, με το 6% αυτών να τις χαρακτηρίζει ενοχλητικές. Σχεδόν το 2% υποφέρει από σοβαρές εμβοές και σε μεγάλο ποσοστό δεν αναζητούν τρόπους βελτίωσης της κατάστασής τους.

Οι εμβοές ενίοτε είναι περιστασιακές και αποτέλεσμα μιας προσωρινής «θαμπάδας» της ακοής, εξαιτίας της έκθεσης σε ένα δυνατό θόρυβο (είτε λόγω έντασης είτε και λόγω διάρκειας). Αλλά το ποσοστό εκείνων που ακούν σταθερά κάποιον ανύπαρκτο θόρυβο ανέρχεται στο 36% των πασχόντων. Συνήθως, τα άτομα με εμβοές έχουν κάποιου βαθμού απώλεια ακοής, αλλά εμφανίζονται και σε άτομα με υπερακουσία. Στα πλέον συχνά αίτια των εμβοών συμπεριλαμβάνονται η χρόνια έκθεση σε θόρυβο, το οξύ ακουστικό τραύμα από θόρυβο (τουφέκια, κροτίδες κ.ά.), η νόσος Meniere, η τοξική λαβυρινθίτιδα, η χρόνια μέση ωτίτιδα με χολοστεάτωμα, η ωτοσκλήρυνση, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ασθενείς που πάσχουν από εμβοές συχνά συνυπάρχουν συναισθηματικές διαταραχές, ενώ σε ποσοστό 28-60% ασθενών με σοβαρής μορφής εμβοές συνυπάρχει κατάθλιψη. Οι περιγραφές του ήχου που ακούνε όσοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα ποικίλουν, από ένα κουδούνισμα, ένα σφύριγμα ή ένα επαναλαμβανόμενο χτύπο (π.χ. σαν κομπρεσέρ), έως ένα κελάηδισμα ή ένα μουσικό σκοπό.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος οριστικής απαλλαγής, παρά μόνο εάν οι εμβοές προκαλούνται από αιτία που μπορεί να θεραπευτεί ή από τη διακοπή των φαρμάκων που δεν έχουν προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα αφτιά.

Υπάρχουν παρεμβάσεις που μπορούν να μειώσουν το βουητό των αφτιών. Οι περισσότερες εστιάζουν στη διαχείριση του άγχους, όπως η ένταξη τακτικής άσκησης στο καθημερινό πρόγραμμα, η αποφυγή των συνθηκών, συνηθειών ή παραγόντων που το εντείνουν, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση καφεΐνης, στον επαρκή και ποιοτικό ύπνο και στη λήψη μέτρων για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε δυνατούς θορύβους.

Η διατροφή έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ευαισθησία στις εμβοές και την απώλεια ακοής. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρσι στο περιοδικό EarandHearing της Αμερικανικής Ακουστικής Εταιρείας εξέτασε τον συσχετισμό σε 34.576 ενήλικες. Οι υψηλότερες προσλήψεις ασβεστίου, σιδήρου και λίπους συσχετίστηκαν με αυξημένες πιθανότητες εμβοών, ενώ οι υψηλότερες προσλήψεις βιταμίνης Β12 και κρέατος με μειωμένες πιθανότητες.

Στη μείωση των εμβοών βοηθούν ιδιαίτερα η βιταμίνη Β12, ο ψευδάργυρος, το GinkgoBiloba και το μαγνήσιο, τα οποία μπορούν να ληφθούν και από συμπληρώματα. Από τα πλέον αποτελεσματικά σκευάσματα είναι το memotin, το οποίο έχει πρόσφατα κυκλοφορήσει στη χώρα μας. Το σκεύασμα περιέχει όλα τα παραπάνω συστατικά και επιπλέον μελατονίνη, η οποία είναι μια ορμόνη που συντελεί στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

Η βιταμίνη Β12 συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, ο ψευδάργυρος είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το ginkgobiloba προστατεύει τον κοχλία που είναι από τις ελεύθερες ρίζες και αυξάνει την ροή του αίματος και την υγεία του έσω ωτός. Το μαγνήσιο χρησιμεύει ως κύριος ρυθμιστής των διαύλων ασβεστίου που εμπλέκονται στη νευρομεταβίβαση και έχει καταδειχθεί η συμβολή του στην αντιμετώπιση των εμβοών. Αυτή η μοναδική σύνθεση μειώνει τις εμβοές και κατ’ επέκταση βελτιώνει την ποιότητα ζωής μετά από 3 μήνες χρήσης, με τη λήψη μόνο μίας κάψουλας την ημέρα.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους Jennifer Knapper, M. Victori aGirauta, and Jordi Coromina στο Ιατρικό Κέντρο Teknon της Βαρκελώνης απέδειξε την αποτελεσματικότητα συμπληρώματος που περιείχε Ginkgobiloba, μαγνήσιο, 5-hydroxytryptophan, βιταμίνες Β5 και Β6 ψευδάργυρο και μελατονίνης. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η συστηματική χρήση του συμπληρώματος μείωσε σημαντικά την ένταση των αντιληπτών εμβοών, έχοντας πολύ καλό προφίλ ασφαλείας. Αντίστοιχη ήταν και η βελτίωση της ψυχολογίας των ασθενών.

Εξίσου καλά ήταν τα αποτελέσματα και μιας άλλης μελέτης, που διεξήχθη επίσης από Ισπανούς ερευνητές, σε 450 άτομα, τα οποία έλαβαν συμπλήρωμα διατροφής με συνδυασμό μαγνησίου, ginkgo και μελατονίνης. Φάνηκε ότι μείωσε κατά 34% την ένταση των εμβοών και βελτίωσε κατά 35% την ποιότητα ζωής των πασχόντων, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Τα συμπληρώματα διατροφής λοιπόν, όπως το memotin είναι ασφαλή και αποτελούν μια εναλλακτική λύση στη φαρμακοθεραπεία, η οποία δεν θεραπεύει αλλά βοηθά στον έλεγχο της έντασης των εμβοών και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ