1821 Digital Gallery

Μεγάλη ιατρική επιτυχία: Συνδέθηκε νεφρός χοίρου σε άνθρωπο

Για πρώτη φορά γιατροί συνέδεσαν σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο που λειτούργησε κανονικά
Nεφρός © Pixabay
Στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης
  • A-
  • A+
0
Γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο έναν νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα γενετικά τροποποιημένου χοίρου.

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο —για πρώτη φορά στον κόσμο– νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς τον δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Μολονότι παραμένουν προς απάντηση αρκετά ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις σε βάθος χρόνου από ένα τέτοιο μόσχευμα, οι ειδικοί θεωρούν ότι το επίτευγμα αποτελεί ορόσημο στο πεδίο της ξενομεταμόσχευσης (μεταμόσχευσης ανάμεσα σε διαφορετικά είδη έμβιων όντων). Η επέμβαση έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (ΝΥU), σύμφωνα με τους New York Times, και πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον δόκτορα Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντή του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων του NYU Langone, που δεν έχει κάνει ακόμη σχετική δημοσίευση σε ιατρικό περιοδικό.

Ο νεφρός προερχόταν από χοίρο που είχε τροποποιηθεί γενετικά έτσι ώστε το όργανο να μην απορριφθεί από το ανθρώπινο σώμα. Το όργανο δεν μεταμοσχεύθηκε κανονικά, αλλά προσαρτήθηκε μέσω αιμοφόρων αγγείων εξωτερικά, στο πάνω μέρος του ποδιού ενός εγκεφαλικά νεκρού ασθενούς που υποστηριζόταν μηχανικά και ο οποίος ήταν προηγουμένως δηλωμένος δωρητής οργάνων. Ο νεφρός άρχισε να παράγει ούρα και κρεατινίνη σχεδόν αμέσως.

Ο Μοντγκόμερι δήλωσε ότι, εφόσον το όργανο λειτούργησε φυσιολογικά προσαρτημένο έξω από το σώμα, πιθανότατα θα δουλέψει εξίσου καλά και αν μεταμοσχευθεί κανονικά. «Τα πράγματα πήγαν καλύτερα του αναμενομένου. Φάνηκε σαν οποιοδήποτε μόσχευμα που έχω χρησιμοποιήσει από ζωντανό δότη. Πολλοί νεφροί από νεκρούς δεν δουλεύουν αμέσως και χρειάζονται ημέρες ή εβδομάδες για να ξεκινήσουν. Αυτό λειτούργησε αμέσως».

Σχετικα
Μονοκλωνικά αντισώματα: Πότε ξεκινά η χορήγηση - Οι ασθενείς
Μονοκλωνικά αντισώματα: Πότε ξεκινά η χορήγηση - Οι ασθενείς

Ο καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων Ντόρι Σέγκεβ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς δήλωσε: «Χρειαζόμαστε να μάθουμε περισσότερα για την μακροβιότητα του οργάνου. Αλλά είναι μια τεράστια πρόοδος. Είναι ένα πολύ, πολύ μεγάλο επίτευγμα».

Οι επιστήμονες εδώ και καιρό προσπαθούν να αναπτύξουν σε χοίρους όργανα κατάλληλα για μεταμόσχευση σε ανθρώπους, καθώς είναι μακρές οι λίστες αναμονής για διάφορα όργανα (νεφροί, καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ). Σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της έλλειψης νεφρών προς μεταμόσχευση, η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών σε αιμοκάθαρση δεν μπορεί να αποκτήσουν νέα όργανα.

Η προοπτική οργάνων από χοίρους αναμένεται να εγείρει ζητήματα βιοηθικής, ιδίως αναφορικά με το κατά πόσο τα ζώα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ανθρώπους. Έτσι, ενώ μερικοί γιατροί ευελπιστούν ότι είναι θέμα λίγων μηνών να αρχίσει η μεταμόσχευση σε ανθρώπους νεφρών από χοίρους, άλλοι θεωρούν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν ανησυχίες και για ιούς των χοίρων που θα μπορούσαν να μολύνουν τους ανθρώπους.

Σχετικα
Ιταλία: «Πράσινο φως» στην πρώτη υποβοηθούμενη αυτοκτονία
Ιταλία: «Πράσινο φως» στην πρώτη υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5