Health & Fitness

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2021: Συνδυασμοί τροφών να αποφεύγεις

Γνώριζες ότι δεν κάνει να καταναλώνεις χυμό πορτοκάλι και δημητριακά;

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα κρατάει πράσινο μήλο και δαγκωμένο λουκουμά
© Pexels/ Andres Ayrton

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2021: Ποιους συνδυασμούς τροφών πρέπει να αποφεύγεις για μια υγιεινή διατροφή

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2021 γιορτάζεται, όπως κάθε χρόνο, στις 16 Οκτωβρίου. Καθιερώθηκε με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη. Σημασία έχει ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τη διατροφή. Η διάδοση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών προασπίζει την ατομική υγεία και συντελεί στην προαγωγή της Δημόσιας Υγείας. Με αφορμή λοιπόν αυτή τη σημαντική ημέρα, συγκεντρώσαμε μερικούς συνδυασμούς τροφών που καλύτερα να αποφεύγεις. Δεν αρκεί να επιλέγει κανείς τροφές που κάνουν καλό και φροντίζουν το σώμα και την υγεία (και βελτιώνουν ενίοτε και τη διάθεση), πρέπει να ξέρει και να τις συνδυάζει σωστά.

Ατυχείς συνδυασμοί τροφών
Οι λάθος συνδυασμοί τροφών μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία της πέψης επιβραδύνοντάς τη, να επηρεάσουν την ισορροπία των καλών βακτηρίων του στομάχου, τη χλωρίδα του εντέρου, να καταστρέψουν ένα θρεπτικό γεύμα και να υπονομεύσουν σε βάθος χρόνου την υγεία σου και ναι, μην απορείς, υπάρχει εξήγηση για το πώς κατάφερες να φας μια ολόκληρη πίτσα μόνη σου:

Δημητριακά και χυμός πορτοκάλι
Τι πιο «πρωινό» από έναν φρεσκοστημένο χυμό πορτοκαλιών και ένα μπολ δημητριακά! Αυτά τα δυο όμως δεν πάνε μαζί. Τα οξέα των πορτοκαλιών και άλλων όξινων φρούτων καταστρέφουν τα ένζυμα που «συνδράμουν» στη πέψη του αμύλου που περιέχουν τα δημητριακά. Επιπλέον τα όξινα φρούτα και οι χυμοί τους κάνουν πιο «βαρύ» το γάλα αφού το μετατρέπουν σε μια πηκτή βλεννώδη ουσία που το στομάχι δεν μπορεί να χωνέψει εύκολα. Φυσικά θα πιεις τον χυμό σου το πρωί γιατί σου κάνει καλό, αλλά περίμενε τουλάχιστον μισή ώρα πριν φας τα δημητριακά σου.

Καφές με αυγά
… και τσάι με αυγά. Οι πολυφαινόλες και οι ταννίνες του τσαγιού, αλλά και το χλωρογενικό οξύ του καφέ (ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που προλαμβάνει επίσης την αύξηση του βάρους και τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι), μπλοκάρουν την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό αφού τον δεσμεύουν κατά τη διαδικασία της πέψης. Αν πίνεις συχνά καφέ ή τσάι αμέσως μετά τα γεύματά σου, σαμποτάρεις την πρόσληψη του σημαντικού αυτού μετάλλου, αφού οι όποιες ποσότητες σιδήρου από το φαγητό που μόλις έφαγες, ουσιαστικά «εξαφανίζονται». Μπορείς να πίνεις λιγότερο καφέ ή τσάι ή να τα πίνεις τουλάχιστον μια ώρα πριν το φαγητό σου και όχι κατά τη διάρκεια (και σίγουρα όχι αμέσως μετά).

Επιδόρπιο με κρασί
Το κρασί θα συνοδεύσει ευχάριστα το φαγητό σου, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με το επιδόρπιο, αφού το σώμα σου ξεκάθαρα δυσκολεύεται να επεξεργαστεί την «υπερποσότητα» ζάχαρης. Όταν πίνεις ένα αλκοολούχο ποτό με πολλά σάκχαρα (πρόσθετα ή φυσικά) όπως το κρασί, μαζί με μια λαχταριστή μερίδα σοκολατόπιτα, το αποτέλεσμα θα είναι η συσσώρευση έξτρα λίπους, γιατί το κρασί ανεβάζει τα επίπεδα της ινσουλίνης κάνοντας το σώμα να αποθηκεύει τη ζάχαρη ως λίπος. Καλύτερα να πίνεις κρασί συνοδεία τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα λαχανικά, που μειώνουν την αύξηση του ζαχάρου που προκαλεί το αλκοόλ.

Τσιπς και σάλτσες ντιπ
Ναι, δεν μπορείς να φανταστείς το ένα δίχως το άλλο. Όμως, και οι λέξεις από μόνες τους είναι «ανθυγιεινές», πόσο μάλλον ο κυριολεκτικός συνδυασμός τους που οδηγεί σε υπερφαγία. Η λιγούρα σου για κάτι αλμυρό, την οποία θα ικανοποιήσεις με μια γαβάθα πατατάκια από την οποία δεν θα περιοριστεί σε ένα-δυο, θα σου αφήσει ένα μεγάλο φορτίο θερμίδων. Η συνοδευτική σάλτσα έχει, σαφώς, πολύ λιγότερες θερμίδες, αλλά δεν έχει λίπος ή πρωτεΐνη που θα δημιουργήσουν «κορεσμό», με αποτέλεσμα να τρως τα πατατάκια χωρίς σταματημό και μέτρο. Είναι καλύτερο να δοκιμάσεις μια μικρότερη ποσότητα από πατατάκια που θα συνοδεύσεις με μια γκουακαμόλε. Θα σε χορτάσει τόσο όσο χρειάζεται για να σταματήσεις να τρως.

Σαλάτες με ντρέσινγκ χαμηλών λιπαρών
Πόσο πιο «αθώο» μπορεί να ακούγεται, μια πλούσια σαλάτα λαχανικών με ντρέσινγκ χαμηλών λιπαρών. Πόσο πιο λάθος μπορεί να κάνεις! Τρώγοντας λαχανικά χωρίς τα λιπαρά, δεν επιτρέπεις στο σώμα να εκμεταλλευτεί όλα τα θρεπτικά στοιχεία που σου προσφέρουν τα λαχανικά. Τα φρέσκα λαχανικά και τα πράσινα λαχανικά έχουν μεγάλες ποσότητες μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών, κάποιες από τις οποίες, όπως η Α, η D, η Ε και η Κ είναι λιποδιαλυτές, δηλαδή απορροφώνται και δρουν στο σώμα συνδυαστικά με λιπαρά. Άσε, λοιπόν, κατά μέρος τα «χαμηλών λιπαρών» προϊόντα και πρόσθεσε ελαιόλαδο, αβοκάντο ή ξηρούς καρπούς ή φρέσκο σολομό.

Άσπρο ψωμί και μαρμελάδες
Γρήγορη και εύκολη επιλογή για το πρωί, αλλά σαν συνδυασμός… θα σου το χαλάσω. Η ζάχαρη είναι το πιο «εύγεστο», είναι αλήθεια, καύσιμο του οργανισμού που σου δίνει και την ενέργεια που χρειάζεσαι για το ξεκίνημα της μέρας. Από την άλλη όμως, η ενέργεια που σου δίνει η ζάχαρη - που με τον συγκεκριμένο συνδυασμό θα καταναλώσεις «μπόλικη» - δεν θα κρατήσει πολύ, η μηχανή θα σβήσει και εσύ θα νοιώθεις πεινασμένη, κι ακόμη πιο πεινασμένη, υποκύπτοντας σε κάθε λογής τσιμπολογήματα. Στο πρωινό σου συνδύασε, λοιπόν, και λίγη πρωτεΐνη, όπως γαλοπούλα ή μπέικον γαλοπούλας, λίγο τυρί, φυστικοβούτυρο, ακόμη και αβοκάντο (για τα καλά του λιπαρά). Αυτό «θα σε κρατήσει», που έλεγαν οι παλιοί…

Πίτσα και αναψυκτικά
Πολύ κακό, πολύ κακό για το σώμα σου! Τα αναψυκτικά με την πίτσα ή παρόμοιες τροφές που συνδυάζουν μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, δεν χορταίνει, αντίθετα αυξάνει το αίσθημα της πείνας. Ακόμη κι αν έφαγες μια ολόκληρη πίτσα, η ζάχαρη του αναψυκτικού, εμποδίζει το «σήμα» κορεσμού να φτάσει στον εγκέφαλο ώστε να νοιώσεις χορτασμένος και ικανοποιημένος από αυτό που μόλις έφαγες…(ας φάω ένα κομμάτι ακόμα!). Και μην σε ξεγελούν τα «χωρίς ζάχαρη» αναψυκτικά. Είναι φορτωμένα με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (κάποιες πολύ πιο γλυκές από την αυθεντική ζάχαρη) που προκαλούν την ίδια αυξημένη έκκριση ινσουλίνης, η οποία, όταν συνδυάζεται με πλεόνασμα θερμίδων, ενισχύει τη δημιουργία λίπους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ