Health & Fitness

Το εγκεφαλικό μπορεί να θεραπευτεί!

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων, η σημασία του χρόνου και η θεραπεία με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 800
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος

Πρότυπη Μονάδα Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Ευρωκλινικής: Το εγκεφαλικό μπορεί να θεραπευτεί - Γρηγορότερη πρόσβαση στη θεραπεία και μείωση θνησιμότητας

Tο εγκεφαλικό προκαλείται όταν διακόπτεται απότομα η κυκλοφορία του αίματος προς ένα τμήμα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα σταδιακά να νεκρώνονται τα εγκεφαλικά κύτταρα και να εμφανίζεται αναπηρία ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που προσβάλλεται. Το εγκεφαλικό είναι ένα πολυσύνθετο ιατρικό πρόβλημα και είναι πολύ σημαντικό να γίνει ευρύτερα γνωστό ότι θεραπεύεται. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η ορθή διαχείρισή του ως υπερεπείγουσα κατάσταση σε μία εξειδικευμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών μπορούν να βελτιώσουν εξαιρετικά την έκβαση του ασθενούς.

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η σημασία του χρόνου
 
Ένας εύκολος τρόπος να θυμάται κανείς τα συμπτώματα του εγκεφαλικού είναι να θυμάται το ακρωνύμιο ΑΠΛΑ όπου κάθε γράμμα αντιστοιχεί και σε ένα σύμπτωμα:
Άκρο: Αδυναμία ή μούδιασμα σε ένα άκρο
Πρόσωπο: Αδυναμία στη μισή πλευρά του προσώπου
Λόγος: Δυσκολία στο λόγο, ακατανόητες λέξεις ή καθόλου λόγος
Άμεσα: Αν κάποιο από τα συμπτώματα έχει εμφανιστεί ξαφνικά πρέπει άμεσα να πάμε στο νοσοκομείο που ιδανικά διαθέτει Μονάδα Εγκεφαλικών. Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός για την αντιμετώπιση του εγκεφαλικού.
 
Πιστοποιημένη Μονάδα Εγκεφαλικών Ευρωκλινικής
 
Η πρότυπη Μονάδα Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών της Ευρωκλινικής Αθηνών έλαβε πρόσφατα την πιστοποίηση «ESO Stroke Unit» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εγκεφαλικών (European Stroke Organization). Η αναγνώριση αυτή εντάσσει την Ευρωκλινική και την Ελλάδα στο επιλεγμένο δίκτυο των νοσοκομείων της Ευρώπης, που διαθέτουν τα υψηλά ποιοτικά κριτήρια παροχής εξειδικευμένης υποστήριξης και θεραπείας σε ασθενείς με εγκεφαλικό. Η Μονάδα Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών της Ευρωκλινικής επιτυγχάνει αποδεδειγμένα σε σύγκριση με μη-πιστοποιημένες μονάδες:
 
  • Γρηγορότερη πρόσβαση σε θεραπεία
  • Μείωση θνησιμότητας και αναπηρίας
  •  Μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο
  • Μικρότερο χρόνο αποκατάστασης
  • Πρώιμη κινητοποίηση ασθενών
  • Αποφυγή επιπλοκών
  • Δευτερογενή πρόληψη εγκεφαλικού στο 100% των ασθενών
Η Μονάδα Εγκεφαλικών λειτουργεί 24/7 εφαρμόζοντας τις πιο εξελιγμένες θεραπείες για το εγκεφαλικό επεισόδιο μειώνοντας τα ποσοστά θνησιμότητας και αναπηρίας για τους ασθενείς. Η άμεση θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει χορήγηση θρομβολυτικής αγωγής εφόσον πρόκειται για ισχαιμικό εγκεφαλικό ή μηχανική θρομβεκτομή έως και 24 ώρες μετά το επεισόδιο με τη χρήση κατάλληλου απεικονιστικού λογισμικού.
 
Νέες δυνατότητες στη διάγνωση και θεραπεία του εγκεφαλικού με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης
 
Η διαχείριση των ασθενών με εγκεφαλικό εξαρτάται σημαντικά από τις πληροφορίες που λαμβάνονται από την απεικόνιση του εγκεφάλου στην οξεία φάση και μάλιστα από την ταχύτητα με την οποία οι πληροφορίες αυτές φτάνουν στον ειδικό νευρολόγο, καθώς όσο γρηγορότερα πραγματοποιηθεί η απεικονιστική διερεύνηση τόσο γρηγορότερα θα δοθεί θεραπεία στον ασθενή. Τη λύση στο παραπάνω πρόβλημα φέρνει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence).
 
Η Μονάδα Εγκεφαλικών της Ευρωκλινικής, επενδύοντας στις καινοτόμες τεχνολογίες, είναι η μόνη στην Ελλάδα που διαθέτει το πρωτοποριακό λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης «e-Stroke» της εταιρείας Brainomix, για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική διάγνωση και θεραπεία των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο.
                                     

Το «e-Stroke» αποτελεί ένα υπερσύγχρονο διαγνωστικό λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence), το οποίο παρέχει μεγαλύτερη αξιοπιστία και ταχύτητα στη διαγνωστική προσπέλαση των απεικονιστικών εξετάσεων του εγκεφάλου, προσδιορίζοντας με ακρίβεια το μέγεθος και την περιοχή του εγκεφάλου που πάσχει από εγκεφαλικό. Με αυτό τον τρόπο, ο ασθενής λαμβάνει τη βέλτιστη απεικονιστική προσέγγιση με ελαχιστοποίηση των παρενεργειών από ακτινοβολία και σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη ιατρική προσέγγιση, επιταχύνεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων και αυξάνεται κατά 70% το ποσοστό των ασθενών που μπορούν να δεχθούν θεραπεία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ