Health & Fitness

Λέμφωμα: Ο ύπουλος καρκίνος

Είναι ο πιο συνηθισμένος αιματολογικός καρκίνος και ο τρίτος πιο συχνός στα παιδιά

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 800
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λέμφωμα: Ο ύπουλος καρκίνος

«Light It Green»: Μήνυμα ευαισθητοποίησης για το λέμφωμα από την Gilead Sciences

Το λέμφωμα είναι μια αιματολογική κακοήθεια που εκδηλώνεται σε συγκεκριμένο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι ο καρκίνος των κυττάρων του λεμφικού συστήματος και κυρίως των λεμφοκυττάρων. Συμβαίνει όταν ένα αναπτυσσόμενο λεμφοκύτταρο παρουσιάσει κάποιο γενετικό λάθος –μετάλλαξη–, που το οδηγεί είτε σε πολλαπλασιασμό πέραν του φυσιολογικού, είτε του επιτρέπει να ζει περισσότερο από όσο πρέπει, χωρίς να ανταποκρίνεται στους κανονικούς φυσιολογικούς ελέγχους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτιολογία του λεμφώματος παραμένει άγνωστη. Υπάρχουν όμως ορισμένοι κοινοί παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισής του, με κυριότερα το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ορισμένα είδη λοιμώξεων και την έκθεση σε περιβαλλοντικά καρκινογόνα, φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η μόλυνση από ιούς όπως Epstein-Barr (που προκαλεί τη λοιμώδη μονοπυρήνωση), HTLV-1, HIV/AIDS, ηπατίτιδα C, και ορισμένα βακτήρια.

Το λέμφωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου σε νέους ανθρώπους. Χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες και πολλές υποκατηγορίες. Οι δύο τύποι λεμφώματος περιγράφονται ως: Hodgkin και μη-Hodgkin.

Θεραπευτική αντιμετώπιση του λεμφώματος

Τα λεμφώματα Hodgkin’s και non Hodgkin’s διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τον τρόπο που αναπτύσσονται, τον τρόπο με τον οποίο εισβάλλουν στους γειτονικούς ιστούς και την αγωγή που απαιτείται για την καταπολέμησή τους. Ανάλογα με την ταχύτητα ανάπτυξή τους τα non Hodgkin’s λεμφώματα χαρακτηρίζονται ως: Επιθετικά ενδιαμέσου/υψηλού βαθμού (aggressive) και Βραδείας εξέλιξης/χαμηλού βαθμού (indolent). Ανεξάρτητα, όμως, από το στάδιο ή την επιθετικότητά του, το λέμφωμα δεν συμπεριφέρεται όπως ο καρκίνος με την έννοια της μετάστασης, γι’ αυτό και θεωρείται «ιάσιμo» νόσημα. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις των κακοήθων λεμφωμάτων είναι η χημειοθεραπεία, η ανοσοθεραπεία και η ακτινοβολία. Οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται νωρίς και λαμβάνουν θεραπεία σε αρχικά στάδια της νόσου έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν καλά και λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υποτροπές.

Συμπτώματα του λεμφώματος

Τα συμπτώματα λεμφώματος είναι παρόμοια με τα συμπτώματα πιο απλών ασθενειών, όπως η ίωση και το κοινό κρυολόγημα, και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εξαιτίας της καθυστέρησης της διάγνωσης. Βέβαια τα συμπτώματα του λεμφώματος επιμένουν για αρκετό καιρό μετά από τη συνήθη πορεία μιας απλής ιογενούς λοίμωξης. Τα πιο συνηθισμένα είναι ανώδυνο πρήξιμο των λεμφαδένων, συχνά στον λαιμό ή τις μασχάλες, επίσης μπορεί να εμφανιστεί οίδημα στη βουβωνική χώρα και την κοιλιά, αν και μερικοί άνθρωποι δεν βιώνουν καμία ανιχνεύσιμη διόγκωση σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Ένα άλλο «ύπουλο» χαρακτηριστικό του λεμφώματος είναι ότι μπορεί να μιμηθεί οποιοδήποτε παθολογικό νόσημα χωρίς ειδικά χαρακτηριστικά. Πρήξιμο των αδένων, που δεν υποχωρεί μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να μας οδηγήσει στον γιατρό για περαιτέρω διερεύνηση.

«Light It Green»: Μήνυμα ευαισθητοποίησης για το λέμφωμα από την Gilead Sciences

Η επίπτωση του καρκίνου στην Ευρώπη είναι σημαντική και βαίνει αυξανόμενη: στην ήπειρο αντιστοιχεί το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά το 25% των νέων περιστατικών καρκίνου, ενώ η Ελλάδα παρουσιάζει ολοένα αυξανόμενα ποσοστά.

Την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το λέμφωμα, με κεντρικό μήνυμα «Light It Green», υλοποίησε για δεύτερη συνεχή χρονιά η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences, με την υποστήριξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου ΕΛΛ.Ο.Κ. και των μελών της, των Συλλόγων Ασθενών ΑγκαλιάΖΩ και Κ.Ε.Φ.Ι., με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα 15 Σεπτεμβρίου. Το σιντριβάνι της Ομόνοιας και η πλατεία Συντάγματος, μέσα από ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, φωτίστηκαν συμβολικά με το πράσινο χρώμα, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για το λέμφωμα. Παράλληλα, λεωφορεία στο κέντρο της πόλης ντύνονται με τα εικαστικά της εκστρατείας για ένα μήνα, μεταφέροντας το μήνυμα της πρόληψης.

Το σιντριβάνι της Ομόνοιας και η πλατεία Συντάγματος, φωτίστηκαν συμβολικά με το πράσινο χρώμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα
Το σιντριβάνι της Ομόνοιας και η πλατεία Συντάγματος, φωτίστηκαν συμβολικά με το πράσινο χρώμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

«Η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα μέσα από καινοτόμες θεραπείες», τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τους αιματολογικούς καρκίνους ο κ. Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάδος & Κύπρου, και συνέχισε: «Θεραπείες οι οποίες βοηθούν στην αντιμετώπιση μιας πληθώρας ανίατων και δύσκολων ασθενειών, αναστέλλοντας την εξέλιξή τους. Γι’ αυτό η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του σωστού τύπου λεμφώματος και η χρήση εξελιγμένων θεραπειών μπορεί να καταστεί σωτήρια, θεραπεύοντας πλήρως την ασθένεια ή ελέγχοντας επαρκώς τη νόσο».

Σύμφωνα με την κα Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρο της ΕΛΛ.Ο.Κ., «το λέμφωμα παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται μεταξύ των συχνών καρκίνων στην Ευρώπη με περίπου 900.000 νέα περιστατικά το 2020, παραμένει ακόμα ένας καρκίνος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν επαρκή ενημέρωση. Αν η νόσος διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, το 75% - 95% των ασθενών θεραπεύονται».

Η κα Αναστασία Πασακοπούλου, πρόεδρος του ΟΕΚΚ-ΑγκαλιάΖΩ, δήλωσε: «Απώτερος στόχος είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σοβαρών παθήσεων. Γι’ αυτό και ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου - ΑγκαλιάΖΩ υποστηρίζει όλες τις δράσεις και τις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για το λέμφωμα».

Επίσης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Κ.Ε.Φ.Ι., κα Ζωή Γραμματόγλου, επισήμανε: «Τα λεμφώματα είναι μια ετερογενής ομάδα κακοήθων νεοπλασιών του λεμφικού συστήματος που, εφόσον διαγνωστούν σε αρχικό στάδιο, χάρη στις καινοτόμες θεραπείες, θεωρούνται σε πολύ μεγάλο ποσοστό ιάσιμα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ