Visual Browsing

Η πανδημία επιβαρύνει την ψυχική υγεία των παιδιών

Η πανδημία επιβαρύνει την ψυχική υγεία των παιδιών
Τα συμπεράσματα εκδήλωσης των Παιδικών Χωριών SOS
  • A-
  • A+
0
Εννέα στους δέκα γονείς συμφωνούν ότι η ψυχική υγεία των παιδιών τους έχει επηρεαστεί από την πανδημία

Σήμερα 9 στους 10 γονείς αναφέρουν ότι έχει επηρεαστεί σε σοβαρό βαθμό η ψυχική υγεία των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η επισήμανση έγινε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης, με θέμα «Ένας χρόνος πανδημία: οι επιπτώσεις σε παιδιά και εφήβους», που διοργάνωσαν τα Παιδικά Χωριά SOS, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούν από την εμφάνιση της πανδημίας για όλα τα παιδιά που φροντίζουν και προστατεύουν, τους ενήλικες και τους επαγγελματίες,σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα ζητήματα που αναλύθηκαν από τους συμμετέχοντες ήταν ηψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και εφήβων κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, αλλά και οι διατροφικές διαταραχές ως επιπτώσεις της πανδημίας. Παράλληλα, συζητήθηκαν συνέπειες που προκλήθηκαν όπως η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για μαθητές με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και η εμπειρία των Παιδικών Χωριών SOS κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της παρουσίασης συμπερασμάτων, ένα από τα πιο σημαντικά που καταγράφηκαν από την Καθηγήτρια Ψυχιατρικής - Κοινωνικής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ (Α' Ψυχιατρική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο), Μαρίνα Οικονόμου Λαλιώτη, ήταν ότι 9 στους 10 γονείς αναφέρουν ότι είναι επηρεασμένη σοβαρά η ψυχική υγεία των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Υφυπουργός Υγείας και Αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, σημείωσε: «Αυξημένα επίπεδα θλίψης και άγχους πάνω από 20% έχουν παρατηρηθεί στις νεαρές ηλικίες και είναι αναγκαία η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των παιδιών. Βασικό μέλημα του Υπουργείου μας είναι να υποστηρίξουμε τις Δομές ψυχικής υγείας. Γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από την ψηφοφορία στη Βουλή για αύξηση του προϋπολογισμού κατά 62%, αναφορικά με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όσο και από μια νέα γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όλους τους ανθρώπους μας αλλά κυρίως σε οικογένειες και παιδιά με ειδικούς ψυχολόγους, την 10306. Επίσης, με μεγάλη χαρά θα ξεκινήσουμε μια συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS και τον κ. Συρίγο για προγράμματα τα οποία θέλουμε να υλοποιήσουμε σε Δήμους για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των νέων».

Σχετικα
Εμβολιασμός: Μία δόση μετά από νόσηση, η νέα σύσταση
Εμβολιασμός: Μία δόση μετά από νόσηση, η νέα σύσταση

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου επεσήμανε: «Η πανδημία μας έχει δώσει πάρα πολλά ερεθίσματα για έρευνα και τεκμηριωμένες προσεγγίσεις. Ακόμη, σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής καταφέραμε να προχωρήσουμε σε ένα ουσιαστικό χαρτοφυλάκιο δράσεων με σημαία την παιδική προστασία. Εδώ εντάσσεται και η προσπάθεια που ξεκινήσαμε από κοινού μέσα στην πανδημία με τα Παιδικά Χωριά SOS για το Πρόγραμμα «Μια Οικογένεια για κάθε Παιδί».

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ανέφερε: «Τα παιδιά είναι το αύριο για να μπορούμε να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον και θα πρέπει να τα προστατέψουμε με κάθε κόστος. Ο χρόνος που πέρασε ήταν δύσκολος για όλη την ανθρωπότητα. Είναι η στιγμή λοιπόν η μεγάλη κρίση να γίνει ευκαιρία πάνω στην οποία θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να συγχαρώ τα Παιδικά Χωριά SOS και τον Πρόεδρό τους Καθηγητή Κωνσταντίνο Συρίγο και την Ιατρική Σχολή Αθηνών για αυτή την πρωτοβουλία».

Ο Προέδρος των Παιδικών Χωριών SOS και Καθηγητής Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Συρίγος, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια πρωτοβουλία των Παιδικών Χωριών SOS και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Η πανδημία έχει επιπτώσεις σε όλους μας, αλλά κυρίως στα παιδιά και στους εφήβους. Αυτή η τόσο ευαίσθητη ομάδα της κοινωνίας μας βιώνει με πιο δύσκολο και πιο μόνιμο τρόπο την πανδημία και τον εγκλεισμό, κάτι που δεν έχει τονισθεί επαρκώς, ούτε έχουν δοθεί οδηγίες σε γονείς και εκπαιδευτές για την επιτυχή αντιμετώπιση του ζητήματος».

Σχετικα
Διαθέσιμες μέσω gov.gr οι βεβαιώσεις θετικού- αρνητικού self test
Διαθέσιμες μέσω gov.gr οι βεβαιώσεις θετικού- αρνητικού self test

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, έγινε επίσης βράβευση της κυρίας Αλεξάνδρας Ρούσσου, η οποία διετέλεσε για σειρά ετών πολύτιμο μέλος των Παιδικών Χωριών SOS, ως ελάχιστη αναγνώριση του εξαιρετικού, επιστημονικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού της έργου και της προσφοράς της στον τομέα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.

Μπορείτε να βρείτε τη διαδικτυακή εκδήλωση στο Facebook, εδώ και στοYouTube, εδώ.

Λίγα λόγια για τα Παιδικά Χωριά SOS

Με εκτενή δράση σε 136 χώρες και 70 χρόνια εμπειρίας σε προγράμματα πρόληψης, οικογενειακής φροντίδας εναλλακτικού τύπου και υποστηριζόμενης ανεξάρτητης διαβίωσης, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ηγετικός φορέας προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως, με έμφαση στα παιδιά που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν την οικογένειά τους. Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS ιδρύθηκαν το 1975. Έχοντας ως στόχο κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια υλοποιούν προγράμματα και δράσεις σε τρεις άξονες: (α) Ενδυνάμωση Οικογένειας, με 9 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και 6 Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα και στόχο την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών στο εσωτερικό της οικογένειας και την αποτροπή του κινδύνου απομάκρυνσης των παιδιών από το πλαίσιό της, (β) Προώθηση της Αναδοχής, σε συνεργασία με 5 Περιφέρειες στην Ελλάδα, και (γ) Εναλλακτική Φροντίδα με 4 Παιδικά Χωριά SOS, 2 Στέγες Νέων και τον Ξενώνα Βρεφών SOS για παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν με τη βιολογικήοικογένειά τους. Η Διεθνής Ένωση των Παιδικών Χωριών SOS είναι σταθερός συνομιλητής και εταίρος, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη μέλη της, όσο και σε διεθνείς πρωτοβουλίες και συνεργασίες όπως η καμπάνια Opening Doors for Europe.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5