Health & Fitness

Κορωνοϊός: Και τώρα τι κάνουμε; Προσέχουμε περισσότερo

Μία ρεαλιστική ανάρτηση, η θετικότητα και οι αυξημένες εισαγωγές ασθενών

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
coronavirus-5129088_1280.jpg

Η ανάρτηση του καθηγητή Κοινωνιολογίας Βασίλη Βαμβακά και οι ομάδες ανθρώπων που παίρνουν το ρίσκο την εποχή του κορωνοϊού.

Σε μία πολύ προσεγμένη και στοχαστική ανάρτηση προχώρησε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Βασίλης Βαμβακάς: «Όλοι όσοι έχουν δείξει υπευθυνότητα μέχρι τώρα νομίζω ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν και στους τελευταίους 2 μήνες πριν το ξέφωτο. Υπάρχουν όμως πια μεγάλες ομάδες που είναι διατεθειμένες να πάρουν το ρίσκο (δεν πιστεύουν ότι κινδυνεύουν) ενώ η κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί να φανεί "αυστηρή". Οπότε η μόνη ρεαλιστική λύση είναι ότι περνάμε σε σταδιακό άνοιγμα των πάντων με ανάληψη του προσωπικού ρίσκου σε όσους το αναλαμβάνουν και με όλους όσους προστατεύονται να είναι ακόμη πιο προσεχτικοί. Γεννάται προφανώς μια τεράστια ανισότητα, αλλά ας ελπίσουμε ότι θα είναι προσωρινή και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Όσοι όμως έχουν βάλει νερό στο μύλο της "ανυπομονησίας" και της "απειθαρχίας", όσοι πριμοδότησαν τη λογική του ρίσκου καλό είναι να σιωπήσουν τώρα που θα δουν το όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα. Επίσης θα ήταν καλό κάποια στιγμή να αναλογιστούμε τι θα γινόταν εάν δεν υπήρχε εμβόλιο...».

Πρόκειται για μία πολύ ρεαλιστική σκέψη, στην πιο καίρια στιγμή, «λίγο πριν το ξέφωτο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Οφείλουμε να προσθέσουμε στην ως άνω ανάρτηση του πανεπιστημιακού δασκάλου ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας, Rt, για τη Θεσσαλονίκη και την Αττική βρίσκεται -αν όχι σε επικίνδυνα σημεία, σημεία από τα οποία κάλλιστα θα μπορούσε να ξεκινήσει μία «τρελή» κούρσα προς τα πάνω– τουλάχιστον σε επίφοβα ύψη.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταδοτικότητας, Rt, για τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 1,1 – 1,2, δηλαδή σταθερά πάνω από το 1, το οποίο σημαίνει ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού αναπτύσσεται, έστω και ελαφρώς στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας, Rt, για την Αττική κυμαίνεται αυξομειούμενος, άλλες ημέρες πάνω και άλλες ημέρες κάτω από το 1.

Την ίδια στιγμή, αυξημένες έως σημαντικά αυξημένες είναι πλέον οι εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής, αλλά και της επικράτειας, ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος δείκτης θετικότητας για την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα και έφτασε στο… 7,1%, έναντι του 6,1% για την προπερασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές στην Αττική εμφανίζουν την περασμένη εβδομάδα αύξηση της τάξης του 16,5%, σε σχέση με την προπερασμένη εβδομάδα, ενώ οι εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας εμφανίζουν την περασμένη εβδομάδα αύξηση της τάξης του 13,2%, σε σχέση με την προπερασμένη εβδομάδα.

Οι εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της επικράτειας και της Αττικής, για την περασμένη εβδομάδα, έχουν ως εξής:

ΗΜΕΡΑ                             ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ              ΑΤΤΙΚΗ

Δευτέρα 29 Μαρτίου        456  (394)               220 (240)

Τρίτη 30 Μαρτίου              402 (518)              235 (159)

Τετάρτη 31 Μαρτίου         479 (476)             210 (169)

Πέμπτη 1 Απριλίου            561 (439)            200 (169)

Παρασκευή 2 Απριλίου     562 (448)             220 (175)

Σάββατο 3 Απριλίου          449 (371)                 189 (153)

Κυριακή 4 Απριλίου           562 (422)              152 (163)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ