Visual Browsing

Διαβήτης Τύπου 2 και καρδιακή υγεία

Διαβήτης Τύπου 2 και καρδιακή υγεία
Όταν σκέπτεστε το διαβήτη, σκεφτείτε και την καρδιά σας
  • A-
  • A+
0
Ενημέρωση από την Boehringer Ingelheim για τον διαβήτη τύπου 2 και την καρδιακή υγεία

Για την παγκόσμια ημέρα του Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) η φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim οργάνωσε στις 3 Νοεμβρίου διαδικτυακή ενημέρωση στην οποία τονίσθηκε ότι η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, και δόθηκε έμφαση στη σημασία του αμφίδρομου διαλόγου μεταξύ ασθενούς-ιατρού για την καρδιακή υγεία για την εν λόγω ομάδα ασθενών.  

Σκοπός της ενημέρωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την πρόληψη των σχετιζόμενων με το διαβήτη επιπλοκών CARE 4 YOUR HEART, ήταν να αλλάξει την αντίληψη ότι η αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 αφορά μόνο στην παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους αυξημένους καρδιαγγειακούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί νόσημα ολοένα και πιο συχνό. Περίπου 463 εκατομμύρια ενήλικοι ζουν με διαβήτη σήμερα, το 90% των οποίων αποτελούν περιστατικά διαβήτη τύπου 2, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί στα 700 εκατομμύρια έως το 2045.

Όταν κάποιος σκέφτεται το διαβήτη, το πρώτο πράγμα που συνήθως έρχεται στο μυαλό είναι η παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι παράγοντες τους οποίους πρέπει να αναλογιστεί κανείς όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τη νόσο αυτή. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε διάφορα όργανα και μέρη του οργανισμού, όπως τα μάτια, το στόμα, τα νεύρα, τα νεφρά και η καρδιά.  Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου των ασθενών με διαβήτη τύπου 2. Η φροντίδα της καρδιάς αποτελεί υπέρτατη προτεραιότητα για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, και είναι σημαντικό να μιλήσουν σε κάποιο ιατρό σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προστατευθούν.

Σχετικα
Αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα για όσους δεν ασκούνται
Αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα για όσους δεν ασκούνται

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κύριος Jean-Luc Eiselé, CEO της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς, ο οποίος επισήμανε τη μειωμένη ευαισθητοποίηση των ασθενών σχετικά με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στο διαβήτη: «Πολλοί άνθρωποι που ζουν με διαβήτη ενδέχεται να μην γνωρίζουν ότι έχουν καρδιαγγειακή νόσο, καθώς η βλάβη στην καρδιά μπορεί να μην προκαλέσει άμεσα συμπτώματα.  Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ωστόσο τουλάχιστον το 80% των πρόωρων θανάτων από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Για το λόγο αυτό είναι τόσο σημαντικό για τους ανθρώπους με διαβήτη να μιλήσουν με το γιατρό τους σχετικά με το πώς μπορούν να προστατευθούν».

Μιλώντας από την σκοπιά της καρδιολογίας, ο διακεκριμένος Καρδιολόγος από την Πορτογαλία Καθηγητής Ricardo Fontes-Carvalho, πρόσθεσε: «Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προδιαθέτουν τους ασθενείς για περισσότερες αποφράξεις των αρτηριών σε όλο το σώμα, ιδιαίτερα στην καρδιά και στον εγκέφαλο.  Οι άνθρωποι με διαβήτη τείνουν επίσης να έχουν υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης και προδιάθεση για υπέρταση, παχυσαρκία, ή μειωμένη φυσική (σωματική) δραστηριότητα, γεγονός που αυξάνει τον καρδιαγγειακό τους κίνδυνο. Ακόμα και αν τα επίπεδα γλυκόζης είναι υπό έλεγχο, ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, αναδεικνύοντας τη σημασία της ολοκληρωμένης διαχείρισης όλων των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος».

Περίπου ένας στους τρεις ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 έχει καρδιαγγειακή νόσο και καθώς αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του, υπάρχουν τρόποι μείωσης των επιπτώσεων αυτών. Με σωστή διαχείριση της νόσου, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως η καρδιαγγειακή νόσος.

Η Δρ. Sarah Jarvis, Γενική Ιατρός και Υπότροφος του Royal College of General Practitioners στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξήγησε για ποιο λόγο ένας ανοικτός διάλογος μεταξύ των ασθενών και των ιατρών είναι τόσο σημαντικός, ιδιαίτερα όσον αφορά σε χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης: «Το κλειδί της μακροχρόνιας επιτυχίας στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 είναι η καλή επικοινωνία των ασθενών με τον ιατρό τους και η συνεργασία μεταξύ τους για την επιτυχή διαχείριση της πάθησής τους. Γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς είναι περισσότερο πιθανό να ακολουθήσουν τη θεραπεία τους εάν συμφωνούν με αυτή και πιστεύουν ότι θα βελτιώσει την κατάστασή τους».  

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5