Health & Fitness

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Διευκρινίσεις στη χρήση μάσκας

Τι αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: Υψηλός ο κίνδυνος μετάδοσης σε επαγγελματίες υγείας
Γιατρός © Urban Act

Διευκρινίσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τη χρήση μάσκας από ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα.

Ανακοίνωση με την οποία παρέχει απαραίτητες διευκρινίσεις αναφορικά με τη χρήση μάσκας από ασθενείς που υποφέρουν από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα εξέδωσε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Στη σχετικά ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως η μάσκα αποτελεί σημαντικό «όπλο» στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, διαπιστώνει ωστόσο πως μπορεί να «μπορεί να επιφέρει σχετική αναπνευστική δυσφορία» και συστήνει συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό των ασθενών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα το ΔΣ της ΕΠΕ έγινε αποδέκτης ερωτημάτων από τα μέλη του σχετικά με την χρήση μάσκας από τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα.

Το ΔΣ της ΕΠΕ μετά από διαβούλευση θεωρεί ότι:

Η αποφυγή της χρήσης μάσκας με τη γενική έννοια ‘’αναπνευστικοί ασθενείς’’ δεν έχει καμμιά εφαρμογή.

Ειδικά για τους  ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι ιδιαίτερα σημαντική μια και θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

Η χρήση μάσκας μπορεί εν τούτοις να επιφέρει σχετική αναπνευστική δυσφορία σε άτομα με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια (που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία) ή με σοβαρές σπιρομετρικές διαταραχές.

Ενδεικτικά, στους ασθενείς με τιμές FEV1<40% ή και FVC<40% (σε περιπτώσεις διάχυτων διάμεσων πνευμονοπαθειών), θα πρέπει να γίνεται εκτίμηση από τον θεράποντα πνευμονολόγο.

Η εκτίμηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει οξυμετρία, προ και μετά από τη χρήση της μάσκας, αναλυτική επίδειξη της ορθής εφαρμογής και δοκιμή διαφορετικών τύπων μασκών για πιο άνετη χρήση (π.χ. αποφυγή υφασμάτινων και χρήση μασκών με βαλβίδα εκπνοής).

Στις περιπτώσεις όπου η εφαρμογή οποιουδήποτε τύπου μάσκας δεν είναι εφικτή, θα πρέπει στον ασθενή να επεξηγούνται οι κίνδυνοι για την υγεία του και να του γίνονται συστάσεις για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, ειδικά σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου (συγχρωτισμός). Οι ασθενείς αυτοί, πιθανώς έχουν ούτως ή άλλως περιορισμένη κινητικότητα και άρα δεν εκτίθενται συχνά και χρονικά παρατεταμένα σε συνθήκες όπου η μάσκα είναι επιβεβλημένη.

Σε αυτές μόνο τις περιπτώσεις, εφ΄ όσον κρίνεται αναγκαίο, δύναται να χορηγείται η κατάλληλη -σαφώς αιτιολογημένη- βεβαίωση από τον θεράποντα πνευμονολόγο.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,                                

Το ΔΣ της ΕΠΕ»

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ