Health & Fitness

Κορωνοϊός-Μελέτη: Οι γυναίκες αναπτύσσουν συχνότερα αντισώματα

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως για κάθε κρούσμα κορωνοϊού που επιβεβαιώνεται στην Ελλάδα αναλογούν 10,2 λοιμώξεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μελέτη με την υπογραφή του Σωτήρη Τσιόδρα: Οι γυναίκες αναπτύσσουν περισσότερα αντισώματα κατά του κορωνοϊού
Γυναίκα φορά μάσκα προσώπου © Unsplash.com

Συχνότερα αντισώματα κατά του κορωνοϊού αναπτύσσουν οι γυναίκες σύμφωνα με μελέτη που φέρει την υπογραφή του Σωτήρη Τσιόδρα.

Στο πόρισμα πως οι γυναίκες αναπτύσσουν συχνότερα αντισώματα κατά του κορωνοϊού συγκριτικά με τους άνδρες κατέληξε μεταξύ άλλων νέα μελέτη, η οποία έφερε την υπογραφή του Σωτήρη Τσιόδρα και πολλών αξιόλογων επιστημόνων.

Η μελέτη διενεργήθηκε με ειδικά τεστ αντισωμάτων και σχεδιάστηκε, ώστε να μπορέσει να προσδιορίσει το ποσοστό των Ελλήνων με αντισώματα κατά του κορωνοϊού, ανά γεωγραφική περιφέρεια. Τα δείγματα αίματος που χρησιμοποιήθηκαν είχαν περισσέψει - σε ιδιωτικά και δημόσια εργαστήρια - από εξετάσεις που είχαν διενεργηθεί τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Προέρχονταν από ανθρώπους που είχαν κάνει γενικές εξετάσεις ή εξετάσεις αίματος για κάποιο χρόνιο νόσημα ή άλλη πάθηση, άσχετη με τον κορωνοϊό.

Τα 6.586 δείγματα που εξετάστηκαν προέρχονταν από τις εξής περιοχές:

  • 1.575 από την Κεντρική Μακεδονία.
  • 1.133 από την Αττική.
  • 1.115 από την Πελοπόννησο.
  • 853 από τη Θεσσαλία.
  • 759 από τη Δυτική Μακεδονία.
  • 494 από τη Στερεά Ελλάδα.
  • 371 από τη Δυτική Ελλάδα.
  • 286 από την Ήπειρο.

meleti.jpg

Προκειμένου να είναι έγκυρη η μέτρηση, συνυπολογίστηκαν στη μελέτη και 305 παλαιότερα δείγματα (από το 2017) και 94 δείγματα από ασθενείς με κορωνοϊό. 

  • Συνολικά από τα 6.586 δείγματα που μελετήθηκαν, βρέθηκαν αντισώματα κατά του κορωνοϊού στα 24 (0,36%). 
  • Από τα 2.075 δείγματα που είχαν συλλεγεί τον Μάρτιο, θετικά για αντισώματα στον κορωνοϊό βρέθηκαν τα 5 (0,24%).
  • Από τα 4.511 δείγματα του Απριλίου, με αντισώματα στον ιό βρέθηκαν τα 19 (0,42%).

Υψηλότερα αντισώματα στις μεγάλες αστικές περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Το σπουδαιότερο εύρημα της μελέτης αφορά τον εντοπισμό τόσο στα δείγματα του Μαρτίου όσο και σε αυτά του Απριλίου, περισσότερων αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού σε αυτά που αφορούσαν γυναίκες.

Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε τον Απρίλιο, όταν και ξεπέρασε κατά 2 έως 4 φορές το αντίστοιχο των ανδρών. 

Μάλιστα, όσον αφορά τις μεγάλες αστικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν αντισώματα σε υψηλότερα ποσοστά, σε σύγκριση με εκείνα της υπόλοιπης χώρας. 

Η εκτίμηση των επιστημόνων είναι πως για κάθε κρούσμα λοίμωξης από κορωνοϊό που επιβεβαιώνεται με μοριακή εξέταση και ανακοινώνεται καθημερινά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναλογούν 10,2 λοιμώξεις στον ελληνικό πληθυσμό.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν πως τα ποσοστά θετικών δειγμάτων στα ορολογικά τεστ (0,02% τον Μάρτιο και 0,25% τον Απρίλιο) είναι χαμηλά και αποδίδονται στα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού την επίμαχη περίοδο.

Υψηλότερα αντισώματα οι γυναίκες

Τα ποσοστά αντισωμάτων που αναπτύσουν κατά του κορωνοϊού οι γυναίκες σύμφωνα με την έρευνα είναι σχεδόν τετραπλάσια (0,78%) από αυτά των ανδρών (0,22%). Γεγονός που όπως επισημαίνεται έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός πως σε ποσοστό μόλις 56% των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στη χώρα μας αφορά άνδρες.

Στην έρευνα, μάλιστα, επισημαίνεται πως οι άνδρες ασθενείς είναι πιο ευάλωτοι στις επιπλοκές της CΟVΙD-19: το 73,6% των θανάτων από τη νόσο και το 73,7% των νοσηλειών σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα αφορά στους άνδρες. Παρόμοιες διαφορές, ωστόσο, μεταξύ ανδρών και γυναικών έχουν καταγραφεί και σε μελέτες που έχουν διενεργηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη είναι οι: Ζαχαρούλα Μπογογιαννίδου, Αλέξανδρος Βόντας, Κατερίνα Δαδούλη, Μαρία Κυρίτση, Σωτήρης Σωτηριάδης, Δημήτρης Νικούλης, Βαρβάρα Μουχτούρη, Μιχάλης Κουρέας, Ευάγγελος Καζάκος, Εμμανουήλ Σπανός, Γεωργία Γκιούλα, Ευαγγελία Ντζάνη, Αλέξανδρος Ελευθερίου, Αλκιβιάδης Βατόπουλο, Ευθυμία Πετινάκη, Βασιλική Παπαευαγγέλου, Ματθαίος Σπελέτας και Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.

Διαβάστε αναλυτικά τη μελέτη:

[[{"fid":"804473","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ