Visual Browsing

Μόσιαλος: Πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε για τα κρούσματα

Ο Ηλίας Μόσιαλος
Ο Ηλίας Μόσιαλος για κορωνοϊό © EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
«Καταγράψαμε έναν αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων καθημερινά γιατί κάναμε μαζικά τεστ στις πύλες εισόδου στη χώρα»
  • A-
  • A+
0
Για την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων στη χώρα μας μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος μέσω νέου του μηνύματος στο Facebook.

Στα φαινόμενα χαλάρωσης, τις θεωρίες συνωμοσίας αλλά και τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο FaceBook ο Ηλίας Μόσιαλος.

Συγκεκριμένα, στο νέο του μήνυμα, ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει πως «ο κορωνοϊός δεν έχει εξαφανιστεί» και πως παρά την αρχική επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν θα πρέπει να εφησυχάζει κανείς ενόψει της συνέχειας.

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «έχω τονίσει επανειλημμένα ότι ο κορωνοϊος δεν έχει εξαφανιστεί. Στην Ελλάδα λόγω της λήψης έγκαιρων μέτρων που άρχισαν με την απαγόρευση των καρναβαλιών μπορέσαμε να περιορίσουμε με επιτυχία την διασπορά της νόσου. Στην επιτυχία συνέβαλαν και άλλοι παράγοντες όπως η πιθανή διασταυρούμενη ανοσοπροστασία σε άλλους κορωνοϊούς που προκαλούν κοινά κρυολογήματα.

»Όμως λόγω της επιτυχίας μας επικράτησαν φαινόμενα που έχουν σχέση με το παράδοξο της πρόληψης. Δεν είχαμε τα φαινόμενα της Ιταλίας και της Ισπανίας και επικράτησε εφησυχασμός.

Σχετικα
Ο Η. Μόσιαλος για τη διασωλήνωση του αν. διοικητή τoυ Θριασίου
Ο Η. Μόσιαλος για τη διασωλήνωση του αν. διοικητή τoυ Θριασίου

»Άρχισαν να εμφανίζονται ‘θεωρίες’ και να αναπτύσσονται επιχειρήματα ότι δεν υπήρξε ποτέ κορωνοϊός. Ήταν μια ακόμη διεθνής συνωμοσία για τον έλεγχο της χώρας. Κάποιοι πιο ‘σοβαροί’ μας είπαν ότι επωφεληθήκαμε λόγω της γεωγραφικής μας θέσης στα Βαλκάνια. Ότι υπάρχει ένα δυτικό πρότυπο επέκτασης του ιού και ένα ‘ανατολικό’. Τώρα που καλπάζει ο ιός στα Βαλκάνια και οι χωρες της δυτικής Ευρώπης έχουν καταφέρει να ελέγξουν το ιό δεν ακούμε πλέον αυτά τα παιδαριώδη επιχειρήματα.

»Τις τελευταίες ημέρες ένα μέρος των ΜΜΕ επικεντρώθηκε στις πιθανές επιπτώσεις του εισαγόμενων κρουσμάτων. Δεν είχε μεγάλη σημασία το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των συμπατριωτών μας δεν φοράει μάσκες όπου και όταν πρέπει. Ούτε ότι πολλοί δεν τηρούσαν τα μέτρα φυσικής απόστασης. Το πρόβλημα ήταν οι τουρίστες. Αν όμως οι τουρίστες έρχονται από χώρες που έχουν ελέγξει το πρόβλημα δεν θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στη δίκη μας χώρα. Αν έρθουν από χώρες με πρόβλημα τότε θα αυξήσουν το δικό μας πρόβλημα.

»Καταγράψαμε ένα αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων καθημερινά γιατί κάναμε μαζικά τεστ στις πύλες εισόδου στη χώρα. Αλλά δεν κάναμε το ίδιο με τυχαία δειγματοληψία για τους Έλληνες πολίτες. Ούτε θα είχε νόημα να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ εφόσον ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μικρός. Τώρα βλέπουμε ότι αυξάνονται τα εγχώρια κρούσματα. Ήταν όμως θέμα χρόνου να συμβεί αυτό. Στο Ισραήλ που χαλάρωσαν υπερβολικά μετά την αρχική τους επιτυχία έχουν πλέον ένα δεύτερο κύμα της νόσου.

Σχετικα
Μόσιαλος: Η μετάλλαξη του κορωνοϊού και η συσχέτιση με παιδιά
Μόσιαλος: Η μετάλλαξη του κορωνοϊού και η συσχέτιση με παιδιά

»Πρέπει να ανησυχήσουμε πολύ; Όχι αν:

α) αρχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα: μάσκες, φυσική απόσταση, μέτρα υγιεινής.

β) προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους.

»Έχει επίσης σημασία η ποιοτική ανάλυση των κρουσμάτων. Αν δεν έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στις ευπαθείς ομάδες τότε δεν θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αν όμως αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της πιθανότητας διασποράς της νόσου στις ευπαθείς ομάδες.

»Επανερχόμαστε επομένως στα βασικά γιατί έχουμε ακόμη χρόνο για να αποφύγουμε τη μεγάλη διασπορά της νόσου. Να εφαρμόσουμε όλοι μας τα μέτρα. Και κυρίως τα δημόσια πρόσωπα».

 

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5