Visual Browsing
Κοσμοιατρική: Ψηφιακή Μαστογραφία με Τομοσύνθεση
ΤΕΥΧΟΣ 744

Ψηφιακή μαστογραφία και τομοσύνθεση: Μια νέα, πολλά υποσχόμενη μέθοδος πρόληψης

Εκτός από τα άλλα πλεονεκτήματα που έχει, έχει και λιγότερη ακτινοβολία
Ο Δημήτριος Τριανταφύλλου, ιατρός Ακτινολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής του Διαγνωστικού Εργαστηρίου Κοσμοιατρική, γράφει για την ψηφιακή μαστογραφία.

Η μαστογραφία εξακολουθεί να είναι η πλέον αναγνωρισμένη ως η καλύτερη εξέταση προληπτικού ελέγχου για πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού στις ασυμπτωματικές γυναίκες, η οποία κατά προτίμηση πρέπει να γίνεται την πρώτη εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται κυρίως η ψηφιακή μαστογραφία η οποία εκτός από τα άλλα πλεονεκτήματα που έχει, έχει και λιγότερη ακτινοβολία.  
Η μαστογραφία μπορεί να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού, ωστόσο γεγονός είναι ότι περίπου 15% έως 30% των καρκίνων χάνονται στον προ συμπτωματικό έλεγχο με την ανίχνευση να είναι ιδιαίτερα δύσκολη στους πυκνούς μαστούς.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Ο σημαντικότερος είναι η επικάλυψη των καρκίνων από τον μαζικό αδένα με αποτέλεσμα να τους καθιστά μη διακριτούς.
Τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχει μία νέα εξέλιξη στην ψηφιακή μαστογραφία που είναι η απεικόνιση τριών διαστάσεων (3D), γνωστή  ως τομοσύνθεση.
Στην τομοσύνθεση, που είναι μία τρισδιάστατη απεικόνιση των μαστών, λαμβάνονται πολλαπλές τομές μικρότερες του ενός χιλιοστού από διαφορετικές γωνίες. Οι εικόνες αυτές μετά ανασκευάζονται παρέχοντας στον ακτινολόγο τη δυνατότητα να μπορεί να διευκρινίσει απεικονιστικά προβλήματα ή να εντοπίσει βλάβες που δεν φαίνονται στην ψηφιακή μαστογραφία.
Η τομοσύνθεση παρέχει πιο καθαρή εικόνα και είναι περισσότερο ευαίσθητη στον εντοπισμό βλαβών και μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της ανίχνευσης βλαβών που χάνονται λόγω επιπροβολής του ινώδους – αδενικού ιστού.
Είναι λοιπόν απόλυτα απαραίτητο να γίνεται τομοσύνθεση κατά τη διάρκεια του ετήσιου προληπτικού ελέγχου σε γυναίκες που έχουν πυκνούς μαστούς.
Η τομοσύνθεση σε παγκόσμιο επίπεδο έχει εν μέρει ήδη μπει στο screening. Στην Ελλάδα βαδίζουμε κι εμείς προς αυτή την κατεύθυνση, υπό την προϋπόθεση να αντικατασταθούν οι παλαιοί ψηφιακοί τομογράφοι με μηχανήματα με τη δυνατότητα τομοσύνθεσης και να εκπαιδευτεί το ιατρικό προσωπικό στη νέα μέθοδο. Πιστεύουμε πως στο εγγύς μέλλον και στη χώρα μας η τομοσύνθεση θα πάρει τη θέση της ψηφιακής μαστογραφίας στο screening.
Για την εξεταζόμενη η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν της μέχρι τώρα γνωστής κλασικής ή ψηφιακής μαστογραφίας. 
Για τον διαγνώστη η μελέτη της τομοσύνθεσης σημαίνει μια εκτενέστερη, λεπτομερέστερη και χρονικά πιο απαιτητική διαδικασία και πρϋποθέτει φυσικά και την επιστημονική του κατάρτιση σε αυτό το πεδίο. Του παρέχει όμως παράλληλα και μια μεγαλύτερη ασφάλεια και ακρίβεια.

Πλεονεκτήματα της τομοσύνθεσης:

▶ Πρώιμος εντοπισμός καρκίνων στο μαστό που είναι μικροί σε μέγεθος ή υποκρύπτονται από τον παρακείμενο πυκνό ιστό.
▶ Παρέχει ακρίβεια στον εντοπισμό ανωμαλιών.
▶ Μειώνει τις περιττές επαναλήψεις.
▶ Αυξάνει τις πιθανότητες εντοπισμού πολλαπλών αλλοιώσεων στο μαστό.
▶ Δίνει πιο καθαρές εικόνες σε πυκνούς μαστούς.
▶ Μειώνει τα ποσοστά ψευδών θετικών διαγνώσεων.

Σχετικα
Κορωνοϊός: Πριν την πρώτη ή μετά τη δεύτερη δόση οι μαστογραφίες
Κορωνοϊός: Πριν την πρώτη ή μετά τη δεύτερη δόση οι μαστογραφίες

Η Κοσμοιατρική προχώρησε στην εγκατάσταση νέου συστήματος τομοσύνθεσης δημιουργώντας έτσι όλο το φάσμα στην απεικόνιση του μαστού με:
▶ Ψηφιακή Μαστογραφία - Τομοσύνθεση
▶ Υπερηχογράφημα μαστού-Ελαστογραφία
▶ 3D-4D
▶ Μαγνητική Τομογραφία Μαστού
▶ Παρακέντηση Μαστού.

Η Κοσμοιατρική
Με εμπειρία 20 χρόνων στην πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα η Κοσμοιατρική Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο, με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, υπερσύγχρονο εξοπλισμό και ανθρωποκεντρική φιλοσοφία, προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων, στην Κοσμοιατρική πραγματοποιούνται μοριακός έλεγχος ανίχνευσης κορωνοϊού και έλεγχος ανίχνευσης αντισωμάτων, ενώ σύντομα ξεκινά νέο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής. Περιλαμβάνει επίσης, Τμήματα Μαγνητικής και Αξονικής Τομογραφίας, Ακτινολογικό, Καρδιολογικό, Μαστού, Γαστρεντερολογικό, Νευρολογικό, Υπερήχων, Βιοψιών, Βιοπαθολογικό, Μέτρησης Οστικής Μάζας – Λιπομέτρησης.

Κοσμοιατρική 
 Πατησίων 237, 112 54 Πλατεία Κολιάτσου, t. 210 864 0918, – f. 210 8665155
 Αμφιαράου 165, 104 43 Σεπόλια, t. 210 515 7982, – f. 211 106 2300
 Xαλκίδος 12, 111 43 Άνω Πατήσια, t. 210 864 0918, – f. 210 866 5155
Δευτέρα έως Παρασκευή 06:00-22:00, Σάββατο 07:00 έως 15:00
www.kosmoiatriki.com  -  info@kosmoiatriki.com

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5