1821 Digital Gallery

Ξεκινά μεγάλη διεθνής μελέτη για την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19

Άνδρας που φορά ιατρική μάσκα προστασίας
Στη διενέργεια της μελέτης συμμετέχει ως εταίρος η Β’ πανεπιστημιακή ψυχιατρική κλινική του ΑΠΘ
  • A-
  • A+
0
Ξεκινά η «Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων» - Δείτε με ποιον τρόπο μπορείτε να λάβετε κι εσείς μέρος

Η «Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων» (Μελέτη COH-FIT), η διενέργεια της οποίας ξεκινά διεθνώς την Κυριακή 26 Απριλίου, είναι μία μεγάλη, διεθνής μελέτη για το γενικό πληθυσμό όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία του ιού SARS – CoV 2 (γνωστού ως νέου κορωνοϊού).

Η μελέτη COH-FIT έχει στόχο τη διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία σε καιρούς μεταδοτικών λοιμώξεων και περιοριστικών μέτρων (π.χ. περιορισμός κυκλοφορίας, κοινωνική αποστασιοποίηση, καραντίνα) και την αναγνώριση προστατευτικών παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και παρέμβασης κατά την πανδημία του ιού COVID-19 αλλά και μελλοντικά, σε περίπτωση εμφάνισης άλλων καταστάσεων πανδημίας.

Το ερευνητικό αυτό εγχείρημα προωθείται στην Ελλάδα, από την Β ́ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σε συνεργασία με πάνω από 200 ερευνητές σε ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια τουλάχιστον 35 χωρών ανά την υφήλιο και υπό την αιγίδα μεγάλου αριθμού εθνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών.

Μετά από την ηλεκτρονική συγκατάθεση, θα συγκεντρώθούν ανώνυμες πληροφορίες για τρεις ηλικιακές ομάδες (ενήλικους, έφηβους και παιδιά) και σε πάνω από 25 διαφορετικές γλώσσες αναφορικά με δημογραφικά στοιχεία, επάγγελμα, κατάσταση φυσικής και ψυχικής υγείας και σχετικών συμπεριφορών, καθώς και για περιβαλλοντικούς παράγοντες πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του ιού SARS – CoV 2.

Σχετικα
Το σκοτάδι μέσα μας
Το σκοτάδι μέσα μας

Διεθνείς συντονιστές της Μελέτης COH-FIT

  • Επικεφαλής ερευνητής: Prof. Christoph U. Correll, MD, Professor of Psychiatry and Molecular Medicine, Donald and Barbara Zucker School of Medicine at Hofstra/Northwell, Hempstead, New York, NY, USA & Feinstein Institute for Medical Research, Manhasset, New York, NY, USA.
  • Συν-επικεφαλής ερευνητής: Dr. Marco Solmi, MD, Psychiatrist, Assistant Professor, Neurosciences Department, University of Padua, Italy.

Εθνικοί συντονιστές / ερευνητική ομόδα της μελέτης COH-FIT (GR) (Ελλάδα)

  • Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας MD, PhD, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Διευθυντής Β' Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
  • Αγοραστός Θ. Αγοραστός, MD, MSc, PhD, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Β' Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
  • Έλενα Δραγκιώτη, BSc, MSc, PhD, Αναπλ. Καθηγήτρια, Pain and Rehabilitation Centre & Department of Health, Medicine and Caring Sciences, Linköping University, Linköping, Sweden.
  • Κωνσταντίνος Τσαμάκης, MD, MSc, PhD, MRCPsych, Ψυχίατρος, Επισκέπτης Ερευνητής στο King’s College, Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience, London, UK.

Διαδικασία

Σχετικα
Τάκης Καμπύλης: Ένα βιβλίο για τον «εμφύλιο καλών παιδιών»
Τάκης Καμπύλης: Ένα βιβλίο για τον «εμφύλιο καλών παιδιών»

Οι συμμετέχοντες θα κατευθύνονται στον κεντρικό ιστότοπο της μελέτης www.COH-FIT.com
στον οποίο είναι εφικτή η επιλογή της κάθε γλώσσας και όπου εμφανίζονται λεπτομερείς πληροφορίες της μελέτης.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συμμετάσχετε, θα κατευθυνθείτε μέσω του κεντρικού link της ιστοσελίδας απευθείας στην έρευνας (στη γλώσσα σας) όπου θα σας ζητηθεί να δώσετε τη συγκατάθεσή σας μέσω μιας ηλεκτρονικής φόρμας και, στη συνέχεια, θα συμπληρώσετε την έρευνα. Όλα τα δεδομένα θα αποθηκευτούν και θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες του Κανονισμού Γενικής Προστασίας Δεδομένων (GDPR), νόμος 4624/2019 για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Δεν θα συλλέγονται και δεν θα διατηρούνται από τους ερευνητές πληροφορίες που να προσδιορίζουν προσωπικά δεδομένα, ή δεδομένα σχετικά με την ηλεκτρονική δραστηριότητα των ατόμων.

Η συμμετοχή στην έρευνα αυτή είναι εθελοντική, διεξάγεται με καθεστώς διασφαλισμένης πλήρους ανωνυμίας και μπορεί να διακοπεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Όλες οι ερωτήσεις είναι προαιρετικές.

Η έρευνα έχει λάβει έγκριση από την Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Α.Π.Θ. και για τις 3 ομάδες πληθυσμού.

Συμμετέχοντες

Υπάρχουν 3 διαφορετικές έρευνες με βάση την ηλικιακή ομάδα (Ενήλικες >18 ετών, Έφηβοι 14-17 ετών, Παιδιά 6-13 ετών).

Οι ενήλικες θα απαντήσουν στο βασικό ερωτηματολόγιο της έρευνας COH-FIT-Ενηλίκων. Εάν οι ενήλικες της έρευνας είναι και νόμιμοι κηδεμόνες εφήβων ηλικίας 14-17 ετών ή παιδιών ηλικίας 6-13 ετών, θα τους δοθεί η δυνατότητα να αξιολογήσουν κάθε έφηβο/-η και κάθε παιδί.

Σε περίπτωση που είναι επιθυμητό, και αυστηρά μόνον με την προϋπόθεση ηλεκτρονικής γραπτής συγκατάθεσης ενός κηδεμόνα, έφηβοι και παιδιά θα μπορούν, επίσης, να συναινέσουν ηλεκτρονικά στη συμμετοχή τους στην έρευνα και να συμπληρώσουν την έρευνα COH-FIT-Εφήβων ή την πιο συνοπτική και τροποποιημένη έρευνα COH-FIT-Παιδιών. Ενήλικοι, έφηβοι και παιδιά της ίδιας οικογένειας θα αναγνωρίζονται στο σύστημα ως μία οικογενειακή ομάδα μέσω ενός κωδικού που θα πληκτρολογηθεί εκ των προτέρων από τον κύριο συμμετέχοντα.

Ενήλικοι και έφηβοι/-ες (14-17 ετών) θα χρειαστεί να αφιερώσουν περίπου 30-35 λεπτά για να απαντήσουν στις ερωτήσεις, ενώ παιδιά (6-13 ετών) περίπου 15-20 λεπτά.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5