Visual Browsing

Τι συμβαίνει με τα τεστ για τον κορωνοϊό

Μέτρα στο ΑΧΕΠΑ κατά του κορονωϊού
Μέτρα στο ΑΧΕΠΑ κατά του κορονωϊού © EUROKINISSI / ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
«Υπάρχει επάρκεια τεστ και αντιδραστηρίων στην χώρα» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Υγείας
  • A-
  • A+
0
Τι συμβαίνει με τα τεστ για τον κορωνοϊό. «Υπάρχει επάρκεια τεστ και αντιδραστηρίων στην χώρα» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Υγείας.

Το τι πραγματικά ισχύει για τα τεστ για τον κορωνοϊό και τη σύσταση από τον ΕΟΔΥ σε όσους παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία κλήθηκαν να εξηγήσουν κατά την καθημερινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής-λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: «Να πω για την στρατηγική του “μένουμε σπίτι” με ήπια συμπτώματα, η οποία φυσικά και δεν αλλάζει. Και αυτό το μήνυμα είναι σε όλο τον κόσμο, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, είναι οδηγίες του ευρωπαϊκού CDC, είναι οδηγίες του ΕΟΔΥ, είναι οδηγίες όλων των μεγάλων κρατών.

»Είναι οι οδηγίες που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη μείωση της διασποράς του ιού, που οδηγούν στην κατά κάποιο τρόπο προφύλαξη των ανθρώπων από αυτό τον ιό στις νοσοκομειακές δομές και όπου μπορεί να πάει κάποιος να τον μεταφέρει.

»Φυσικά και οι σοβαρές περιπτώσεις που αναφέρει η αγαπητή δημοσιογράφος στην ερώτησή της, πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια. Φυσικά και οι άνθρωποι με αυξημένο κίνδυνο, οι άνθρωποι  που έχουν τα χρόνια νοσήματα, οι ηλικιωμένοι, πρέπει να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια.

Σχετικα
Γερμανία: Υποχρεωτικά τεστ σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό
Γερμανία: Υποχρεωτικά τεστ σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό

»Μην ξεχνάτε και παραδείγματα από την ελληνική πραγματικότητα, αλλά και το εξωτερικό. Και φυσικά, αυτό που δεν αλλάζει είναι τα νούμερα που σας είπα, τα οποία επιβεβαιώνονται και από τη χθεσινή ευρωπαϊκή αναφορά, ότι στην συντριπτική της πλειοψηφία παραμένει μια ήπια νόσος».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας είπε: «Θα ξεκινήσω απαντώντας για τα τεστ. Όπως γινόταν μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να ισχύει, τα τεστ στις δημόσιες δομές γίνονται δωρεάν. Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για τον πολίτη.

»Το Κράτος μεριμνά έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερα σημεία όπου ο πολίτης να μπορεί να κάνει τα τεστ χωρίς επιβάρυνση. Και βεβαίως, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία με τα ιδιωτικά εργαστήρια, όπου πάλι εφόσον απαιτείται να γίνει το τεστ θα γίνεται χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη, και η επιβάρυνση θα αφορά μόνο τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Σχετικα
Άκης Τσοχατζόπουλος: Έκανε τεστ για κορωνοϊό - Έχει πνευμονία
Άκης Τσοχατζόπουλος: Έκανε τεστ για κορωνοϊό - Έχει πνευμονία

»Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει για μια ακόμα φορά να τονίσουμε ότι υπάρχει επάρκεια τεστ και αντιδραστηρίων στην χώρα και δεν πρόκειται, εφόσον χρειαστεί, κανένας συμπολίτης μας να μείνει χωρίς τεστ.

»Τώρα, σε ό,τι αφορά στο προσωπικό και τις προσλήψεις στον τομέα της υγείας. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχουμε προβεί στις εγκρίσεις και προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού.

»Ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί η πρόσληψη 2.000 ατόμων που αφορά σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, έχουμε ήδη ξεπεράσει τις 3.285 εγκρίσεις μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Και μέχρι σήμερα περισσότερα από 1.700 άτομα έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία στα νοσοκομεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη αυτή κατάσταση και βεβαίως να καλύψουμε τα κενά τα οποία υπάρχουν στο σύστημα υγείας.

»Τώρα, σε ό,τι αφορά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα ήθελα να πω το εξής. Από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, το σύστημα υγείας έχει στη διάθεση του περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

»Αυτό είναι γιατί είναι περισσότερες; Διότι έχουν ανοίξει στα δημόσια νοσοκομεία Μονάδες Εντατικής Θεραπείες οι οποίες μέχρι προ ολίγων ημερών ήτανε κλειστές και επειδή υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

»Στην αρχή του χειμώνα, που είχαμε την αρχή της επιδημίας της εποχικής γρίπης, το Υπουργείο Υγείας είχε προχωρήσει σε συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να διατεθούν επιπλέον 80 κλίνες Εντατικής Θεραπείας για να αντιμετωπίσουμε την επιδημία αυτή, στο κόστος το οποίο μέχρι σήμερα πληρωνόταν. Και από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα εξασφάλισε 55 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου να νοσηλεύσουν περιστατικά που θα χρήζουν νοσηλείας σε περίπτωση έξαρσης του κορωνοϊού, έτσι ώστε οι δημόσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά του κορωνοϊού αποκλειστικά.

»Σε αυτή την περίπτωση των επιπλέον Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, προβλέφθηκε ένα επιπλέον κόστος το οποίο αφορά στο μισθολογικό κόστος που έχουν οι ιδιωτικές μονάδες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην παροχή των υπηρεσιών υγείας.

»Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει επιβάρυνση. Και σε αυτή την περίπτωση για τον ασθενή, το Κράτος διασφαλίζει την πρόσβαση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όχι μόνο σε αυτούς που έχουν κορωνοϊό, αλλά και σε άλλους πολίτες οι οποίοι στην διάρκεια της κρίσης αυτής θα χρειαστούν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5