Visual Browsing

Ξεκίνησε το 11ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Κλινικής και Ερευνητικής Ογκολογίας

Ξεκίνησε το 11ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Κλινικής και Ερευνητικής Ογκολογίας
Από τις 20 ως τις 22 Φεβρουαρίου στο Ξενοδοχείο Grand Hyatt
  • A-
  • A+
0
Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας Καρκίνου (ΕΛ.Ι.Ε.Κ.) διοργανώνει για άλλη μια χρονιά Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Κλινικής και Ερευνητικής Ογκολογίας.

Το Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Κλινικής και Ερευνητικής Ογκολογίας, διοργανώνεται και φέτος για 11η συνεχή χρονιά από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (ΕΛ.Ι.Ε.Κ.) στις 20-22 Φεβρουαρίου 2020, στην Αθήνα. Το ΕΛΙΕΚ είναι ένα Κοινωφελές Ίδρυμα, που ιδρύθηκε με κύρια επιδίωξη να μετέχει ενεργά και να συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου, μέσα από την προαγωγή της έρευνας, την κατάκτηση της γνώσης, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τόσο του επιστημονικού κόσμου όσο και του ευρύτερου πληθυσμού.

Στόχος του Σεμιναρίου, είναι να αποτελέσει βήμα για εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και επιστημονική συζήτηση πάνω στα τελευταία επιτεύγματα της έρευνας, και να συμβάλλει στην ενημέρωση για τις νεότερες εξελίξεις στην πρόληψη και στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Φέτος, το Σεμινάριο έχει και επετειακό χαρακτήρα. Η Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα (HeCOG), ιδρυτικός φορέας του ΕΛΙΕΚ, γιορτάζει 30 χρόνια παρουσίας και ουσιαστικής προσφοράς στην κλινική έρευνα του καρκίνου στη χώρα μας.

Tον Ιανουάριο, η HeCOG δημοσίευσε τα αποτελέσματα της Πρωτοβουλίας Ιατρικής Ακριβείας, στο πλαίσιο της οποίας ολοκλήρωσε τη μελέτη μοριακού προφίλ όγκων 3.084 ασθενών με διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων ασθενών με καρκίνο μαστού, παχέος εντέρου, ωοθηκών. Συγκεκριμένα, από το 2013 έως το 2017, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της στοχευμένης αλληλούχισης (next generation sequencing, NGS) διενεργήθηκε επιτυχώς μοριακή ανάλυση των όγκων. Τα αποτελέσματα στους επιμέρους όγκους δημοσιεύτηκαν σε ιατρικά περιοδικά υψηλού δείκτη εμβέλειας, ενώ τώρα, για πρώτη φορά, δημοσιεύτηκε η συλλογική ανάλυση όλων των αποτελεσμάτων μελέτης μοριακού προφίλ των όγκων, η οποία ανέδειξε την ανίχνευση κλινικά σημαντικών μοριακών αλλαγών σε μεγάλο αριθμό ασθενών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημοσιευμένη μελέτη μοριακού προφίλ όγκων που πραγματοποιήθηκε στον Ελλαδικό χώρο.

Σχετικα
Πουλίκος Πουλικάκος: Στα μέσα Μαρτίου «ξύπνησε» ο Τραμπ
Πουλίκος Πουλικάκος: Στα μέσα Μαρτίου «ξύπνησε» ο Τραμπ

Ένας από τους βασικούς στόχους της Ομάδας, ακολουθώντας το παράδειγμα των περισσότερων χωρών του πλανήτη, είναι η δημιουργία Εθνικής Βιοτράπεζας για τη μελέτη του Καρκίνου, η οποία αποτελεί πολύτιμο εργαλείο έρευνας στον ελληνικό πληθυσμό στη γενωμική εποχή που διανύουμε.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να ενισχύσουν τη γνώση ότι το μοριακό προφίλ και η αναζήτηση βιοδεικτών είναι απολύτως αναγκαία για την αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο. Τις τελευταίες δεκαετίες, η ραγδαία ανάπτυξη της γενετικής οδήγησε στην συνεχώς καλύτερη κατανόηση των υπεύθυνων βιολογικών και γενετικών διαδικασιών για την ανάπτυξη και την επιβίωση του καρκινικού κυττάρου και την διαπίστωση ότι ο καρκίνος είναι γενετική νόσος. Η συνεχώς βαθύτερη γνώση της βιολογίας και ειδικότερα της γενετικής του καρκίνου μας δίνουν τη δυνατότητα ανίχνευσης νέων στόχων και ανάπτυξης νέων μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας.

Το μοριακό προφίλ των όγκων και η αναγκαιότητα της ανίχνευσης ογκολογικών βιοδεικτών αποτελούν κεντρικό πυρήνα της δραστηριότητας της Ομάδας και θα συζητηθούν εκτενώς κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου. Επιπλέον θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την πρόσβαση σε νέα φάρμακα αλλά και την πρόσβαση σε διαγνωστικό έλεγχο, την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, τη δημιουργία καινοτόμων θεραπευτικών προσεγγίσεων, την ταυτοποίηση σημαντικών προβλεπτικών παραγόντων που οδηγούν στην εξατομικευμένη θεραπεία, καθώς και οι σημαντικές εξελίξεις στην τεχνολογία σε διαγνωστικό και θεραπευτικό επίπεδο. Θα υπάρξουν διεπιστημονικές συνεδρίες με διαδραστική συζήτηση ειδικών για τον καρκίνο του εντέρου, για τον καρκίνο του πνεύμονα αλλά και για τον καρκίνο ωοθηκών και την σημασία ανίχνευσης παρουσίας μεταλλάξεων των γονιδίων BRCA1/2, που ευθύνονται για τον κληρονομικό καρκίνο μαστού και ωοθηκών. Στρογγυλά τραπέζια ειδικών, νοσηλευτικό συμπόσιο, συνεδρία οργανωμένη πλήρως από φοιτητές ιατρικής και το συμπόσιο της ομάδας των Νέων Ογκολόγων έχουν επίσης συμπεριληφθεί στο φετινό πρόγραμμα.

Σχετικα
Έλκος: Αιτιολογία, διάγνωση και θεραπεία
Έλκος: Αιτιολογία, διάγνωση και θεραπεία

Το Σεμινάριο τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα μοναδικό φόρουμ συζήτησης, έναν τόπο συνάντησης και συνεργασίας, ζωντανό πυρήνα γνώσης, προβληματισμού και επιστημονικής προόδου.

Τέλος, την Παρασκευή 21/2 κατά την τελετή έναρξης οργανώνεται ειδική επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια προσφοράς της HeCOG στην κλινική έρευνα του καρκίνου στην Ελλάδα, με την τιμητική συμμετοχή σημαντικών ερευνητών από το εξωτερικό.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5