Visual Browsing
Τα 5 συχνότερα ΩΡΛ προβλήματα στα παιδιά 
ΤΕΥΧΟΣ 724

Τα 5 συχνότερα ΩΡΛ προβλήματα στα παιδιά 

Και η αντιμετώπισή τους
Η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος εξηγεί ποια είναι τα συχνότερα ΩΡΛ προβλήματα στα παιδιά

Τα ΩΡΛ προβλήματα είναι πολύ συχνά στα παιδιά, κάτι που σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι για τα συμπτώματα ώστε, αν χρειαστεί, να επισκεφτούν άμεσα τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Τα παιδιά συγχρωτίζονται συχνά και λόγω του ασθενέστερου ανοσοποιητικού τους είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από κάποια λοίμωξη, αναφέρει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής-τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr), η οποία στη συνέχεια μας περιγράφει αυτά τα προβλήματα και μας εξηγεί πώς αντιμετωπίζονται. 

Οξεία Μέση Ωτίτιδα
Πρόκειται για τον βασικότερο λόγο για τον οποίο οι γονείς θα επισκεφτούν τον ΠαιδοΩΡΛ. Η οξεία μέση ωτίτιδα είναι φλεγμονή κατά την οποία εμφανίζεται πύον πίσω από το τύμπανο. Προκαλείται συνήθως από βακτήρια και συχνά είναι επακόλουθο κρυολογήματος ή λοίμωξης. Συμπτώματα είναι το τράβηγμα των αυτιών, η ζαλάδα, η μειωμένη ανταπόκριση όταν του μιλάτε, υπερβολικό κλάμα, πυρετός, υγρό από το αυτί και κακή συμπεριφορά. Για την οξεία μέση ωτίτιδα συνιστάται άμεση χορήγηση αντιβιοτικών σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας για την αποφυγή πιθανών επιπλοκών, όπως μαστοειδίτιδα, μηνιγγίτιδα, επισκληρίδιο ή εγκεφαλικό απόστημα, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά ο γιατρός θα παρακολουθήσει τα συμπτώματα για δύο ημέρες και εφόσον δεν βελτιωθούν τότε θα χορηγήσει αντιβιοτικά.

Εκκριτική Ωτίτιδα
Η εκκριτική ωτίτιδα είναι μια πολύ συχνή πάθηση στα παιδιά, όπου το μέσο αυτί γεμίζει με υγρό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής, είτε στο ένα είτε και στα δύο αυτιά. Αν το παιδί δεν σας ακούει,  δυσκολεύεται να ακολουθήσει μια συζήτηση ή δυναμώνει υπερβολικά την ένταση της τηλεόρασης, τότε αυτά μπορεί να είναι σημάδια εκκριτικής ωτίτιδας. Η εκκριτική ωτίτιδα χαρακτηρίζεται και «ύπουλη» ωτίτιδα καθώς το παιδί δεν παρουσιάζει πόνο. Ο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος με ένα πλήρη ακοολογικό έλεγχο θα εντοπίσει αν υπάρχει υγρό στα αυτιά. Αρχικά προτείνεται συντηρητική αγωγή και παρακολούθηση και αν αυτό δεν αρκεί, χειρουργική αντιμετώπιση με παρακέντηση τυμπάνου και τοποθέτηση σωληνίσκων καθώς επίσης και αδενοτομή.

Ροχαλητό - Άπνοια στον ύπνο
Ροχαλητό είναι ο κραδασμός που παράγεται κατά τον ύπνο, όταν συμπίπτουν τα τοιχώματα του ανώτερου αναπνευστικού, λόγω αυξημένης αντίστασης στη δίοδο του αέρα. Όταν μιλάμε για άπνοια στον ύπνο εννοούμε την περιοδική παύση της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα παιδιά που κάνουν άπνοιες μπορεί να ροχαλίζουν, να αισθάνονται μονίμως κουρασμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας, να έχουν προβλήματα συγκέντρωσης στο σχολείο και διάφορα θέματα συμπεριφοράς, όπως έντονη νευρικότητα. Η συνηθέστερη αιτία άπνοιας στα παιδιά είναι οι διογκωμένες αμυγδαλές και τα κρεατάκια, που συνήθως αντιμετωπίζονται με χειρουργική αφαίρεση.
 
Αμυγδαλίτιδα
Η αμυγδαλίτιδα συνήθως προκαλείται από ιογενή λοίμωξη αλλά μπορεί να είναι βακτηριακή και να εμφανίζει διάφορα συμπτώματα, όπως κεφαλαλγία, βήχα, πόνο στα αυτιά, δυσκαταποσία, βραχνάδα, αίσθημα ναυτίας, αίσθημα έντονης κούρασης και υψηλό πυρετό. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος, μετά από έναν έλεγχο, θα είναι σε θέση να μας ενημερώσει για το επόμενο βήμα. Στα μικρά παιδιά, η αμυγδαλίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβίωση, παυσίπονα, σπρέι και σωστή ενυδάτωση. Αν όμως κάνει επαναλαμβανόμενη την εμφάνισή της, τότε προτείνεται χειρουργική αντιμετώπιση με αμυγδαλεκτομή για μόνιμη επίλυση του προβλήματος και καλύτερη ποιότητα ζωής του παιδιού. 


 
Αλλεργική Ρινίτιδα
Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από φλεγμονή στη μύτη και αποτελεί μια πάθηση τα κρούσματα της οποίας αυξάνονται ραγδαία χρόνο με το χρόνο. Η αλλεργική ρινίτιδα  προκαλεί έντονη συμφόρηση ή καταρροή, οπισθορινικές εκκρίσεις, δυσκολία όσφρησης, και στα παιδιά επίμονο βήχα. Σε πολλές περιπτώσεις η ρινίτιδα προκαλείται από κάποια αλλεργική αντίδραση. Η θεραπεία της ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή και ο ειδικός γιατρός θα προτείνει την κατάλληλη για το κάθε παιδί, ανάλογα με τα ευρήματα που θα προκύψουν από τη διάγνωση. Συνήθως η θεραπεία συμπεριλαμβάνει πλύσεις, αποσυμφορητικά σπρέι και αντιισταμινικά. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας είναι πολύ σημαντική, καθώς αν την αγνοήσουμε μπορεί επιδεινωθεί και να εξελιχθεί σε χρόνια ιγμορίτιδα. 
 
Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, καταλήγει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, είναι το κλειδί για τη σωστή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος είναι εκείνος που θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας τις ραδιοσυχνότητες για την αμυγδαλεκτομή, τα ενδοσκόπια και κάποια ειδικά εργαλεία με τα οποία αφαιρούμε τα κρεατάκια, οι επεμβάσεις να είναι ριζικές, να μη μένουν υπολείμματα που οδηγούν το παιδί πάλι σε φλεγμονές και σε ένα δεύτερο χειρουργείο. Και το πιο σημαντικό, με τις νέες τεχνικές το παιδί δεν ταλαιπωρείται, δεν πονάει και έχει μια εύκολη μετεγχειρητική ανάρρωση. 

Δρ. Ανατολή Παταρίδου
Δρ. Ανατολή Παταρίδου,  MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής-τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5