Health & Fitness

6 δερματικές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει ένα τατουάζ

4 στους 10 millennials έχουν κάνει τουλάχιστον ένα τατουάζ

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
scott-goodwill-fkxnpxwl9tu-unsplash.jpg
© Scott Goodwill

Οι δερματικές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει η απόκτηση ενός τατουάζ σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας

Παρά το βάρος της μονιμότητας που φέρουν, τα τατουάζ είναι μία από τις τάσεις που μεγαλώνουν εποχή με εποχή. Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, 4 στους 10 millennials (18-29) έχουν κάνει τατουάζ, με τους μισούς περίπου να έχουν κάνει από δύο έως πέντε και με ένα 18% να έχει κάνει περισσότερα από έξι. Βέβαια, και η προηγούμενη τους γενιά, η Gen X (30-45), έχει μία αγάπη στο μελάνι, αφού το 32% έχει κάνει τατουάζ, με βασική ωστόσο διαφορά ότι το 47% αυτών έχει ένα και μόνο το 9% έχει τολμήσει να ξεπεράσει τα έξι.

Ωστόσο, παρά την ευρεία διάδοσή τους, σε πολλές περιπτώσεις η νομοθεσία όσον αφορά τα τατουάζ είναι από ελαστική έως ανύπαρκτη, με τις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ να μην περνάνε από κανέναν υγειονομικό έλεγχο τα στούντιο τατουάζ. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού ήδη από το 2003 υπάρχει νομοθεσία που θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως προς τους χώρους των στούντιο τατουάζ, την καθαριότητά τους και την ποιότητα των μελανιών που χρησιμοποιούνται. Η παράλειψη της ελληνικής νομοθεσίας σε αυτή την περίπτωση είναι η παράλειψη που συναντάται σταθερά παγκοσμίως: δεν τίθεται περιορισμός ως προς το ποιος μπορεί να εργαστεί ως tattoo artist και στο τι γνώσεις πρέπει να έχει.

Την ίδια στιγμή, τα όλα και περισσότερα άτομα που κάνουν τατουάζ δεν φαίνεται να έχουν καμία απολύτως ενημέρωση όσον αφορά τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει στην υγεία τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε για δερματικές αντιδράσεις του οργανισμού μας στα τατουάζ, οι οποίες διακρίνονται σε έξι βασικές, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (ΑΑΔ), και συχνά δεν περνάνε καν από το μυαλό μας.

Μόλυνση
Συχνά εμφανίζεται αμέσως ή ακόμα μέρες και μήνες μετά την απόκτηση του τατουάζ. Στην τελευταία περίπτωση, πιθανώς θα καταλάβουμε ότι πρόκειται για μόλυνση, ωστόσο αν τα συμπτώματα εμφανιστούν απευθείας είναι πιθανό να τα θεωρήσουμε ως τις φυσικές πρώτες αντιδράσεις του δέρματος μας στο τατουάζ (ελαφριά κοκκινίλα και πρήξιμο, φαγούρα, ξηροδερμία) και να μην την αντιμετωπίσουμε εγκαίρως.

Σύμφωνα με την ΑΑΔ, θα πρέπει να υποπτευθούμε μόλυνση αν η κοκκινίλα γίνεται όλο και πιο έντονη και εξαπλώνεται αντί να μετριάζει, αν ο πόνος είναι πέραν του φυσιολογικού και χειροτερεύει, αν κνησμώδη, κόκκινα και επίπονα εξανθήματα εμφανίζονται στο σημείο του τατουάζ, αν ανεβάσουμε πυρετό, αν δούμε πύον στο τατουάζ και αν δημιουργηθεί πληγή στο σημείο που βρίσκεται.

Αλλεργική αντίδραση
Είναι δυνατόν να εμφανίσεις αλλεργία στο μελάνι του τατουάζ ακόμα και δεκαετίες αφότου το έχεις κάνει, αφού μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργία, μόλις υποβληθούν σε θεραπεία για τον ιό HIV ή μετά από αρθροπλαστική. Οι περισσότεροι, μάλιστα, εμφανίζουν αλλεργική αντίδραση σε συγκεκριμένα χρώματα, με το κόκκινο να είναι ο νούμερο ένα ένοχος.

Συνήθως η αλλεργική αντίδραση είναι μικρής έως μεσαίας ισχύος και απαιτεί επίσκεψη σε δερματολόγο μόνο αν δεν έχει υποχωρήσει μετά μία με δύο εβδομάδες. Σε αυτή την κατηγορία μπορεί να βρίσκεσαι αν εμφανίσεις κοκκινίλα και πρήξιμο, κνησμό, σπιθουράκια, έντονες κηλίδες, σπυριά με πύον, φουσκάλες, ξεφλούδισμα ή υγρό στην περιοχή.

Από την άλλη, αν εμφανίσεις σοβαρή αλλεργική αντίδραση θα πρέπει να ζητήσεις άμεσα ιατρική βοήθεια. Εδώ μιλάμε για συμπτώματα που επηρεάζουν άλλα σημεία του σώματος σου από εκείνο που βρίσκεται το τατουάζ και που μπορεί να είναι δύσπνοια, ταχυπαλμία, σφίξιμο στο στήθος, ζαλάδα ή τάση προς λιποθυμία, στομαχόπονο, έντονο πρήξιμο, ισχυρό πόνο, έξαψη ή κνίδωση.

Αλλεργία στον ήλιο
Το σημείο που έχεις κάνει τατουάζ είναι δυνατόν να αναπτύξει άμεση αλλεργία στον ήλιο, η οποία – σε αντίθεση με τα προηγούμενα – θα εμφανιστεί μέσα στα επόμενα λεπτά με ώρες αφότου το κάνεις. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά κάθε άλλης αλλεργίας, δηλαδή πρήξιμο και κοκκινίλα, κνησμός σε συνδυασμό με σπιθουράκια και φουσκάλες ή κνίδωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΑΑΔ μπορείς να αποφύγεις το αλλεργικό ξέσπασμα αν 15 λεπτά πριν βγεις στον ήλιο βάλεις αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30, αν καλύψεις το τατουάζ με κάποιο ρούχο και αν φροντίσεις να βρίσκεσαι όσο περισσότερο γίνεται στη σκιά αποφεύγοντας τις ακτίνες του ήλιου.

Εμφάνιση δερματικής πάθησης
Όχι, το τατουάζ δεν θα σου προκαλέσει την δερματική πάθηση, αλλά αν έχεις τα γονίδια για κάποια, είναι πιθανό το τατουάζ να αποτελέσει το έναυσμα ενεργοποίησής της. Είναι δυνατόν η πάθηση να εμφανιστεί μέσα σε τρεις μέρες ή ακόμα και χρόνια μετά, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό γίνεται μέσα σε 10 με 20 μέρες.

Η ΑΑΔ αναφέρει ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο, ώστε να ελέγξει αν είμαστε φορείς γονιδίων δερματικών παθήσεων. Για τις τελευταίες, μάλιστα, αναφέρει ότι αυτές που είναι πιθανό να εμφανιστούν μετά από την απόκτηση τατουάζ είναι η ψωρίαση, το έκζεμα, η λεύκη, ο σκληρυντικός λειχήνας, τα χηλοειδή, η σαρκοείδωση, οι ουλές και ο καρκίνος του δέρματος.

Έγκαυμα από μαγνητική τομογραφία
Είναι αρκετά σπάνιο, αλλά αν έχεις τατουάζ ή μόνιμο μακιγιάζ είναι δυνατόν να πάθεις έγκαυμα (συνήθως μικρού βαθμού), κατά τη διάρκεια μαγνητικής τομογραφίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνεις ποτέ ξανά μαγνητική, αλλά πως πρέπει να ενημερώνεις αυτόν που την πραγματοποιεί ότι έχεις τατουάζ και να του ζητήσεις να σταματήσετε την μαγνητική σε περίπτωση που νιώσεις κάψιμο ή τσούξιμο στη διάρκειά της.

Πρησμένοι λεμφαδένες
Είναι η φυσική αντίδραση ορισμένων οργανισμών στην επούλωση του δέρματος μετά το τατουάζ και συνήθως παρουσιάζεται αν το έχεις κάνει σε περιοχή κοντά στους λεμφαδένες, δηλαδή κοντά στον λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα. Αν δεις ότι το πρήξιμο δεν υποχωρεί, καλό είναι να επισκεφτείς έναν δερματολόγο αφού μπορεί η απόκτηση του τατουάζ σου να είναι συμπτωματική και να έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ