1821 Digital Gallery
Ρομποτική χειρουργική, Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος

Ρομποτική χειρουργική για την αποκατάσταση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος αναλύει ποια είναι τα πλεονεκτήματα έναντι των άλλων χειρουργικών μεθόδων
Η ρομποτική χειρουργική διευρύνει τις χειρουργικές δυνατότητες στην αποκατάσταση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, σύμφωνα με τον Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο.

Πριν από μερικά χρόνια οι συζητήσεις της Ιατρικής Κοινότητας σχετικά με τη χειρουργική αποκατάσταση των κηλών εστίαζαν στον τύπο του πλέγματος που θα χρησιμοποιηθεί, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπλοκές της ανοικτής χειρουργικής μεθόδου και οι πιθανότητες επανεμφάνισης του προβλήματος.

Με την ανάπτυξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, το κέντρο βάρους μετατοπίσθηκε. Πλέον, οι περισσότερες συζητήσεις αφορούν τη σύντομη επάνοδο του ασθενή στην καθημερινότητά του και την ελαχιστοποίηση του χρόνιου μετεγχειρητικού πόνου.

Η ρομποτική χειρουργική είναι μία νέα «έξυπνη» χειρουργική τεχνολογία που έρχεται να σφραγίσει και να ενισχύσει τα οφέλη της λαταροσκοπικής μεθόδου, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τις χειρουργικές δυνατότητες.

Τι είναι κήλη;
Η κήλη προκαλείται όταν κάποιο από τα όργανα που βρίσκονται στο εσωτερικό της κοιλιάς προβάλουν εκτός των μυϊκών τοιχωμάτων αυτής. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα εξόγκωμα που προβάλει κάτω από το δέρμα, στο συγκεκριμένο σημείο.

Σχετικα
Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης
Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης

Ανάλογα με την περιοχή εμφάνισης, οι κήλες διακρίνονται σε:

Η κήλη μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες και σε γυναίκες, υπάρχουν όμως ορισμένοι παράγοντες που επαυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής της ανάλογα με την περίσταση. Η βουβωνοκήλη για παράδειγμα έχει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης στους άνδρες.

Ποιοι είναι οι βασικότεροι παράγοντες που ευνοούν τη δημιουργία κήλης;
Η πιθανότητα δημιουργίας μιας κήλης μπορεί να ενισχύεται καθαρά από γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη σωματοδομή του κάθε ανθρώπου. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι, ανεξάρτητα ή συνδυαστικά μεταξύ τους, ευνοούν την εμφάνισή της:

 • Η βαριά χειρωνακτική εργασία
 • Ο χρόνιος βήχας
 • Η δυσκοιλιότητα
 • Η απότομη αύξηση του σωματικού βάρους και η παχυσαρκία
 • Η υπερτροφία του προστάτη στους άνδρες
 • Η εγκυμοσύνη στις γυναίκες
Σχετικα
Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» από τον ΕΜΑ για το χάπι της Pfizer
Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» από τον ΕΜΑ για το χάπι της Pfizer

Σε γενικές γραμμές, οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πίεσης στην κοιλιά αποτελεί δυνητικό παράγοντα δημιουργίας κήλης.

Τι θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν για την αντιμετώπιση μιας κήλης;

Η οριστική θεραπεία της κήλης είναι μόνο χειρουργική. Δεν υπάρχουν συντηρητικοί τρόποι αντιμετώπισης, ενώ η καθυστέρηση της χειρουργικής επιδιόρθωσης ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τον ασθενή.

Ακόμα και μικρές κήλες με ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα από έναν εξειδικευμένο χειρουργό. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, όπως η περίσφιξη, που είναι δυνητικά επικίνδυνες.

Η Ρομποτική Χειρουργική στη διόρθωση των κηλών

Η Ρομποτική Χειρουργική χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη επανάσταση του 21ου αιώνα στον τομέα της χειρουργικής. Ο τίτλος αυτός δεν είναι υπερβολικός αν αναλογιστεί κανείς τις δυνατότητες που προσφέρει η μέθοδος. Το σύνολο των επεμβάσεων που μέχρι τώρα διενεργούνταν λαπαροσκοπικά μπορεί πλέον να πραγματοποιηθεί ακόμη πιο λεπτομερώς με τη ρομποτική τεχνολογία και το μοναδικό, μέχρι σήμερα, χειρουργικό σύστημα Da Vinci®.

Κατά τη διάρκεια μιας ρομποτικής επέμβασης ο επιβλέπων χειρουργός κάθεται μπροστά στην οθόνη μιας ρομποτικής κονσόλας. Η κάμερα του ρομποτικού συστήματος του παρέχει μεγεθυμένη τρισδιάστατη προβολή του χειρουργικού πεδίου. Από την κονσόλα χειρίζεται τους πολλαπλούς αρθρωτούς βραχίονες του συστήματος και εκτελεί τους χειρουργικούς χειρισμούς με απόλυτη ακρίβεια.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Χειρουργικής έναντι των άλλων χειρουργικών μεθόδων;

 1. Τόσο η ρομποτική όσο και η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι που διενεργούνται μέσω μικροτομών. Η διαφορά είναι πως κατά τη διενέργεια μιας λαπαροσκοπικής επέμβασης ο χειρουργός χειρίζεται με τα ίδια του τα χέρια τα χειρουργικά εργαλεία, ενώ σε μια ρομποτική επέμβαση ελέγχει τα όργανα μέσω της ρομποτικής κονσόλας. Με αυτό τον τρόπο, κάθε κίνηση του χεριού του αναπαράγεται από το σύστημα Da Vinci, σε πραγματικό χρόνο, αλλά χωρίς κανένα «τρέμουλο» που φυσιολογικά έχει το ανθρώπινο χέρι. Οι ρομποτικοί βραχίονες, πάντα υπό την καθοδήγηση του χειρουργού, έχουν δυνατότητα κίνησης 360 μοιρών μέσα στο χειρουργικό πεδίο, ενώ αρθρώνονται ακόμη και στα άκρα τους (7 βαθμοί ελευθερίας κίνησης). Αυτό παρέχει στον χειρουργό εκτεταμένη δυνατότητα και ευρύτητα κινήσεων, οι οποίες διενεργούνται με απόλυτη ακρίβεια και έλεγχο.
 2. Ελαχιστοποιείται ο τραυματισμός των ιστών. Λόγω καλύτερης ορατότητας και ακριβέστερων κινήσεων προστατεύονται οι περιβάλλοντες ιστοί, δεν υπάρχει απώλεια αίματος και είναι απών ο μετεγχειρητικός πόνος.
 3. Ταχύτερη ανάρρωση. Ο ασθενής μπορεί να εξέλθει την ίδια ημέρα του νοσοκομείου και επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
 4. Η ρομποτική χειρουργική προσφέρει τη δυνατότητα πλήρους και λεπτομερούς σχεδιασμού της χειρουργικής διαδικασίας από πριν. Αυτό καθίσταται δυνατό μέσω προσομοίωσης της επέμβασης για το συγκεκριμένο ασθενή με τη χρήση της ρομποτικής κονσόλας.
 5. Με χρήση ειδικής ανοσοφθορίζουσας «όρασης» ο γιατρός μπορεί να αναγνωρίσει ευαίσθητες αγγειακές ανατομικές δομές.
 6. Δίνει τη δυνατότητα «ανάστροφης» διενέργειας χειρουργικών χειρισμών και συρραφής, εντός του κοιλιακού τοιχώματος.
 7. Σημαντική βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος, λόγω μικρότερων τομών.

Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν μια Ρομποτική Επέμβαση είναι κατάλληλη επιλογή για την αντιμετώπισης της δικής σας κήλης;   

Η χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας στη χειρουργική των κηλών έχει δώσει τη δυνατότητα οριστικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης κηλών του κοιλιακού τοιχώματος με τεχνικές που είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να διενεργηθούν με την κλασική λαπαροσκοπική προσπέλαση. Σε κάθε περίπτωση, μόνο ο χειρουργός μπορεί να προτείνει την καταλληλότερη και ασφαλέστερη μέθοδο για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας.


Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος έχει ασχοληθεί εκτενώς με τις χειρουργικές μεθόδους αποκατάστασης κηλών, έχοντας εξειδικευθεί στην ελάχιστα χειρουργική αντιμετώπιση τους στο νοσοκομείο DRK-Krankenhaus Clementinenhaus, στο Ανόβερο της Γερμανίας. Ταυτόχρονα, είναι πιστοποιημένος Χειρουργός στην εκτέλεση Ρομποτικών Χειρουργικών επεμβάσεων στο κέντρο αναφοράς στην πανευρωπαϊκή ρομποτική χειρουργική, το νοσοκομείο Misericordia, στο Grosseto της Ιταλίας.

Ρομποτική χειρουργική, Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος
Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος

Στοιχεία
Σπυρόπουλος Κ. Χαράλαμπος MD, PhD, FACS
Χειρουργός - Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής Metropolitan General
www.esurgery.gr
info@esurgery.gr

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5