1821 Digital Gallery

Όχι, το βήξιμο δεν μπορεί να αποτρέψει μια καρδιακή προσβολή

Όχι, το βήξιμο δεν μπορεί να αποτρέψει μια καρδιακή προσβολή
Η σύσταση όλων των οργανισμών είναι η διακοπή κάθε καθυστέρησης, και η άμεση κλήση των πρώτων βοηθειών
  • A-
  • A+
0
Ο ισχυρισμός ότι ο έντονος βήχας μπορεί να αποτρέψει μια καρδιακή προσβολή έγινε πρόσφατα viral

Πρόσφατα έγινε και πάλι viral ο ισχυρισμός ότι ο έντονος βήχας μπορεί να λειτουργήσει ως CPR (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση – ΚΑΡΠΑ) και να αποτρέψει μια καρδιακή προσβολή έως ότου ο ασθενής μεταβεί στο νοσοκομείο. Ωστόσο ο ισχυρισμός είναι ψευδής και δυνητικά επικίνδυνος.

ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πρόσφατα το είδαμε στη σελίδα Facebook Αρχάγγελοι-Άγγελοι-Τα Τάγματα των Αγγέλων, και παλιότερα στις σελίδες SocialProfile«Αν Θα Μπορούσα Τον Κόσμο Να Άλλαζα»Χρυσηίδα Δημουλίδου Chrysiida Dimoulidou writerxanthinews.gr καθώς και σε πολυάριθμα προσωπικά προφίλ.

Το κείμενο που αναπαράγεται έχει ως εξής:

Σχετικα
Παραπληροφόρηση σχετικά με τη φωτογραφία στρατιωτικών που βρίσκονται μπροστά στην ΠτΔ
Παραπληροφόρηση σχετικά με τη φωτογραφία στρατιωτικών που βρίσκονται μπροστά στην ΠτΔ

«1. Ας πούμε ότι είναι 7:25 μ.μ. και πηγαίνετε στο σπίτι μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα στη δουλειά.
2. Είστε πραγματικά κουρασμένοι, αναστατωμένοι και απογοητευμένοι.
Ξαφνικά, αρχίζετε να βιώνετε έναν πόνο στο στήθος σας που αρχίζει να ακτινοβολεί στο χέρι και το σαγόνι σας επάνω και μέσα στην καρδιά. Είστε πέντε χιλιόμετρα από το πλησιέστερο νοσοκομείο στο σπίτι σας.
4. Δυστυχώς, δεν ξέρετε αν θα είστε σε θέση να πάτε τόσο μακριά.
5. Έχετε λάβει εκπαίδευση CPR, αλλά ο τύπος που δίδαξε το μάθημα δεν σας λέει πώς να το εκτελέσετε μόνοι σας.
6. Πώς να επιζήσετε μια καρδιακή προσβολή όταν είστε μόνος; Επειδή πολλοί άνθρωποι είναι μόνοι όταν έχουν καρδιακή προσβολή και βρίσκονται χωρίς βοήθεια, το πρόσωπο του οποίου η καρδιά χτυπά άσχημα και αρχίζει να αισθάνεται αδύναμη, έχει μόνο περίπου 10 δευτερόλεπτα πριν χάσει την συνείδησή του.
7. Ωστόσο, αυτά τα θύματα μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους με βήχα επανειλημμένα και πολύ δυνατά. Η βαθιά αναπνοή θα πρέπει να γίνεται πριν από κάθε βήχα και ο βήχας θα πρέπει να είναι βαθύς και παρατεταμένος, όπως όταν παράγεται πτύελα στο πίσω μέρος του στήθους. Η αναπνοή και ο βήχας πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε δύο δευτερόλεπτα και να κρατούνται μέχρι την άφιξή τους στο νοσοκομείο ή έως ότου η καρδιά ξεκινήσει κανονικά.
8. Οι βαθιές αναπνοές παρέχουν οξυγόνο στους πνεύμονες και οι κινήσεις βήχας επαναφέρουν την καρδιά και διατηρούν το αίμα που κυκλοφορεί. Η πίεση στην καρδιά βοηθά επίσης στην αποκατάσταση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Με αυτό τον τρόπο, τα θύματα μιας καρδιακής προσβολής μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο για να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα.

9. Πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για αυτό το θέμα. Θα μπορούσατε να σώσετε τη ζωή τους !!
10. Ένας καρδιολόγος λέει ότι αν όλοι που λαμβάνουν αυτό το μήνυμα θέλουν να το στείλουν πίσω σε 10 άτομα, θα μπορούσαμε να ποντάρουμε ότι θα σώσουμε τουλάχιστον μία ζωή.
11. Παρακαλώ βοηθήστε να σώσετε ζωές μοιράζοντας αυτό το μήνυμα.»

Στην πραγματικότητα, πολυάριθμοι ιατρικοί οργανισμοί έχουν στο μεγαλύτερο βαθμό διαψεύσει τους ισχυρισμούς και τις προτροπές του δημοσιεύματος: μεταξύ άλλων η Αμερικανική Καρδιακή Εταιρία, το Συμβούλιο Αναζωογόνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, το Ιρλανδικό Καρδιακό Ίδρυμα, το Βρετανικό Καρδιακό Ίδρυμα.

Σχετικα
Ευλογιά των πιθήκων: Δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική
Ευλογιά των πιθήκων: Δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική

Οι οργανισμοί σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ωφελιμότητα της πρακτικής σε όσους αντιμετωπίζουν καρδιακή προσβολή (δηλαδή διακοπή της ροής του αίματος προς την καρδιά), και η πρακτική μπορεί μάλιστα να επιβαρύνει την κατάστασή τους.

Η πρακτική δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση υποκατάστατο του CPR, και ειδικά η προσπάθεια να συνεχιστεί η οδήγηση κατά την εμφάνιση μιας καρδιακής προσβολής, μάλλον θα κάνει την κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη. Η σύσταση όλων των οργανισμών είναι η διακοπή κάθε καθυστέρησης, και η άμεση κλήση των πρώτων βοηθειών (στην Ελλάδα στο νούμερο 166).

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5