Visual Browsing

Τα ιατρικά ραντεβού σπανίζουν, οι συνταγές για φάρμακα «κοστίζουν»

Τα ιατρικά ραντεβού σπανίζουν, οι συνταγές για φάρμακα «κοστίζουν»
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / INTIME NEWS
Τι λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών
  • A-
  • A+
0

Τι μας προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) να πράξουμε, εάν σφαδάζουμε στους πόνους από ουρολοίμωξη; Να περιμένουμε πότε θα μας ορισθεί ραντεβού με τον ουρολόγο και, στη συνέχεια, να πάμε σε φαρμακείο, προκειμένου να εκτελέσουμε την ιατρική του συνταγή για αντιβιοτικά;

Σε ένα σύστημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από μεγάλες καθυστερήσεις στον ορισμό των ιατρικών ραντεβού, υπάρχει χώρος για αυστηρή χορήγηση των φαρμάκων, και δη των αντιβιοτικών μόνον, με ιατρική συνταγή;

Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Ιατρικός Σύλλογος έχει δίκιο. Πρέπει να περιμένουμε…

Στους φαρμακοποιούς της χώρας μας αποδίδει κατά κύριο λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) την ευθύνη για την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών στην Ελλάδα, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι η σχετική τοποθέτηση του ΙΣΑ είναι εντελώς μεροληπτική και μονομερής.

Σχετικα
Κορωνοϊός: Πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά
Κορωνοϊός: Πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά

Στην πραγματικότητα, η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών στη χώρα μας συμβαδίζει όχι τόσο με τη χορήγηση των αντιβιοτικών από τους φαρμακοποιούς χωρίς την απαιτούμενη ιατρική συνταγή, αλλά, κυρίως, με την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση των αντιβιοτικών από τους γιατρούς της χώρας μας.

Η ευκολία στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών, πολλές φορές, μάλιστα και σε συνδυασμό περισσοτέρων των… δύο αντιβιοτικών φαρμακευτικών σκευασμάτων για έναν ασθενή, καθώς και η εκτόξευση της χρήσης των αντιβιοτικών μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, έχουν καταστήσει την Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, οι οποίες αντιστέκονται, μάλιστα, συχνά στη δράση των γνωστών μας αντιβιοτικών…

Παρ’ όλα αυτά, χρήσιμη είναι η παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος περιορίζεται την Τρίτη 6 Αυγούστου να υπενθυμίσει την ανάγκη η χορήγηση των αντιβιοτικών να λαμβάνει χώρα συνοδευόμενη από την αντίστοιχη ιατρική συνταγή.

Σχετικα
Κορωνοϊός: Οι 10 οδηγίες για τη χρήση των κλιματιστικών
Κορωνοϊός: Οι 10 οδηγίες για τη χρήση των κλιματιστικών

Συγκεκριμένα, ο ΙΣΑ αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, την αυστηρή εφαρμογή του νόμου, που προβλέπει την απαγόρευση χορήγησης φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή που συνιστά μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης έθεσε το σημαντικό αυτό ζήτημα, στο πλαίσιο της συνάντησης των εκπροσώπων του ΙΣΑ, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Δυστυχώς η χώρα μας, κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη, στην κατανάλωση αντιβιοτικών, που έχει οδηγήσει σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών, στα αντιβιοτικά, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ανθεκτικές λοιμώξεις αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα, για την Δημόσια Υγεία, το οποίο πολλές φορές έχει επισημανθεί από την επιστημονική κοινότητα, χωρίς όμως η πολιτεία να έχει λάβει μέχρι σήμερα μέτρα, για την αντιμετώπισή του. 

O ΙΣΑ έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, επανειλημμένες εκκλήσεις στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ,να λάβει τα αναγκαία μέτρα, για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών που συσχετίζονται με την εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, διασφαλίζοντας ότι κανένα φάρμακο δεν θα δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή ,χωρίς ωστόσο να εισακουστεί. Μάλιστα για το σοβαρό αυτό θέμα έχει κάνει και αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. 

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον μεμονωμένο ασθενή, αφορά κυρίως τη Δημόσια Υγεία. Μικρόβια που καθίστανται ανθεκτικά σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή έχουν αποικίσει τα ελληνικά νοσοκομεία και απειλούν τους ασθενείς που νοσηλεύονται.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Η κατάχρηση αντιβιοτικών και η χορήγηση φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, για το οποίο ο ΙΣΑ έχει κάνει κατά καιρούς  πολλές παρεμβάσεις και μάλιστα προσέφυγε στον εισαγγελέα, για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η χώρα μας κατέχει πολύ υψηλά ποσοστά, στην εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, τα οποία συχνά αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρξει το επόμενο χρονικό διάστημα ,συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάχρηση αντιβιοτικών. Επίσης ζητούμε την αυστηρή εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τη χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, -όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης –προκειμένου να προστατευθεί ο πολίτης και η Δημόσια υγεία». 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5