Visual Browsing

Μια βελόνα ΔΕΝ μπορεί να σας σώσει από εγκεφαλικό

Μια βελόνα ΔΕΝ μπορεί να σας σώσει από εγκεφαλικό
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα ανακυκλώνεται κατά καιρούς, ενώ από το 2003 διανέμεται μέσω e-mail
  • A-
  • A+
0
Τα δημοσιεύματα που σας θέλουν να μπορέιτε να σώσετε κάποιον από εγκεφαλικό, απλά και μόνο τρυπώντας με μια βελόνα τα δάκτυλα του, δεν ισχύουν

Δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι μπορείτε να σώσετε κάποιον που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, αν τρυπήσετε με βελόνα τα δάκτυλά του.

ΨΕΥΔΕΣ - ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το είδαμε σε αρκετές ιστοσελίδες όπως για παράδειγμα: diaforetikoenimerotikothesecretrealtruth κ.α.

Το άρθρο ισχυρίζεται τα εξής:

Σχετικα
Ψευδείς τίτλοι σχετικά με επιστράτευση
Ψευδείς τίτλοι σχετικά με επιστράτευση

«Εγκεφαλικό επεισόδιο: Έχετε αναρωτηθεί τι πρέπει να κάνετε για να σώσετε τη ζωή ενός ανθρώπου; 

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά μια βελόνα μπορεί όντως να βοηθήσει να σωθεί κάποιος από εγκεφαλικό. Μια βελόνα μπορεί να έχει πολλές χρήσεις, αλλά η ικανότητα της να βοηθά τα θύματα εγκεφαλικού ξεπερνά κάθε άλλη. Το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι αν δείτε κάποιον να παθαίνει εγκεφαλικό. Το να είστε ήρεμοι σημαίνει ότι θα μπορείτε να σκεφτείτε με καθαρό μυαλό, να έχετε ορθή κρίση και να μην πανικοβληθείτε. Ενώ παραμένετε ψύχραιμοι, θυμηθείτε να μην μετακινήσετε το θύμα. Όταν κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό, μιλώντας επιστημονικά αυτό σημαίνει ότι τα τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου του τεντώνονται. Αν μετακινήσετε το θύμα, τα τριχοειδή αγγεία μπορεί να σπάσουν, προκαλώντας αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Αφήστε το θύμα εκεί που είναι και αρπάξτε μια βελόνα ή μια σύριγγα. Πάρτε έναν αναπτήρα, ένα κερί, ή βάλτε την βελόνα πάνω από την φλόγα στο τζάκι και αποστειρώστε την. Μετά, τρυπήστε και τα 10 δάχτυλα με την αποστειρωμένη βελόνα. Ο στόχος είναι να αρχίσει να ρέει το αίμα. Το τρύπημα θα κάνει τα δάχτυλα να ματώσουν λίγο. Αν παρατηρήσετε ότι το αίμα δεν βγαίνει, πιέστε λίγο τα δάχτυλα για να αρχίσει να τρέχει. Αφότου ματώσουν και τα 10 δάχτυλα, το θύμα θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση ώσπου να φτάσει βοήθεια, αφού με αυτή την μέθοδο το αίμα αρχίζει να κινείται. Μόλις φτάσει το ασθενοφόρο, πείτε στους διασώστες με κάθε λεπτομέρεια τι συνέβη από την στιγμή που καταλάβατε ότι το θύμα άρχισε να παθαίνει εγκεφαλικό μέχρι την στιγμή που έφτασε η βοήθεια. Έτσι, θα ξέρουν αν μετακινήσατε το θύμα, αν τρυπήσατε τις άκρες των δαχτύλων του ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία είναι απαραίτητο να γνωρίζουν.»


Σχετικα
Κορωνοϊός: Μελέτη για τον συσχετισμό με οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό
Κορωνοϊός: Μελέτη για τον συσχετισμό με οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Παλαιότερα, από το 2003, διακινούνταν μέσω email

Το άρθρο ισχυρίζεται ότι σε περίπτωση που ένα άτομο υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, θα πρέπει να τρυπήσετε και τα δέκα δάκτυλα του θύματος με μια βελόνα ή μια σύριγγα μέχρι να αιμορραγήσουν. Σε άλλη έκδοση συνεχίζει προσθέτοντας κι άλλες «οδηγίες», π.χ. «αν το στόμα του θύματος είναι στραβό, θα πρέπει επίσης να τραβήξετε τα αυτιά του μέχρι να κοκκινίσουν και να τα τσιμπήσετε κι αυτά μέχρι να ματώσουν».

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η βλάβη που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, οπότε τα κύτταρα που δεν παίρνουν οξυγόνο πεθαίνουν

Υπάρχουν οι εξής τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου

  • Τα αποφρακτικά, που είναι πιο συχνά και αποτελούν το 85% του συνόλου των εγκεφαλικών.

Η λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων απαιτεί συνεχή παροχή οξυγόνου και γλυκόζης μέσω της κυκλοφορία του αίματος. Ένα ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΙΑΕΕ), συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου διακόπτεται, με αποτέλεσμα τα εγκεφαλικά κύτταρα να πεθάνουν. H ροή του αίματος μπορεί να διακοπεί κυρίως με δύο μηχανισμούς: τη θρόμβωση και την εμβολή.

– από θρόμβωση

Η αρτηριοσκλήρυνση ή αθηρωμάτωση είναι εκφυλιστική πάθηση των αρτηριών, η οποία προκαλείται λόγω δημιουργίας μιας πλάκας, του λεγόμενου αθηρώματος, στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων. Η πλάκα προκαλεί στένωση του αυλού της αρτηρίας και μικρορήξεις στο τοίχωμα αυτής, που ευνοούν τη δημιουργία θρόμβου με αποτέλεσμα να αποφραχθεί.

– από εμβολή

Όταν ένας θρόμβος αίματος ή ένα κομμάτι αθηρωματικής πλάκας ταξιδέψει μέσω του αίματος και αποφράξει μία αρτηρία του εγκεφάλου αναφέρεται ως εμβολικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για παράδειγμα, ένας θρόμβος αίματος μπορεί αρχικά να σχηματιστεί στη καρδιά, ως αποτέλεσμα μιας καρδιακής αρρυθμίας , όπως συμβαίνει σε κολπική μαρμαρυγή. Συνήθως, αυτοί οι θρόμβοι παραμένουν στο εσωτερικό τοίχωμα της καρδιάς, αλλά περιστασιακά μπορεί να αποκολληθούν και ταξιδεύοντας με τη ροή του αίματος να αποφράξουν μια αρτηρία του εγκεφάλου.

  • Τα Αιμορραγικά, που αποτελούν το 15% του συνόλου των εγκεφαλικών.

Όταν ένα αγγείο εντός ή εκτός του εγκεφάλου ρήγνυται, επιτρέποντας στο αίμα να διαφύγει στο εσωτερικό του κρανίου (εγκεφαλική αιμορραγία) και να σχηματίσει αιμάτωμα.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5