Health & Fitness

Ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα το καλοκαίρι

Ποιοι κινδυνεύουν και η ευεργετική επίδραση στο αναπνευστικό από τα θαλάσσια σπορ

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 711
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
© Guy Kawasaki on Unsplash
© Guy Kawasaki on Unsplash

Η Δρ. Ανατολή Παταρίδου αναλύει τα ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τους καλοκαιρινούς μήνες δεν αλλάζουν μόνο οι καιρικές συνθήκες, αλλά και οι συνήθειες και η διατροφή μας, και αυτή η αλλαγή δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη ωτορινολαρυγγολογικών προβλημάτων, όπως ωτίτιδες, ιγμορίτιδες και αλλεργική ρινίτιδα. «Το αυτί είναι το όργανο που επηρεάζεται περισσότερο το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης υγρασίας από τα πολλά λουσίματα εξαιτίας της ζέστης, αλλά και από το μπάνιο στη θάλασσα και την πισίνα», μας εξηγεί η Δρ. Ανατολή Παταρίδου MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής – τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr). «Με τη βοήθεια του νερού, τα μικρόβια και οι μύκητες αναπτύσσονται πιο εύκολα στον έξω ακουστικό πόρο, προκαλώντας φλεγμονή με οίδημα, έκκριση υγρού (ωτόρροια), ερυθρότητα, έντονο πόνο (ωταλγία) και αίσθημα κνησμού».

Ιγμορίτιδα
Ένα συχνό ωτορινολαρυγγολογικό πρόβλημα του καλοκαιριού είναι η ιγμορίτιδα που μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση από το κολύμπι σε μολυσμένα νερά, στις καταδύσεις με ανοιχτή μύτη ή και στη συνεχή έκθεση στον κρύο και ανθυγιεινό αέρα των κλιματιστικών. Αν λοιπόν εκδηλώσει κάποιος συμπτώματα όπως ρινική συμφόρηση («μπούκωμα»), καταρροή (συνάχι), πονοκέφαλο, πυώδεις εκκρίσεις, διαταραχές στην όσφρηση και βήχα, είναι πολύ πιθανό να έχει ιγμορίτιδα. Σε τέτοια περίπτωση πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στον ωτορινολαρυγγολόγο ιατρό για να του χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και να αποφύγει την εμφάνιση προβλημάτων σε άλλα, γειτονικά όργανα, όπως ωτίτιδες, προβλήματα στα μάτια ή ακόμα και στους βρόγχους.

Αλλεργική ρινίτιδα
Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εμφανίσει έξαρση το καλοκαίρι, πιο συχνά σε ευάλωτα άτομα. Αυτό οφείλεται στο ότι ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών, πολλοί αλλάζουν τις διατροφικές συνήθειές τους και καταναλώνουν πολύ περισσότερα πρόχειρα φαγητά, βιομηχανοποιημένα σνακ και επεξεργασμένα τρόφιμα γεμάτα αλάτι και τρανς λιπαρά οξέα και αλκοόλ. Ωστόσο η μεγάλη κατανάλωση αλατιού προκαλεί κατακράτηση υγρών και είναι επιβαρυντική για το αναπνευστικό σύστημα, ενώ τα χημικά συστατικά αυτών των τροφίμων είναι πολλές φορές εκλυτικοί παράγοντες για την εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας ή για την πρόκληση μιας κρίσης σε ασθενείς με γνωστό ιστορικό. Καλό είναι λοιπόν να ακολουθούμε όλοι, και το καλοκαίρι, τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής, αποφεύγοντας τις τεχνητές τροφές.

Ποιοι κινδυνεύουν
Τα ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα του καλοκαιριού είναι πιο εύκολο να παρουσιαστούν σε άτομα με παραμελημένα προβλήματα της μύτης που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης. Στους ασθενείς με υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις («κρεατάκια»), διογκωμένες αμυγδαλές, στραβό ρινικό διάφραγμα, πολύποδες στη μύτη ή χρόνια ιγμορίτιδα, δημιουργείται χρόνιο οίδημα στην περιοχή της μύτης, γεγονός που τους καθιστά πιο ευάλωτους στο να προσβληθούν από έναν ιό ο οποίος θα εξαπλωθεί σε γειτονικά όργανα και ιστούς.

Πώς προφυλάσσουν το αναπνευστικό τα θαλάσσια σπορ
Η ενασχόληση με τα θαλάσσια σπορ δρα ευεργετικά στα χρόνια νοσήματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Η άθληση είναι η πιο σημαντική δραστηριότητα για την καλή υγεία του οργανισμού μας. Όμως η ενασχόληση με τα θαλάσσια σπορ μπορεί να μας προσφέρει πολύ περισσότερα, καθώς συνδυάζει την άθληση με την επαφή με το υδάτινο στοιχείο, γυμνάζει ολόκληρο το σώμα και προάγει την ψυχική μας υγεία, λόγω της άμεσης επαφής με τη φύση.

Η ιστιοσανίδα και το θαλάσσιο σκι είναι δύο αθλήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη και τον ενθουσιασμό στα ύψη, γιατί αυξάνονται τα επίπεδα των ενδορφινών, που δρουν ως φυσικά αντικαταθλιπτικά στον εγκέφαλο και αμέσως αλλάζει η διάθεσή μας. Αλλά και με την επαφή μας με το νερό κάνουμε τις πιο φυσικές ρινικές πλύσεις και αυτό θεραπεύει χρόνια προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού ή τα κρατάει σε ένα σταθερό επίπεδο, χωρίς επιπλοκές και έντονα συμπτώματα. Και τα δύο αθλήματα απαιτούν συντονισμό κινήσεων και ισορροπία. Ειδικά για το θαλάσσιο σκι, η στιγμή που το σώμα, μαζεμένο σαν μπάλα, εκτινάσσεται και πλέει πάνω στο νερό είναι συγκλονιστική. Όσον αφορά στο άθλημα της ιστιοσανίδας, ο συντονισμός και η τεχνική που απαιτείται για να ισορροπήσεις πάνω στη σανίδα χαρίζει απίστευτη αυτοπεποίθηση, σε όποια ηλικία και αν είναι κανείς, καθώς ανακτάς τον έλεγχο του σώματος.

Αυτά τα σπορ έχουν ευεργετική επίδραση και στα χρόνια νοσήματα του ανώτερου αναπνευστικού. Η υψηλή περιεκτικότητα του θαλασσινού νερού σε ευεργετικά συστατικά μειώνει τις πιθανότητες νοσηρότητας, ενώ αλλάζει το προφίλ χρόνιων νοσημάτων, όπως οι αλλεργίες και η ιγμορίτιδα, και στα παιδιά και στους ενήλικους.

Ανατολή Παταρίδου
Η Δρ. Ανατολή Παταρίδου MD

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ