1821 Digital Gallery
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Σταύρος Ντουντουνάκης.

Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

Ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα νεογνικού Screening

Σημαντική βοήθεια στη διάγνωση νοσημάτων, τα οποία εάν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα προκαλούν σοβαρές μόνιμες βλάβες στην ανάπτυξη του παιδιού, αναμένεται να προσφέρει η δωρεά ενός νέου υπερσύγχρονου μηχανήματος νεογνικού Screening από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Με την απόκτησή του  πλέον όλα τα νεογέννητα της χώρας μας θα ελέγχονται με ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο στα τρία νοσήματα, που περιλαμβάνονται ήδη στο Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών: φαινυλκετονουρία, γαλακτοζαιμία και υποθυρεοειδισμό.

Η λειτουργία του νέου αυτοματοποιημένου μηχανήματος GSP (Genetic Screening Processor) εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» από τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό. Παρόντες ήταν: η σύζυγος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Βλασσία Παυλοπούλου, οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Πάνος Παπούλιας, Αν. Γενικός Διευθυντής Προγραμμάτων και Στρατηγικής του ΙΣΝ και κ. Πάνος Βαζαίος, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δωρεών του ΙΣΝ, καθώς ο Πρόεδρος του Ι.Υ.Π. κ. Σταύρος Ντουντουνάκης.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στην ομιλία του, αφού εξήρε το έργο του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, στη συνέχεια ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο αυτήν την περίοδο, όπως είπε, επενδύει αρκετούς πόρους στηρίζοντας τη δημόσια περίθαλψη στη χώρα μας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Ξανθός: «Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, πέρα από την αδιαμφισβήτητη και διαχρονική συμβολή του στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας του παιδικού πληθυσμού, αναβαθμίζει πλέον τη διαγνωστική του ικανότητα και με τη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συνεισφέρει ουσιαστικά στην πρόληψη σοβαρών κληρονομικών, μεταβολικών νοσημάτων για όλα τα νεογνά της χώρας. Αυτό το νεογνικό Screening, το οποίο υλοποιείται εδώ και δεκαετίες, σήμερα διευρύνεται με τρία επιπλέον νοσήματα, δημιουργώντας μια ενισχυμένη “ασπίδα προστασίας” σε κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα μας».

Από την πλευρά του ΙΣΝ, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δωρεών κ. Πάνος Βαζαίος, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποφάσισε να ενισχύσει με τη δωρεά αυτή, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Ο κ. Βαζαίος τόνισε: «Το μηχάνημα γνωρίζουμε ότι θα βοηθήσει μια από τις πιο βασικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου για το καλό χιλιάδων παιδιών. Στην απόφασή μας να προχωρήσουμε στην εν λόγω δωρεά  συνέβαλαν η δέσμευση, η διάθεση των ανθρώπων του Ινστιτούτου, καθώς και η αγωνία τους να προσφέρουν αξιόπιστες υπηρεσίες, χωρίς διακρίσεις, απρόσκοπτα και αθόρυβα, στο σύνολο των παιδιών της χώρας. Η δωρεά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο υποστήριξης και μέριμνας του Ιδρύματος για την υγεία νεογνών και παιδιών στην Ελλάδα, μέσω σειράς πρωτοβουλιών, μεταξύ των οποίων το Πρόγραμμα Aναμόρφωσης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Παίδων και Νεογνών σε όλη τη χώρα».

Σχετικα
Δημιουργείται τμήμα παραγωγής εμβολίων στο Ινστιτούτο Παστέρ
Δημιουργείται τμήμα παραγωγής εμβολίων στο Ινστιτούτο Παστέρ

Λίγο πριν από την τελετή εγκαινίων, ο Πρόεδρος κ. Σταύρος Ντουντουνάκης παρουσίασε το έργο του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, το οποίο από το 1965 -χρονιά της ίδρυσης του από τον αείμνηστο Σπύρο Δοξιάδη- και μέχρι σήμερα, μετρά 53 χρόνια ανεκτίμητης προσφοράς στον Ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα στην πρόληψη, εκπαίδευση και εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών σε τομείς που αφορούν την Υγεία των Παιδιών. Ο κ. Ντουντουνάκης ευχαρίστησε, επίσης, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι άνθρωποι του οποίου έδειξαν, όπως είπε χαρακτηριστικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εξοπλιστεί το Ινστιτούτο με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό: «Χωρίς την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα ήταν αδύνατη η προμήθεια αυτού του μηχανήματος, το οποίο θα συμβάλλει ουσιαστικά στον ταχύτερο, πιο αξιόπιστο και σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα έλεγχο όλων των νεογνών της Ελλάδας για διάφορα νοσήματα, με ταυτόχρονη σημαντική εξοικονόμηση των διαθέσιμων πόρων», επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΙΥΠ.

Νέα εποχή στο νεογνικό Screening

Το μηχάνημα GSP (Genetic Screening Processor) είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και έχει διασύνδεση με το Πληροφορικό Σύστημα Εργαστηρίων (LIS). Με τη λειτουργία του σοβαρές ασθένειες -όπως η φαινυλκετονουρία, ο συγγενής υποθυρεοειδισμός και η γαλακτοζαιμία, για τις οποίες ελέγχεται υποχρεωτικά το σύνολο των νεογνών της χώρας μέσω του Εθνικού Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών (ΕΠΠΕΝ)- θα ανιχνεύονται πλέον με μια απλούστερη και ταχύτερη μέθοδο. Επιπλέον, αναμένεται να μειωθούν σημαντικά τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα και οι επαναλήψεις. 

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, σημαντική είναι η προοπτική επέκτασης των δυνατοτήτων του μηχανήματος στη διάγνωση και άλλων γενετικών νόσων, όπως π.χ. η κυστική ίνωση, η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων και η βιοτινιδάση.  Από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε άρχισε να λειτουργεί το αυτοματοποιημένο σύστημα επεξεργασίας και ανάλυσης αποξηραμένου αίματος GSP στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και μέχρι σήμερα, έχουν ήδη εξεταστεί 350.000 δείγματα και για τα τρία νοσήματα και υπάρχει η δυνατότητα να επεξεργάζονται καθημερινά περισσότερα από 2.000 δείγματα.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5