Health & Fitness

Ελπίδες δίνει νέα θεραπευτική προσέγγιση για τον καρκίνο του πνεύμονα

Θεραπείες Ανοσο-ογκολογίας αυξάνουν την επιβίωση και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 678
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
cancer.jpg

Η θεραπευτική προσέγγιση, που συνδυάζει μια ανοσοθεραπεία με καθιερωμένο σχήμα χημειοθεραπείας για ασθενείς με μη πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΠ-ΜΜΚΠ), ήταν το θέμα εκδήλωσης που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), καθώς ο Νοέμβριος είναι μήνας αφιερωμένος στον καρκίνο του πνεύμονα.

Καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια νόσο που σχηματίζεται σε ιστούς των πνευμόνων, προερχόμενη από διάφορα είδη κυττάρων των αεραγωγών. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι του συγκεκριμένου καρκίνου, ο Μη - Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα (ΜΜΚΠ), που αντιστοιχεί σε περίπου 85 έως 90% των περιπτώσεων, και o Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα (ΜΚΠ), που αντιστοιχεί σε περίπου 10 έως 15% των περιστατικών.

«Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου του πνεύμονα που ευθύνεται για το περίπου 70% - 80% των περιπτώσεων και δυστυχώς μέχρι σήμερα ήταν ένας καρκίνος με εξαιρετικά δυσμενή πρόγνωση. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα έχουν να κάνουν πρώτα από όλα με το γεγονός ότι εκτός από τη χειρουργική επέμβαση, τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία, που ήταν μέχρι τώρα οι κλασικές θεραπευτικές μέθοδοι, έχουμε σήμερα μία σειρά από μοριακά φάρμακα τα οποία είναι συνήθως από του στόματος χορηγούμενα και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε αρκετές υποομάδες ασθενών με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα των οποίων οι όγκοι φέρουν κάποιες συγεκριμένες μεταλλάξεις» δήλωσε ο Ιωάννης Μούντζιος MD - PhD - Παθολόγος - Ογκολόγος στο 251 Γ.Ν.Α. και στη Β΄ Ογκολογική Κλινική «Ερρίκος Ντυνάν», Hospital Center.

Η ανοσοθεραπεία ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Η ανοσοθεραπεία αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στη θεραπευτική φαρέτρα της επιστήμης. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα ελέγχει όλες τις ουσίες που εντοπίζονται φυσιολογικά στο σώμα, αλλά για οποιαδήποτε ουσία δεν αναγνωρίζει πυροδοτεί συναγερμό και επίθεση.

«Το ανοσολογικό σύστημα είναι ο βασικός επιτηρητής του εισβολέα, τόνισε ο Ιωάννης Μπουκοβίνας MD - PhD - Παθολόγος - Ογκολόγος Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ογκολογικής Μονάδας της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης. Το παράδοξο όμως, συνέχισε, με τον καρκίνο είναι ότι δεν είναι εισβολέας, αποτελεί μέρος του ιδίου μας του οργανισμού με αποτέλεσμα να διαφεύγει της επιτήρησης. Οι επιστήμονες επί πολλά χρόνια προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τρόπους να ξεσκεπάσουν το καρκινικό κύτταρο. Τα τελευταία  χρόνια, αλλά κυρίως κλινικά την τελευταία δεκαετία, κατάφεραν να δουν τους μηχανισμούς εκείνους που υπόκεινται στη σύνδεση του pdl1 και του pd1 στην επιφάνεια τόσο του λεμφοκυττάρου όσο και του καρκινικού κυττάρου. Έτσι αναπτυχθήκαν αυτά τα ειδικά μόρια εναντίον του pdl1 και εναντίον του pd1 τα οποία μας βοηθούν εξαιρετικά στην αντιμετώπιση των διαφόρων ειδών καρκίνου. Είναι ένας καινούργιος πυλώνας της θεραπευτικής του καρκίνου, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να διαλευκάνουμε όλο το μυστήριο της ανοσοεπιτήρησης».

Και ο κ. Μούτζιος πρόσθεσε: «Η ανοσοθεραπεία είναι μία πολύ πιο φυσική, θα μπορούσε να πει κανείς, μέθοδος θεραπείας του καρκίνου με την έννοια ότι ο οργανισμός χρησιμοποιεί το ίδιο του το αμυντικό σύστημα, το ανοσοποιητικό του σύστημα, για να αναγνωρίσει και να πολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα με τη βοήθεια του φαρμάκου. Έτσι, λοιπόν, σήμερα έχουμε μία σειρά από ανοσοθεραπευτικούς  παράγοντες οι οποίοι έχουν λάβει έγκριση στην πρώτη και τη δεύτερη γραμμή θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα οι οποίοι παρατείνουν σημαντικά τη συνολική επιβίωση των ασθενών και με πολύ καλύτερο προφίλ παρενεργειών και τοξικότητας σε σχέση με τη χημειοθεραπεία».

Η νέα θεραπευτική επιλογή

Για πρώτη φορά, οι ασθενείς στην Ελλάδα με μη πλακώδη ΜΜΚΠ θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τον συνδυασμό ανοσοθεραπείας με χημειοθεραπεία ως 1ης γραμμής θεραπεία, διεκδικώντας μεγαλύτερα  ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με τη μέχρι τώρα καθιερωμένη θεραπεία.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη –που έρχεται ως αποτέλεσμα της πρόσφατης έγκρισης της ΕΕ για χορήγηση του pembrolizumab σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία ως θεραπεία 1ης γραμμής του μη πλακώδη ΜΜΚΠ– αναμένεται ότι θα αλλάξει ριζικά τη θεραπευτική προσέγγιση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο.

Έτσι, το pembrolizumab καθίσταται η μοναδική anti-PD-1 θεραπεία που έδειξε συνολικό όφελος επιβίωσης σε περίπου 80% των ασθενών με προχωρημένο  ΜΜΚΠ και είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι ο συνδυασμός μιας ανοσοθεραπείας (pembrolizumab) με χημειοθεραπεία προσφέρει μεγαλύτερο όφελος επιβίωσης σε σχέση με την καθιερωμένη θεραπεία (χημειοθεραπεία) σε όλους τους ασθενείς 1ης γραμμής με μη πλακώδη ΜΜΚΠ (ανεξάρτητα από την έκφραση του βιοδείκτη PD-L1).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ