Πολιτικη & Οικονομια

Το εννοεί, αυτή τη φορά, ο Αποστολόπουλος;

Το βραδινό email για το Υγεία, η μάχη των funds και τα μεγάλα ρίσκα της οικογένειας

dsc00896.jpg
Γιώργος Δασκαλόπουλος
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
apostolopoulos-george_copy.jpg

Από πολλούς θεωρείται μετρ της τακτικής. Για κάποιους άλλους είναι ο παίκτης που έγινε περισσότερο γνωστός για τον θόρυβο που προκαλεί παρά για την ουσία των κινήσεων του. Ο Γιώργος Αποστολόπουλος, και ο γιος του ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, που χειρίζεται σήμερα τις οικογενειακές υποθέσεις στον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών, είναι σε κάθε περίπτωση μια υπολογίσιμη δύναμη στον χώρο. Όμως, στη μάχη που έχει ξεσπάσει στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, το ερώτημα είναι αν η οικογένεια Αποστολόπουλου, που το περασμένο Σαββατόβραδο απέστειλε με email μια προσφορά για την εξαγορά του Θεραπευτηρίου Υγεία, αυτή τη φορά «το εννοεί». Ή αν όπως και με τις προηγούμενες κινήσεις της, επιχειρεί απλά να κερδίσει χρόνο για να αποφύγει τα τετελεσμένα, που κινείται να διαμορφώσει το CVC Capital το οποίο τους τελευταίους μήνες αγοράζει με μεθοδικότητα (και πολύ χρήμα) μία προς μία τις σημαντικότερες ιδιωτικές κλινικές της χώρας.    

Ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος μιλώντας πέρυσι στη γενική συνέλευση του ιατρικού Κέντρου ήταν σαφής: «Έχει έρθει η ώρα για μία συγκέντρωση στον κλάδο και ο δικός μας όμιλος αφενός φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει και αφετέρου φιλοδοξεί να αποτελέσει τον ελληνικό πόλο». Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι  και ο βασικός ανταγωνιστής, το CVC Capital, που είναι ο εκπρόσωπος του ξένου πόλου, εξαγόρασε το Metropolitan, στα νότα προάστια και το ΙΑΣΩ General στα βόρεια, προσφέροντας πολύ υψηλά τιμήματα. Ήταν η ώρα που η οικογένεια Αποστολόπουλου «χτύπησε» στο Υγεία (μέλος του ομίλου MIG) που θεωρείται το σημαντικότερο νοσοκομείο της πρωτεύουσας, το «διαμάντι» των νοσηλευτηρίων, και ευθέως ανταγωνιστικό του Ιατρικού.

Η πρόταση που έγινε αποσκοπούσε  στην απόκτηση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου του Θεραπευτηρίου (που περιλαμβάνει επίσης τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ) που κυκλοφορούσε σε free float. Δηλαδή του ποσοστού που δεν ελέγχεται από την MIG η οποία είναι κάτοχος του 70,3%. Η δημόσια προσφορά έγινε στο επίπεδο των 0,45% ανά μετοχή και ξεπεράστηκε σε μερικές ώρες από την αντίδραση της αγοράς, με την μετοχή του Υγεία να εκτοξεύεται (κοντά στο 0,70 ευρώ), και την πρόταση να ακυρώνεται στην πράξη. Η οικογένεια Αποστολόπουλου μάλιστα αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία τόσο από τους ιατρούς του Υγεία, όσο και την ίδια τη MIG. Στην ουσία η κίνηση ήταν μια αποτυχία για την οικογένεια του Ιατρικού, που μέσω αγορών, όμως απέσπασε τελικά το 5% του Θεραπευτηρίου.

Λίγο αργότερα ήρθε η κίνηση του CVC, που μετά από ένα διάστημα αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με τη MIG, κατέβασε μια δεσμευτική πρόταση στο επίπεδο των 0,92 ευρώ ανά μετοχή. Η προσφορά του CVC για την εξαγορά του 70.3% που ελέγχει η MIG στο Υγεία είναι 197,97 εκατ. ευρώ. Το  τίμημα, αντιστοιχεί σε αποτίμηση 281 εκατ. ευρώ για το σύνολο του Υγεία, ενώ αναλαμβάνει καθαρό δανεισμό 120 εκατ. ευρώ, πρακτικά αποτιμώντας τη συνολική αξία (enterprise value) του Θεραπευτηρίου στα 400 εκατ. ευρώ. Με δυο λόγια το μεγαλύτερο deal στον χώρο της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα, και το CVC έδειξε ότι γι αυτό βάζει βαθειά τα χέρι στην τσέπη: Με βάση τα EBITDA του 2017 (33,5 εκατ. ευρώ) ο λόγος EV/EBITDA διαμορφώνεται  στις 12 φορές , αποτίμηση που είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή στην οποία το CVC αγόρασε το Metropolitan (8 φορές). Η MIG που από την πλευρά της αποδέχθηκε κατ’ αρχήν την προσφορά, προσέλαβε χρηματοοικονομικό συμβούλου για να εξετάσει το εύλογο και δίκαιο του προσφερθέντος τιμήματος.

Για τον όμιλο του Ιατρικού, που φιλοδοξεί να είναι ο μεγάλος «Έλληνας παίκτης» στον κλάδο τα πράγματα άρχισαν να περιπλέκονται. Εάν δεν μπορούσε να ανατρέψει το deal του CVC, αναγκαστικά οι στόχοι του θα περιορίζονταν στο νοσοκομείο Ντυνάν (που έχει βγει προς πώληση από την Πειραιώς) το οποίο όμως δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τον όμιλο του Υγεία.

Η κίνησή του, με την κατάθεση αγωγής κατά της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, της διοίκησης της MIG και της διοίκησης του Υγεία, για προνομιακή μεταχείριση του CVC, χαρακτηρίστηκε «σπασμωδική» από την αγορά. Η οικογένεια Αποστολόπουλου κατήγγειλε, ότι δολίως και σκοπίμως αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, ενώ δεν της παρασχέθηκε η ενημέρωση την οποία είχε το CVC. Η κίνηση την έφερε, βέβαια «απέναντι» με τον μηχανισμό του Υγεία, της MIG και την Πειραιώς, που απάντησαν ότι «με αβάσιμα νομικά επιχειρήματα, επέλεξε τη δικαστική οδό για λόγους εντυπώσεων». Η MIG, μάλιστα διευκρίνισε ότι «εάν το πραγματικό ενδιαφέρον της Εταιρείας Συμμετοχών Γ. Αποστολόπουλος, είναι η εξαγορά του Υγεία, ο δρόμος είναι πάντα ανοικτός για την προσφορά υψηλότερου τιμήματος σε μετρητά. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», κατέληγε μάλλον υποτιμητικά η ανακοίνωση.

Στη διαδικασία αυτή υπάρχουν δύο λεπτομέρειες. Πρώτη: όλες οι κινήσεις των Αποστολόπουλων, δεν έγιναν από τον εισηγμένο όμιλο του Ιατρικού Κέντρου, αλλά από την «Γ. Αποστολοπουλος Συμμετοχών». Κάτι που οδηγεί στη δεύτερη λεπτομέρεια: την απουσία στήριξης ή συμμετοχής των υπόλοιπων ισχυρών μετόχων του Ιατρικού, δηλαδή της γερμανικής Asklepios Gmbh.

Στην αγορά διαμορφώθηκε η εντύπωση ότι οι Αποστολόπουλοι δεν έχουν στηρίξεις. Εντύπωση που έγινε ακόμη πιο αρνητική για την οικογένεια όταν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές απέρριψαν τη λογική της αγωγής. Προφανώς και για την ίδια είχε έρθει η ώρα της αλήθειας. Είτε θα έβαζαν το χέρι στην τσέπη, με την βοήθεια ισχυρών συνεργατών, είτε η προοπτική να διεκδικήσουν το Υγεία θα χανόταν… Τα περιθώρια έγιναν ακόμη πιο στενά όταν η MIG την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θεώρησε την προσφορά του CVC για το Υγεία ικανοποιητική και αποφάσισε να παραχωρήσουν στη Hellenic Healthcare περίοδο αποκλειστικότητας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας έως και τις 30 Ιουνίου.

Ακριβώς στην προθεσμία αυτή, «χτύπησε» το email του Αποστολόπουλου με πρόταση εξαγοράς του συνολικού πακέτου μετοχών της MIG στο Υγεία, με τιμή προσφοράς 0,95 ευρω ανά μετοχή υπό την αίρεση διενέργειας σχετικού οικονομικού και νομικού ελέγχου του Θεραπευτηρίου. Δηλαδή μια υψηλότερη, πλην μη δεσμευτική προσφορά, η οποία κατά το email  στηρίζεται σε χρηματοδότηση από το fund H.I.G. Capital International.

Χθες, η MIG ενημέρωσε ότι η πρόταση της Αποστολόπουλος Συμμετοχών θα τεθεί υπόψη των αρμοδίων οργάνων της τα οποία θα λάβουν σχετικές αποφάσεις για την περαιτέρω διαδικασία. Και κάπως έτσι, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο περίπλοκα, ή πολύ πιο απλά…

Όπως εξηγούσαν αρμόδιοι κύκλοι της αγοράς, η οικογένεια Αποστολόπουλου θα πρέπει πλέον να δείξει και τα χαρτιά της. Το αμερικανικό fund HIG θα χρειαστεί στη συνέχεια να καταδείξει προς τη MIG και το λεγόμενο «proof of funds». Δηλαδή τη διασφάλιση για την ύπαρξη των κεφαλαίων που υποστηρίζουν την προσφορά του 0.95 ευρώ ανά μετοχή και την προέλευση τους. Εάν το HIG (ένα fund διαχείρισης 25 δις. ευρώ, άρα μικρότερο του CVC) υποστηρίζει και δεσμεύεται προς την πρόταση, θα χρειαστεί να καταστήσει και την προσφορά του δεσμευτική για να ανατρέψει την κατάσταση.

Θα συμβεί αυτό;

Εάν ναι, η MIG πιθανότατα θα χρειαστεί να έρθει σε επικοινωνία με την οικογένεια Αποστολόπουλου και ενδεχομένως τη διενέργεια ενός ανοικτού διαγωνισμού  για την πώληση του Υγεία. Εάν όχι, το εγχείρημα της οικογένειας Αποστολόπουλου θα κινδυνεύσει να καταστεί έωλο εκθέτοντας και την ίδια. Σε κάθε περίπτωση όμως, η πώληση του Υγεία θα καθυστερήσει. 

Για την οικογένεια Αποστολόπουλου τα ρίσκα δεν είναι άγνωστη τακτική. Ο πατριάρχης Γιώργος Αποστολόπουλος ξεκίνησε την καριέρα του στο λογιστήριο του Υγεία, μεταπηδώντας αργότερα στη διεύθυνση προσωπικού του Υγεία. Αποχώρησε το 1984 «στήνοντας» τη δική του διαγνωστική μονάδα, που έμελε να εξελιχθεί στο Ιατρικό Αθηνών. Για να το κάνει, και με κεφάλαιο μόλις 5 εκατ. δραχμές, έπεισε την Siemens να του χορηγήσει τεχνολογικό εξοπλισμό σχεδόν 150 εκατ. δραχμών με επίκεντρο τους αξονικούς τομογράφους που τότε άρχισαν να εμφανίζονται στην αθηναϊκή ιατρική πιάτσα, ως «θαυματουργά μηχανήματα» στη διάγνωση σοβαρών ασθενειών. Πολύ σύντομα κατάφερε να αποσβέσει την επένδυση και να κερδίσει σε πελατεία. Και κάπως έτσι, το Ιατρικό έγραψε λαμπρή πορεία στα ελληνικά νοσηλευτικά χρονικά έστω κι αν ποτέ δεν συναγωνίστηκε ευθέως την αίγλη του Υγεία.

Για την πορεία της οικογένειας προς την επιτυχία, πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί. Σωστά, λάθη και υπερβολές. Η αλήθεια για το επόμενο βήμα, πάντως, θα κριθεί από το «αν ο Αποστολόπουλος το εννοεί», και μπορεί… 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ