Health & Fitness

ΠΟΕΔΗΝ: «Ναι, τους δένουμε»…

Καθηλώνονται παρατύπως διεγερτικοί ψυχικώς πάσχοντες!

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14332980.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Σε συνέχεια του δημοσίου διαλόγου, ο οποίος προκλήθηκε από τους πρωτοφανείς ισχυρισμούς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σύμφωνα με τους οποίους νοσηλευόμενοι, διεγερτικοί ψυχικώς πάσχοντες καθηλώνονται ή απομονώνονται στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαϊτειο» και τα άλλα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, αποκλειστικά και μόνον εξαιτίας της δραματικής έλλειψης προσωπικού, η οποία πλήττει τα τρία ιδρύματα, η ΠΟΕΔΗΝ επανέρχεται δριμύτερη!

Με νεότερη ανακοίνωσή της, για την ακρίβεια με σημερινή ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ επιμένει για άλλη μία φορά στους ως άνω ισχυρισμούς της περί καθήλωσης ή απομόνωσης, ενώ παραθέτει επίσης το παράδειγμα του διεγερτικού νοσηλευόμενου ψυχικώς πάσχοντα Κ. και υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να εφαρμοσθούν τα υποχρεωτικά ιατρικά πρωτόκολλα της καθήλωσης…

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα εξής στη σημερινή της ανακοίνωση:  

«Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ατόμων με ψυχικές διαταραχές ορίζει ότι η καθήλωση είναι ακραία θεραπευτική πράξη που εφαρμόζεται με ιατρική εντολή για την αποφυγή βαριάς σωματικής βλάβης των ασθενών, του προσωπικού ή τρίτων.

Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά σπάνια αποτελεί ένδειξη καθήλωσης ή απομόνωσης και συνιστάται η συνεχής παρακολούθηση του ασθενούς προς αποφυγή της.

Με τι προσωπικό να γίνει η παρακολούθηση;

Η απομόνωση ή η καθήλωση λέει η Επιτροπή πρέπει να διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα (ώρες) σε περιπτώσεις δε που είναι αναγκαία η συνέχισή της πάνω από 12 ώρες μέσα σε ένα 48ωρο, πρέπει να μεσολαβεί ανεξάρτητη εποπτεία.

Στις περιπτώσεις αυτές απαραίτητη είναι η επανεκτίμηση του θεραπευτικού σχεδίου.

Η καθήλωση ορίζει η Επιτροπή ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ατόμων με ψυχικές διαταραχές πρέπει να αποτελεί μέρος ενός συνολικού Σχεδίου θεραπείας και αντιμετώπισης των ασθενών που πρέπει να αποφασίζεται ταυτόχρονα με την απόφαση καθήλωσης.

Πότε να προλάβουν ένας γιατρός και ο ένας νοσηλευτής σε κάθε τμήμα να φτιάξουν θεραπευτικό σχέδιο με τόσο μεγάλο πλήθος εισαγωγών σε κάθε εφημερία. Σε κάθε εφημερία 30 – 50 ασθενείς εισάγονται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Εξ’ αυτών οι 20 – 30 είναι με εισαγγελική εντολή και έρχονται με χειροπέδες συνοδεία αστυνομικών.

Λόγω έλλειψης προσωπικού στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, δυστυχώς καθηλώνονται ασθενείς που δεν θα έπρεπε και οι οποίοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται με συνεχή παρακολούθηση. Ασθενείς με αυτοκτονικό ιδεασμό, ανοϊκοί, Αυτοκαταστροφικοί, Διεγερτικοί που θέλουν να εκτονώνονται, πυρομανείς, ετεροκαταστροφικοί γιατί καθηλώνονται, ενώ χρειάζονται άλλη αντιμετώπιση;

Καθηλώνονται επειδή δεν υπάρχει προσωπικό και δεν είναι δυνατή η συνεχής επιτήρησή τους.

Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση.

Αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Υπήρξε ασθενής ονόματι Κ.... ανοϊκός, πυρομανής και αυτοκαταστροφικός που νοσηλεύτηκε πολλές φορές στα Νοσοκομεία ΔΑΦΝΙ – ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ και σε Γενικό Νοσοκομείο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ήταν μόνιμα σχεδόν καθηλωμένος στο κρεβάτι του. Όταν λυνόταν έβαζε φωτιές και προέβαινε σε καταστροφές στα νοσηλευτικά τμήματα. Κινδύνεψαν ζωές ασθενών και προσωπικού από τις φωτιές που έβαλε.

Νοσηλεύτηκε στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία κατόπιν εισαγγελικής εντολής για εγκλεισμό η οποία προκλήθηκε από Ξενώνα Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης παρ’ ότι ήταν Ειδική Μονάδα φιλοξενίας του εν λόγω ασθενή.

Ξενώνες φιλοξενίας τέτοιων περιστατικών απαγορεύεται να προκαλούν εισαγγελική παραγγελία για νοσηλευόμενο ασθενή. Παρά ταύτα όταν αντέδρασε το Σωματείο Εργαζομένων του ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ στην εκ νέου εισαγωγή του στο Δρομοκαϊτειο επειδή είχε καταστρέψει δύο τμήματα οξέων και από τις φωτιές κινδύνεψαν ασθενείς κατέληξαν τα μέλη της Διοίκησης του Σωματείου κατηγορημένοι στα Δικαστήρια, γιατί επεδίωκαν καλύτερες συνθήκες νοσηλείας του εν λόγω ασθενούς. Ο Ξενώνας τον έδιωξε για να τον ξεφορτωθεί. Αυτή είναι η κατάσταση.

Σας κοινοποιούμε τις αποφάσεις της Επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων ατόμων με ψυχικές διαταραχές και το υπόδειγμα πρωτοκόλλου περιορισμού ασθενών.

Εφαρμόζεται; Ασφαλώς όχι.

Γιατί δεν εφαρμόζεται; Δεν υπάρχει προσωπικό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ