1821 Digital Gallery
Γνωρίστε την Αόρατη Ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια

Γνωρίστε την Αόρατη Ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια

Η οδοντίατρος Πηνελόπη Γιακουμάκη μας αναλύει τα πλεονεκτήματά της
ADVERTORIAL - Φωτογραφία: Βάσια Κατραμαδά

Ένα παιδί που χαμογελάει και ξεπροβάλλουν σιδεράκια θα μπορούσε να είναι μια χαριτωμένη εικόνα. Όταν όμως έφηβοι κι ενήλικες αντιμετωπίζουν ορθοδοντικά προβλήματα αποκλείουν την όποια αποκατάσταση του χαμόγελού τους γιατί τα «σιδεράκια» για αισθητικούς λόγους είναι σχεδόν απαγορευτική επιλογή. Η επιστήμη της Ορθοδοντικής όμως έχει προχωρήσει αρκετά, τόσο, που η Αόρατη Ορθοδοντική πλέον, -με τη χρήση διαφανών ναρθήκων που δεν φαίνονται καθόλου-, κάνει την ίδια δουλειά με τα σιδεράκια. Εύκολα και με το ίδιο περίπου κόστος της ορθοδοντικής που γνωρίζουμε, μπορούν έφηβοι κι ενήλικες να αποκτήσουν το χαμόγελο που ονειρεύονται.

Η AV σας συστήνει την επαναστατική αυτή μέθοδο και η κ. Πηνελόπη Γιακουμάκη, οδοντίατρος, μετεκπαιδευθείσα στη μέθοδο της Αόρατης Ορθοδοντικής (2107293211-01, www.athensdentalcare.gr), μας ενημερώνει αναλυτικά.

Τι ακριβώς είναι η αόρατη ορθοδοντική; Πρόκειται για καινούργια μέθοδο;  

Αόρατη ορθοδοντική ή ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια αποκαλούμε τη διαδικασία αποκατάστασης ορθοδοντικών ανωμαλιών με τη χρήση λεπτών διαφανών ναρθήκων. Οι νάρθηκες αυτοί τοποθετούνται διαδοχικά στο στόμα και μετακινούν προοδευτικά τα δόντια προς την επιθυμητή θέση. Κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας υψηλή τεχνολογία και λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Σχετικα
Σε… μηδενικά επίπεδα διεθνώς η διάδοση της «ευλογιάς των πιθήκων»
Σε… μηδενικά επίπεδα διεθνώς η διάδοση της «ευλογιάς των πιθήκων»

Οι διαφανείς νάρθηκες εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '90 και είναι η εναλλακτική και περισσότερο αποδεκτή αισθητικά λύση για όσα άτομα -συνήθως εφήβους κι ενήλικες- θέλουν να κάνουν ορθοδοντική θεραπεία, αλλά τα κλασικά «σιδεράκια» τους αποθαρρύνουν.

Πώς γίνεται; Ποια είναι η διαδικασία στο ιατρείο;

Σχετικα
Eτοιμάζεται διαγνωστικό τεστ για την ευλογιά των πιθήκων
Eτοιμάζεται διαγνωστικό τεστ για την ευλογιά των πιθήκων

Στην πρώτη επίσκεψη, σε πιστοποιημένα πάντα ιατρεία για τη συγκεκριμένη μέθοδο, γίνεται η ενημέρωση και στη συνέχεια κλινική εξέταση, λήψη φωτογραφιών, ακτινογραφιών και αποτυπωμάτων για τα εκμαγεία μελέτης. Στη συνέχεια κατασκευάζονται οι πρώτοι νάρθηκες σε εξειδικευμένα εργαστήρια, πιστοποιημένα από τις εταιρείες που υποστηρίζουν το συγκεκριμένο λογισμικό, όπως είναι η Clear Aligner.

Με την έναρξη της θεραπείας, παραλαμβάνεται μια συσκευασία με τους πρώτους νάρθηκες, οι οποίοι εφαρμόζονται στο στόμα και αλλάζονται διαδοχικά ανά εβδομάδα περίπου, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του θεράποντος ιατρού. Κάθε νάρθηκας μετακινεί ελάχιστα τα δόντια προς το επιθυμητό αποτέλεσμα κ.ό.κ., μέχρι να φθάσουμε στο χαμόγελο που επιθυμούμε και να μπούμε στο στάδιο της συγκράτησης (μόνιμης ή κινητής). 

Πόσο διαρκούν οι θεραπείες σε σχέση με την κλασική ορθοδοντική, είναι πιο σύντομες ή περισσότερο μακροχρόνιες;

Ο χρόνος αποθεραπείας ποικίλλει από τη βαρύτητα του περιστατικού. Μια γενική εκτίμηση είναι ότι οι θεραπείες με διαφανείς νάρθηκες διαρκούν λιγότερο χρονικό διάστημα.

Ποιό είναι το κόστος; Σε σχέση με την κλασική ορθοδοντική είναι ακριβότερη ή φθηνότερη;

Το κόστος πλέον είναι στα ίδια επίπεδα μιας κλασικής ορθοδοντικής θεραπείας, κι αν αναλογιστεί κανείς ότι με την αόρατη ορθοδοντική αποκαθίστανται συνήθως τμήματα του οδοντικού τόξου ή και υποτροπές παλαιών ορθοδοντικών θεραπειών το κόστος πολύ συχνά είναι χαμηλότερο από αυτό μιας πλήρους θεραπείας με σιδεράκια.

Φωτο: Μαρία Τζιούρτζια

 

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται η αόρατη ορθοδοντική;

Τα καλά νέα είναι ότι ήδη από την εφηβεία -δηλαδή από την ηλικία των 13 ετών- και μέχρι την ηλικία των ...73 (!) ετών -αν μας το επιτρέπουν οι στηρικτικοί ιστοί των δοντιών- μπορεί να εφαρμοστεί η τεχνική της αόρατης ορθοδοντικής.

Δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά;

Οι εταιρείες που υποστηρίζουν τις συγκεκριμένες τεχνικές ήδη προτείνουν θεραπείες με αόρατους νάρθηκες και για παιδιά. Η καθημερινή πρακτική ωστόσο απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες.

Πονάει;

Καθόλου, είναι αόρατη και ανώδυνη! Οι «ασθενείς» αναφέρουν μια ελαφριά πίεση το πρώτο τρίωρο.

Φαίνεται καθόλου; 

Είναι «αόρατη»! Οι νάρθηκες δεν γίνονται αντιληπτοί στους συνομιλητές μας, δεν ενοχλούν στην ομιλία, δεν εμποδίζουν καθόλου την κοινωνικότητα  και τις συναλλαγές μας ακόμη και στον πλέον απαιτητικό επαγγελματικό χώρο (δικηγόροι, τραπεζικοί, καθηγητές, ηθοποιοί, αεροσυνοδοί κ.τ.λ.). 

Επίσης, άλλα πλεονεκτήματά τους είναι ότι αφαιρούνται ώστε να έχουμε μια άριστη στοματική υγιεινή, και δεν τραυματίζουν χείλη και βλεννογόνους.

Τι είναι για εσάς ένα ωραίο χαμόγελο;

Είναι το μεγάλο μας προσόν ώστε να χαρίζουμε απλόχερα κι ακομπλεξάριστα στους αγαπημένους μας και σε αυτούς που... θέλουμε να μας αγαπήσουν τη συμπάθεια και την αγάπη μας! Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο θηλαστικό που χαμογελάει συνειδητά. 

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5