1821 Digital Gallery
Στους Αρκιούς η δράση «Πρόσκληση στην Πρόληψη»
ΤΕΥΧΟΣ 629

Στους Αρκιούς η δράση «Πρόσκληση στην Πρόληψη»

Ένα τόσο μικρό νησί και μια τόσο μεγάλη προσφορά του Ιάσιου Θεραπευτηρίου

Ένα μικρό τοσοδούλικο νησάκι, ανάμεσα στην Πάτμο, τη Λέρο και τους Λειψούς. Μια βραχονησίδα ηρεμίας και γαλήνης, κόντρα στο τουριστικό πολυπληθές που κατακλύζει τα Δωδεκάνησα. Παράδεισος για όσους τουρίστες τους διαλέξουν για να απομονωθούν, με μόνη συντροφιά τη θάλασσα, τους άγριους λαγούς και τα καταφύγια της καρέτα-καρέτα. Όμως τον Σπτέμβρη, όταν το καλοκαίρι τελειώνει, οι Αρκιοί μένουν μόνοι παρέα με το φθινόπωρο και μια καθημερινότητα που κάθε άλλο παρά εύκολη τη λες. Ο πληθυσμός του νησιού δεν ξεπερνά τα 45 άτομα. Και το σχολείο έχει έναν μόλις μαθητή. Καλώς ήρθατε  επομένως στην πραγματική ζωή των Αρκιών. Και ορίστε μια ευκαιρία να γνωρίσετε τους Αρκιούς, όπως τους γνωρίσαμε κι εμείς μετά από πρόσκληση-πρόκληση που μας απηύθυνε το πρόγραμμα-δράση «Πρόσκληση στην Πρόληψη». Μια ιδιωτική πρωτοβουλία του Ιάσιου Θεραπευτηρίου, που έφτασε στα τέλη Σεπτεμβρίου στο νησί προσπαθώντας να διευκολύνει την καθημερινή ζωή των κατοίκων του, στήνοντας ένα πρότυπο ιατρικό κέντρο, που υποδέχτηκε όσους πολίτες θέλησαν να κάνουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. 

Στο χώρο του δημοτικού σχολείου, η διευθύντρια του «Ιασίου Θεραπευτηρίου» και υπεύθυνη του προγράμματος «Πρόσκληση στην Πρόληψη» Θεοτόκη (Τιτή) Ντολαπτσή, μαζί με το εξειδικευμένο προσωπικό της, μερίμνησαν για θέματα υγείας και πρόληψης παρέχοντας όλα αυτά στα οποία ειδικεύεται η κινητή τους μονάδα: καρδιογράφημα με εκτίμηση και συμβουλές από Καρδιολόγο, υπέρηχο θυροειδούς με εκτίμηση και συμβουλές από Ειδικό Χειρουργό Ενδοκρινών αδένων (με εξειδικευμένη χειρουργική εκτίμηση Θυροειδούς Αδένα/ Παραθυρεοειδών Αδένων), εκτιμήσεις και συμβουλές από ειδικούς γιατρούς: ΩΡΛ, Γυναικολόγο. Όλοι τους, μέλη της επιστημονικής ομάδας του Ιάσιου Θεραπευτηρίου, που απαρτίζεται και από νοσηλευτικό προσωπικό με σκοπό τη διενέργεια μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, του οξυγόνου αίματος, του σακχάρου, της χοληστερίνης αλλά και των τριγλυκεριδίων.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, μάλιστα, μια κάτοικος του νησιού, έκτακτο περιστατικό που κόπηκε το χέρι της και χρειάστηκε ράμματα, έλαβε από την επιστημονική ομάδα του Θεραπευτηρίου άμεσα τις πρώτες βοήθειες. 

Πέρα όμως από την κύρια αποστολή ιατρικής στόχευσης, το ταξίδι της δράσης «Πρόσκληση στην Πρόληψη» στους Αρκιούς συνοδεύτηκε και από μια συνολικότερη προσέγγιση στα προβλήματα του νησιού, όπως τα ανέλυσε στη συνάντησή του με την κυρία Θεοτόκη (Τιτή) Ντολαπτσή ο δήμαρχος της Πάτμου κ. Γρηγόρης Στόικος. Γνωρίζοντας έτσι σε βάθος τις ανάγκες των Αρκιών, η υπεύθυνη του προγράμματος συναντήθηκε και με τη μοναδική δασκάλα του νησιού, κ. Μαρία Τσιαλέρα, αλλά και τον μοναδικό μαθητή. Έτσι γνωρίσαμε κι εμείς τον μικρό Χρηστάκη, ο οποίος δέχτηκε με πολλή αγάπη, εκτός από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, τα δώρα του: ρουχισμό, γραφική ύλη, παιδικά βιβλία, ακόμα και στολή της αγαπημένης του ομάδας!

Αναχωρώντας από το νησί, η υπόσχεση πως από δω και στο εξής οι κάτοικοί του δεν θα ξανανιώσουν μόνοι δόθηκε και θα τηρηθεί. Αυτή είναι άλλωστε και η στόχευση του προγράμματος«Πρόσκληση στην Πρόληψη»: να ευαισθητοποιήσει κράτος, πολίτες και ιδιωτικό τομέα  απέναντι στη σημασία της πρόληψης. Έχοντας εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία σε δήμους της Αττικής, ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα επισκέφτηκε ένα ακριτικό νησί για να παράσχει τις υπηρεσίες της. «Ο άνεμος είναι ούριος και τα πανιά ανοιχτά» δήλωσε η κ. Θεοτόκη (Τιτή) Ντολαπτσή πριν την αναχώρηση της επιστημονικής ομάδας για την Πάτμο, το νησί της Αποκάλυψης, υποσχόμενη περισσότερες δράσεις και περισσότερη πρόληψη.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5