Health & Fitness

Προσοχή με το σούσι. Κίνδυνος παρασίτων

Νέο περιστατικό με σκουλήκια στο στομάχι 32χρονου άνδρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
353876-733872.jpg
EPA/FRANCK ROBICHON

Οι λάτρεις του σούσι προειδοποιούνται για το κίνδυνο κατάποσης παρασίτων από το ωμό και άψητο ψάρι. Γιατροί σε δημοσιεύσεις τους στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση συνδέει την αύξηση παρασιτικών μολύνσεων με την δημοτικότητα της ιαπωνικής κουζίνας στη Δύση. Μάλιστα αναφέρονται στην περίπτωση ενός 32χρονου στη Λισαβόνα ο οποίος εμφάνισε παρασιτικές προνύμφες στα τοιχώματα του εντέρου του. Ο 32χρονος υπέφερε από οξείς πόνους στο στομάχι, έκανε εμετούς και είχε υψηλό πυρετό για μια ολόκληρη εβδομάδα. Η αιματολογική εξέταση έδειξε ότι μια ήπια φλεγμονή και ότι η περιοχή κάτω από τα πλευρά του είχε μια ευαισθησία. Μόλις, όμως, είπε ότι είχε φάει πρόσφατα σούσι οι γιατροί υποπτεύτηκαν ότι είχε προσβληθεί από ανασακίαση. Πρόκειται για μόλυνση που προκαλείται από το ο παράσιτο Anisakis simlex μετά την κατανάλωση ωμών ψαριών και συγκεκριμένα όταν μολυσμένες προνύμφες περνούν στο έντερο κατά την κατάποση ωμού ή άψητου ψαριού ή καλαμαριών.

Οι γιατροί εξέτασαν τον ασθενή ενδοσκοπικά εισάγοντας ένα μακρύ σωληνάκι με κάμερα στο στομάχι του. Εντόπισαν τις προνύμφες ενός παρασίτου που μοιάζει με σκουλήκι πάνω στο πρησμένο τοίχωμα του εντέρου. Με ένα ειδικό δίκτυ απομάκρυναν τις προνύμφες και τα συμπτώματα του ασθενούς

υποχώρησαν αμέσως.

Τα περισσότερα κρούσματα ανασακίασης παρατηρούνται στην Ιαπωνία, αλλά «τελευταία εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα σε δυτικές χώρες», επισημαίνουν οι γιατροί και συμβουλεύουν: καλό πλύσιμο και καθαρισμό των εντοσθίων του ψαριού, να τοποθετείται για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες στην κατάψυξη και να καταναλώνεται αφού έχει μαγειρευτεί καλά. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ