1821 Digital Gallery
Ξέρεις από Calisthenics;

Ξέρεις από Calisthenics;

Ο Γιώργος Βότσης από τη Θεσσαλονίκη μας μυεί στην τελευταία gym fit τάση

Κάλλος (Ομορφιά) + Σθένος (Ψυχική Δύναμη). Εξ ου και Calisthenics. Γυμναστική για το μυαλό και το σώμα. Εντυπωσιακές εικόνες και μια συνέντευξη με τον Γιώργο Βότση, που παρέα με τον Άγγελο Ανδριώτη, ίδρυσαν την πρώτη Καλλισθενική Ακαδημία, International Calisthenics Academy.

Ξέρεις από Calisthenics;

Πώς το κάνεις αυτό με τα χέρια; Γιατί δεν είναι ένα απλό «κόλπο», είναι μια fit τέχνη. Είναι gym, είναι καλλιτεχνία και λέγεται Calisthenics. Πώς ορίζεται όμως, για βοήθα με! Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν φορές που αναρωτιέμαι κι εγώ: «Ρε συ, πώς τα κάνω όλα αυτά;» Χα χα, αστειεύομαι φυσικά! Αυτό που λες, όπως και οποιοδήποτε άλλο ακροβατικό το οποίο κάνω με τα χέρια, είναι ενταγμένο στη φύση μου και, όπως πολύ σωστά υποθέτεις, δεν είναι ένα απλό «κόλπο», αλλά θα μπορούσε βέβαια να γίνει. Το Calisthenics λοιπόν (για να σε βοηθήσω) είναι γενικότερα όρος που προκαλεί σύγχυση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελείται από τις λέξεις Κάλλος (Ομορφιά) + Σθένος (Ψυχική Δύναμη). Ο ορισμός που θα μπορούσαμε να δώσουμε είναι: δυναμικές πολυαρθρικές ασκήσεις (bodyweight, ενόργανης και άλλες) με ακαθόριστη κινησιολογία, για την εκτέλεση των οποίων χρησιμοποιείς μόνο το βάρος του σώματός σου, χωρίς να σηκώνεις επιπλέον βάρη - μπάρες και άλλα μέσα. Ακριβώς επειδή λοιπόν προκαλεί σύγχυση αυτό το είδος γυμναστικής και ο κόσμος αλλά και η wikipedia δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι, ιδρύσαμε μαζί με τον συνεργάτη μου από την Αθήνα, Άγγελο Ανδριώτη, την πρώτη Καλλισθενική Ακαδημία, την International Calisthenics Academy, με στόχο να δώσουμε μια υπόσταση στο Calisthenics και να δημιουργήσουμε ένα νέο και καλλισθενικό σύστημα προπόνησης. Και το κάναμε! Αν και βέβαια ακόμα το χτίζουμε και θα το χτίζουμε επ’ άπειρον! Και ναι, είναι μια fit τέχνη, είναι καλλιτεχνία! Δημιουργήσαμε μια Γυμναστική Τέχνη (όπως λέμε, για παράδειγμα, πολεμική τέχνη), ένα ολοκληρωμένο αναερόβιο σύστημα προπόνησης, στο οποίο χρησιμοποιείς μόνο το βάρος του σώματός σου, ικανό να αναπτύξει στο μέγιστο τις ικανότητες της δύναμης, της ευλυγισίας, της ιδιοδεκτικότητας και της ισορροπίας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου δανειστήκαμε, συγκεντρώσαμε και συγκροτήσαμε μια πληθώρα πολυαρθρικών ασκήσεων, από την Ενόργανη και Ακροβατική Γυμναστική αλλά και πολλών άλλων συστημάτων προπόνησης – τεχνών (βλ. πολεμικές τέχνες, μπαλέτο κ.α.), ώστε να προετοιμάσουμε ασφαλέστερα το σώμα μας για τις διάφορες καλλισθενικές ασκήσεις, δημιουργώντας παράλληλα μια νέα μέθοδο εκγύμνασης.

Ξέρεις από Calisthenics;

Σχετικα
Why I love my Garmin: Σοφία Παππά
Why I love my Garmin: Σοφία Παππά

Απαιτείται συγκεκριμένο είδος δύναμης και μάζας για να την ασκήσει, εντρυφήσει, γυμναστεί ο μέσος άνθρωπος; Δεν χρειάζονται ούτε προδιαγραφές, ούτε «αθλητική προϋπηρεσία», ούτε και κάποιο συγκεκριμένο είδος δύναμης. Χρειάζεται μόνο προθυμία. Και αυτό διότι το σύστημα προπόνησης το οποίο και δημιουργήσαμε απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, επιπέδου ή σωματοδομής. Υπάρχουν τόσες πολλές και διαφορετικές προοδευτικές ασκήσεις τις οποίες μπορείς να προσαρμόσεις ανάλογα στον καθένα, ακόμα κι αν αυτός (ο ασκούμενός σου δηλαδή) γυμνάζεται για πρώτη φορά στη ζωή του. Δεν είναι αυτά τα «τρελά» τα οποία βλέπεις να εκτελώ στο διαδίκτυο, αυτά τα οποία και διδάσκω στους μαθητές. Υπάρχει μεγάλη γκάμα από «εύκολες και δύσκολες» ασκήσεις, που, πίστεψέ με, μπορείς να κάνεις και εσύ, και με μεγάλη επιτυχία παρακαλώ!

Ξέρεις από Calisthenics;

Διακρίνω βέβαια, πέρα από τη φυσική δύναμη-τεχνική, και μια είδους αέρινη, χορογραφική θα έλεγα, κίνηση. Απαιτείται κάποια μουσική επομένως ή κάποιου άλλου είδους αρτίστικη σύνδεση με το καλλισθενικό σύμπαν ή είμαι λάθος; Επενδύουμε πολύ χρόνο στην επιδεξιότητα, στην αρτιότητα, στο «κάλλος» δηλαδή μιας άσκησης, μιας θέσης του σώματος, μιας στήριξης, για αυτό ακριβώς και αυτό που κάνουμε λογίζεται, θα λέγαμε, και ως τέχνη. Εάν εκτελούσαμε όλες τις ασκήσεις ατσούμπαλα, δεν θα αντιπροσωπεύαμε αυτό που κάνουμε. Σίγουρα θα ήταν ωφέλιμο να υπάρχει μια κάποια «διεγερτική» μουσική, την οποία θα μπορούσες να επιμεληθείς και εσύ φυσικά, χα χα! Αλλά συγκεκριμένο είδος μουσικής για χορογραφικές κινήσεις όχι, προς το παρόν, δεν χρησιμοποιούμε. Ίσως να το κάνουμε σε κάποια επίδειξη ή show.

Σχετικα
Pop up experience booth από την Technogym στο Golden Hall
Pop up experience booth από την Technogym στο Golden Hall

Ξέρεις από Calisthenics;

Ξέρεις από Calisthenics;

Πες μου για σένα: Από πότε ασχολείσαι όχι φυσικά μόνο με το συγκεκριμένο «σπορ», αλλά με τη γυμναστική, μιας και θεωρώ πως έχεις γράψει χιλιόμετρα στον χώρο. Σπουδές, τίτλοι, αγώνες, ή και όχι… Θέλω να μάθω την «πετριά», μιας και καθημερινά σε θαυμάζω, έτσι όπως εκτελείς τα προγράμματά σου, ρε ημίθεο τέκνο! Θα σου πω για εμένανε. Λοιπόν, εγώ, με το Calisthenics ασχολούμαι τον τελευταίο έναν - ενάμιση χρόνο και έχω αναπτύξει και εξελίξει πολλές από τις ακροβατικές και δυναμικές ασκήσεις τις οποίες και εκτελούσα ήδη, λόγω του ότι έκανα ενόργανη γυμναστική, σε αντίθεση με τον Άγγελο ο οποίος δεν προέρχεται από τον ίδιο χώρο και ούτε από παρόμοιο. Εγώ λοιπόν ασχολήθηκα για 15 χρόνια περίπου με τον πρωταθλητισμό, κάνοντας ενόργανη γυμναστική. Ξεκίνησα από την ηλικία των 5 ετών και κατέληξα να είμαι ο ανεστραμμένος άνθρωπος, τώρα στα 22 μου. Έχω αρκετούς τίτλους, πολλές πρώτες, δεύτερες και τρίτες θέσεις σε πανελλήνιους αγώνες όλων των κατηγοριών, με αποκορύφωμά μου την 1η θέση στις ασκήσεις εδάφους το 2013 στην κατηγορία των αντρών. Τότε διέκοψα την αθλητική μου καριέρα, για πολλούς λόγους. Κυρίως γιατί δεν με εξέφραζε και πολύ η μονοδιάστατη προσέγγιση του πρωταθλητισμού, διότι από μικρός ήμουν ανήσυχο πολυδιάστατο πνεύμα, το οποίο ακόμα και τώρα δεν αναζητά την ησυχία του. 

Ξέρεις από Calisthenics;

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5