Health & Fitness

Ό,τι δεν χρειάζεσαι, κάποιος το έχει ανάγκη

Tο GIVMED κάνει τη δωρεά φαρμάκων τόσο εύκολη όσο μια εφαρμογή στο κινητό σου

323843-667197.jpg
Αναστασία Βουτσινά
ΤΕΥΧΟΣ 589
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329385-681256.jpg

Στην Ελλάδα του σήμερα, ζωή και επιβίωση δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερο. Τα απαραίτητα καθημερινά αγαθά είναι, για πολλούς πλέον, πολυτέλεια: σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 2.300.000 Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας – χωρίς να υπολογίζονται και οι χιλιάδες πρόσφυγες που, τα τελευταία χρόνια, έχουν βρει καταφύγιο στην χώρα.

Χωρίς τη δυνατότητα να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, πολλοί άνθρωποι στερούνται, μαζί με όλα τα άλλα, και τη φαρμακευτική τους αγωγή. Την ίδια στιγμή, ένας Έλληνας αγοράζει κατά μέσο όρο 45 κουτιά φαρμάκων μέσα στο διάστημα ενός έτους –ένας Γερμανός, αντίστοιχα, μόλις 25–, ενώ υπολογίζεται ότι το 10-15% των φαρμάκων που καταλήγουν στους ειδικούς πράσινους κάδους της ΙΦΕΤ δεν έχει λήξει, απλώς… περισσεύει. 

Η συγκεκριμένη ποσότητα είναι τόσο μεγάλη που αγγίζει το βάρος των 14.000 κιλών. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να προσφέρουν όσα φάρμακα δεν χρειάζονται σε κοινωφελείς οργανισμούς και, μέχρι σήμερα, η δωρεά τους απαιτούσε μια αρκετά χαοτική και χρονοβόρα διαδικασία.

Αυτό το χάσμα θέλησε να γεφυρώσει το GIVMED, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση νέων ανθρώπων με πρωτοποριακές ιδέες, συνειδητοποιώντας το πρόβλημα των φαρμάκων που χάνονται, χωρίς να αξιοποιηθούν.

Με όπλα τους τεχνολογία και αστείρευτη όρεξη, έβαλαν στόχο τους την κατασκευή ενός δικτύου που θα συνέδεε προσφορά και ανάγκη άμεσα και εύκολα. Στο πνεύμα αυτό δημιούργησαν μια εύχρηστη εφαρμογή για κινητά που δίνει σε κάθε χρήστη τη δυνατότητα να προσφέρει, με τρόπο απλό αλλά και αξιόπιστο, όσα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν χρειάζεται πια σε φορείς κοινωφελούς δράσης.

Μετρώντας μόνο κάποιους μήνες ζωής, το GIVMED έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να δωρίσει 2.745 κουτιά φαρμάκων χρηματικής αξίας 9.980 ευρώ. Την εφαρμογή του χρησιμοποιούν ήδη 388 χρήστες, ενώ συνεργάζεται με 15 φορείς στην Αθήνα. Ο ιδρυτής της, Θανάσης Βράτιμος, μίλησε στην A.V. για το GIVMED και τις δράσεις του και μοιράστηκε μαζί μας τα όνειρά του για το μέλλον.

Η δωρεάν εφαρμογή για να πιάσουν τόπο τα φάρμακα που σου περισσεύουν

Η δωρεάν εφαρμογή για να πιάσουν τόπο τα φάρμακα που σου περισσεύουν

Τι είναι, με λίγα λόγια, το GIVMED;

«Ουσιαστικά το GIVMED είναι ένα δίκτυο που βοηθάει τον καθένα εύκολα και γρήγορα να δωρίσει όσα φάρμακα περισσεύουν προς όφελος κοινωνικά ευπαθών ομάδων. Στόχος του είναι να διευκολύνει κάθε πολίτη να προσφέρει όσα φάρμακα του περισσεύουν μέσα από μια διαδικασία τόσο εύκολη και άμεση όσο η χρήση μιας εφαρμογής στο κινητό του. Είναι, άλλωστε, μια από τις ελάχιστες παγκοσμίως που καινοτομεί δημιουργώντας ένα ηλεκτρονικό δίκτυο ειδικά για αυτό το σκοπό. 

Η εφαρμογή μας διατίθεται τόσο για iOS όσο και για android και είναι φυσικά δωρεάν. Η χρήση της είναι εξαιρετικά εύκολη: με ένα απλό scan στο barcode της συσκευασίας, κάθε χρήστης μπορεί να επιλέξει πότε και με ποιον τρόπο επιθυμεί να προσφέρει τα φάρμακα που πλέον δεν χρειάζεται. Περιέχει, επίσης, αναλυτικό κατάλογο των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη, καθώς και ποιες κοινωφελείς οργανώσεις παρουσιάζουν την έλλειψη αυτή. Όλες αυτές οι πληροφορίες δεν βρίσκονται διαθέσιμες κάπου αλλού, με τόσο άμεσο και συγκεντρωτικό τρόπο.

Στο χώρο μας δεν υπάρχει φυσική παρουσία φαρμάκων. Η οργάνωσή μας δίνει λύση στο πρόβλημα λειτουργώντας ως κόμβος σύνδεσης του ιδιώτη-χρήστη που επιθυμεί να προσφέρει, με κοινωνικά φαρμακεία, γηροκομεία και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπου υπάρχει έλλειψη. Σε όλους αυτούς τους φορείς υπάρχει υπεύθυνος φαρμακοποιός, ο οποίος ελέγχει κάθε φάρμακο προτού αυτό διατεθεί. Με αυτό τον τρόπο, όσα προσφέρονται, φτάνουν με ασφάλεια στα χέρια όσων τα έχουν ανάγκη.

Όμως, το GIVMED δεν είναι απλά μια εφαρμογή. Η δράση της οργάνωσης είναι πλούσια και περιλαμβάνει, επίσης, την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Διοργανώνουμε καμπάνιες, όπως η πρόσφατη σε συνεργασία με τον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη, όπως και εκδηλώσεις με κοινωνικό ή τεχνολογικό σκοπό, όπου ενημερώνουμε με ομιλίες και έντυπα για το πρόβλημα των φαρμάκων που μένουν αναξιοποίητα. Ένα παράδειγμα είναι οι επισκέψεις σε αιμοδοσίες, όπου το κοινό είναι ήδη εξοικειωμένο και ανοιχτό στην προσφορά είτε αίματος είτε φαρμάκων».

Πώς προέκυψε η ιδέα για το GIVMED;

«Η απώλεια στενού μου συγγενικού προσώπου από καρκίνο άφησε στα χέρια της οικογένειάς μου πολλά φάρμακα, άλλα φθηνά και καθημερινά και άλλα ακριβά και δυσεύρετα, που αν δεν προσφέρονταν κάπου θα πήγαιναν χαμένα. Όταν προσπαθήσαμε να τα δωρίσουμε, συνειδητοποίησα πόσο δύσκολη και χρονοβόρα ήταν η διαδικασία αυτή, καθώς όλη η έρευνα έπρεπε να περάσει από τα χέρια μας. Θέλησα να δημιουργήσω κάτι που θα έλυνε αυτό το πρόβλημα. 

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η προηγούμενη εμπειρία μου στην κοινωνική προσφορά. Εργάστηκα ως υπεύθυνος στο Job Fair Athens, διοργάνωση μέσα από την οποία σπουδαστές έρχονται σε επαφή με εταιρίες. Βοηθώντας φίλους αλλά και αγνώστους να βρουν εργασία, ένιωσα ότι αυτό που έκανα έχει αξία για την κοινωνία και θέλησα να στραφώ σ’ αυτή την κατεύθυνση. Χάρη σ’ αυτή μου την εμπειρία, κατάλαβα πόσο σημαντικό και ουσιώδες είναι να προσφέρεις.

Υπήρξα τυχερός καθώς βρήκα μια ομάδα ανθρώπων να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Η βασική μας ομάδα αποτελείται από 8 άτομα και 10 εθελοντές. Οι περισσότεροι είμαστε απόφοιτοι του τμήματος Ηλεκτρολόγων - Μηχανικών του Πολυτεχνείου και στόχος μας είναι να συνδυάζουμε τεχνολογία και καινοτομία με κοινωνική προσφορά».

Ποια είναι τα όνειρα του GIVMED για το μέλλον;

«Μετά από μια δοκιμαστική περίοδο, πλέον είμαστε έτοιμοι να διευρύνουμε τις δράσεις μας. Τα άμεσα σχέδιά μας περιλαμβάνουν τη δημιουργία αντίστοιχης εφαρμογής για υπολογιστές, καθώς και την επέκταση του δικτύου μας σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε μεγάλες καμπάνιες για περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Σταθερό μας όραμα, όμως, είναι όσα φάρμακα περισσεύουν από τον καθένα από εμάς να μην καταλήγουν στα σκουπίδια, αλλά να προσφέρονται με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο σε όσους τα έχουν ανάγκη».  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ