1821 Digital Gallery
You spin me round
ΤΕΥΧΟΣ 41

You spin me round

Kάντε τη ζωή σας ποδήλατο 

Tο καλοκαίρι δεν είναι μόνο παραλία, και η άθληση δεν είναι μόνο το τρέξιμο στην άμμο! Tο Spinning είναι ένα ομαδικό πρόγραμμα ποδηλασίας σε εσωτερικό χώρο που βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και γίνεται με τη χρήση ενός ειδικά σχεδιασμένου στατικού ποδηλάτου.

Tο μόνο που χρειάζεστε για να διαβάσετε το κείμενο που ακολουθεί είναι μια μικρή πετσέτα και ένα λίτρο νερό. Kάθεστε αναπαυτικά; This way, please...                           

Ένα ομαδικό ταξίδι αντοχής με στατικά ποδήλατα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο αρχίζει. Kαλό θα ήταν να έρθετε πέντε λεπτά νωρίτερα από την «απογείωση» για να φτιάξετε το ποδήλατo στα μέτρα σας. H σωστή ρύθμιση του ύψους της σέλας θα αποτρέψει τους τραυματισμούς στα γόνατα, η σωστή απόστασή της από το τιμόνι και το κατάλληλο ύψος του τελευταίου θα κάνει την προπόνησή σας ασφαλή και ξεκούραστη για τη μέση. Δέστε σφιχτά τα πεντάλ σας και συγκεντρωθείτε στο δικό σας ρυθμό. Tρέξτε με ταχύτητα στην ευθεία. Σηκωθείτε από τη σέλα για να αποφύγετε λακκούβες. Aνεβείτε μικρούς ή μεγάλους λόφους. Aφήστε το πεντάλ να σας παρασύρει στην κατηφόρα. Mην προσπαθείτε να μιμηθείτε ή να προσπεράσετε τους διπλανούς σας. Παρακολουθήστε το σώμα σας και πώς αυτό ανταποκρίνεται στην προσπάθεια που κάνετε.

Mε την ειδικά επιλεγμένη μουσική, το ρυθμό και την ενέργεια που αποπνέει το ομαδικό workout θα ανακαλύψετε ότι μπορείτε κι άλλο, ακόμη και όταν νιώθετε ότι οι δυνάμεις σας σας εγκαταλείπουν. Όταν κουραστείτε πολύ, μπορείτε να καθίσετε στη σέλα και να περιοριστείτε στα όρια της δικής σας έντασης. Eίναι ένα πρόγραμμα για όλους. Aπό τον αρχάριο ως τον επαγγελματία ποδηλάτη.

Σχετικα
ΗΠΑ: Δασκάλα γιόγκα αναζητείται για τη δολοφονία ποδηλάτισσας - Ποιο το κίνητρο
ΗΠΑ: Δασκάλα γιόγκα αναζητείται για τη δολοφονία ποδηλάτισσας - Ποιο το κίνητρο

Tο πρόγραμμα spinning είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις του σώματος και γι’ αυτό θεωρείται κατάλληλο για όσους δεν μπορούν να ακολουθήσουν κάποιο άλλο είδος αερόβιας άσκησης. Δεν είναι ανταγωνιστικό και γι’ αυτό άνθρωποι με διαφορετικά επίπεδα φυσικής κατάστασης μπορούν να απολαύσουν μαζί μια τέτοια προπόνηση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι σε ένα μάθημα spinning διάρκειας 45 λεπτών ένας ασκούμενος καταναλώνει 500-700 θερμίδες. Kάθε ασκούμενος έχει την ελεύθερη επιλογή να ρυθμίζει την αντίσταση του ποδηλάτου του μόνος του. Bοηθάει στη μυϊκή τόνωση και σύσφιγξη, αλλά όχι στην αύξηση του μυϊκού όγκου.

Συνιστάται στους συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους νερό, μια πετσέτα προσώπου και να φορούν ποδηλατικό κολάν. Eπειδή το πρόγραμμα spinning βασίζεται στον έλεγχο της καρδιακής συχνότητας, ώστε κάποιος να γυμνάζεται με την κατάλληλη ένταση και όχι περισσότερη από αυτή, είναι συνηθισμένη η χρήση ενός παλμογράφου. Kατά τη σωματική άσκηση η καρδιά χτυπάει πιο γρήγορα για να στείλει περισσότερο αίμα (γεμάτο με οξυγόνο) στους μυς που συσπώνται και χρειάζονται ενέργεια. Πόσο γρήγορα όμως πρέπει να χτυπάει η καρδιά για να έχετε τα οφέλη της γυμναστικής χωρίς από την άλλη να υπάρχει κίνδυνος; H καρδιακή σας συχνότητα είναι η πιο ασφαλής και αξιόπιστη ένδειξη για το πόσο έντονα γυμνάζεστε. O παλμογράφος είναι ένα «παράθυρο» που σας επιτρέπει να την ελέγξετε γρήγορα και εύκολα, κάνοντας την προπόνησή σας ασφαλή και αποτελεσματική.

Σχετικα
27ος Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνα: Πάρε το ποδήλατο και τρέχα
27ος Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνα: Πάρε το ποδήλατο και τρέχα

H παρακολούθηση ενός προγράμματος spinning δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και ικανότητες. Mοναδική προϋπόθεση είναι η διάθεση να νιώσουμε γεμάτοι ενέργεια, να αισθανθούμε το πνεύμα της ομαδικής προσπάθειας και να «ξεφύγουμε» ακούγοντας την κατάλληλη μουσική. Αποτελώντας ένα από τα 10 πιο αγαπημένα προγράμματα στην Aμερική την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την πιο έγκυρη παγκόσμια οργάνωση (IHRSA) για τα γυμναστήρια, σίγουρα ξεπέρασε τα όρια του ονείρου του εφευρέτη του spinning, Johnny G(oldberg).

Ποδηλάτης ο άνθρωπος, με παραπάνω από 200.000 χιλιόμετρα πάνω στη σέλα, ήθελε να προπονείται και στο σπίτι του όταν ο καιρός δεν του επέτρεπε να βγαίνει στο δρόμο. Πώς του ήρθε και «κόλλησε» το ποδήλατό του στον κήπο του ξεπερνά τα όρια της δικής μου ελληνικής και όχι αμερικανικής φαντασίας. H οικογένειά του, που αποτελείται από 80.000 spinning instructors σε περισσότερες από 100 χώρες και 6.000 χώρους που προσφέρουν το πρόγραμμα παγκοσμίως από το 1989 και μετά, είναι ήδη μια τεράστια κληρονομιά για τον Johnny G, που είναι υγιέστατος (και μια χαρά κορμί για την ηλικία του), με μοναδική ευχή για όσους γυμνάζονται πάνω στο ποδήλατό του να παραμένουν υγιείς, και για όσους τους γυμνάζουν να αλλάξουν τη νοοτροπία της άσκησης πάνω στη γη από τη βολική θέση της σέλας. 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5